Wonen

4 Juni 2018

Een woning op maat, verdient een verzekering op maat

Een woningverzekering afsluiten als huurder, is dat wel nodig? Of zou u eerder voor een brandverzekering gaan? In feite zijn de woning- en brandverzekering twee namen voor hetzelfde beestje. En ja, het is echt nodig! Hoewel de wet huurders niet verplicht tot het afsluiten van een brandverzekering, neemt het overgrote deel van de verhuurders deze verplichting op in het huurcontract. Ook voor u als huurder is het erg aan te raden een woningverzekering af te sluiten. Zo bent u namelijk beschermd tegen risico’s en voorkomt u problemen.

Basisdekking

Neemt u een woningverzekering, dan bent u in grote lijnen gedekt voor:

  • Schade aan de woning:

    Als huurder bent u verplicht de woning in dezelfde staat achter te laten als wanneer u erin trekt. Laat u de kraan lopen, veroorzaakt u een mini-brandje in de keuken of breekt u per ongeluk het raam van uw slaapkamer? Uw woningverzekering dekt uw aansprakelijkheid voor de schade ten opzichte van de eigenaar.

  • Schade aan of verlies van uw goederen:

    Is uw sofa letterlijk in het water ‘gevallen’ door die openstaande kraan? Uw verzekering dekt de reparatie of zorgt ervoor dat u een nieuwe sofa kunt aanschaffen.

  • Schade aan derden:

    Heeft uw lopende kraan ook nog eens schade veroorzaakt in het appartement onder u? 0ok daarvoor bent u beschermd.

Een aantal minimumrisico’s zijn dankzij deze verzekering sowieso gedekt, die zijn namelijk vastgelegd bij wet. Denk bijvoorbeeld aan brand, natuurrampen of explosies. Daar komen voor de meeste woningverzekeringen nog eens enkele standaardrisico’s bij zoals waterschade en glasbreuk.

Maar dat betekent zeker niet dat uw verzekering alles dekt. Ga daarom goed na waarvoor u wel of niet verzekerd bent. Valt bijvoorbeeld uw tuin, auto, vakantiehuisje of het kot van uw kinderen onder uw woningverzekering of niet?

Bijkomende waarborgen

U bent niet alleen verzekerd voor directe schade, maar ook voor indirecte schade (bijvoorbeeld het inslaan van een ruit om mensen uit een brandend gebouw te redden) en bijkomende kosten die gemaakt moeten worden om reparaties uit te voeren. Breekt er bijvoorbeeld een brand uit in uw keuken en moet de muur eerst afgebroken worden om heropgebouwd te kunnen worden? Ook dat is gedekt. Zelfs de kosten verbonden aan tijdelijke huisvesting tijdens herstelwerken aan de woning neemt uw verzekeraar op zich.

Aanvullende waarborgen

Een woningverzekering dekt standaard geen diefstal of vandalisme. Maar niet getreurd! Voor een kleine meerprijs kunt ook dit laten dekken.

Uw verzekeringsbehoeften evolueren ook

Hebt u een dure sofa aangeschaft of verkoopt u een kunstwerk? Uw leven staat nooit stil en dat heeft ook een impact op uw woningverzekering. Pas uw dekking aan aan uw veranderende behoeften, zo zorgt u er steeds voor dat u niet onder- of oververzekerd bent.

Hoe berekent u de te verzekeren waarde?

Hoe bepaalt u voor welk bedrag u een verzekering afsluit? En dus welke premie u moet betalen? Daarvoor kunt u onze handige checklist gebruiken waarbij u voor elk van uw bezittingen de geschatte waarde kunt neerschrijven. Zo heeft u uiteindelijk een goed overzicht van alle voorwerpen in uw huis. Daarnaast houden vele woningverzekeringen rekening met het aantal kamers en/of de geschatte oppervlakte van uw woning om de waarde te bepalen en dus de premie te berekenen.

Praat erover met uw bankier

U huurt een appartement in een appartementsgebouw. Of uw huisbaas wil dat u een verzekering via zijn verzekeraar afsluit. Bespreek ook dit met uw bankier. Die zorgt er samen met u voor dat uw verzekering afgestemd is op uw behoeften.

Maak een afspraak op ing.be/afspraak, bel het nummer +32 2 464 60 01 of surf naar ing.be/woningverzekering voor meer info.

Mijn contactgegevens wijzigen

U bent verhuisd? U hebt een nieuwe elektronische identiteitskaart? U wilt uw gegevens aanvullen voor uw eigen rekeningen of voor rekeningen waarop u een volmacht heeft? U moet niet naar kantoor om uw gegevens door te geven of bij te werken. Doe het onmiddellijk online via de Home’Bank of met behulp van een identiteitskaartlezer.