Wonen

13 mei 2022

Een brandverzekering, is het verplicht?

Ga je een woning huren of heb je er één gekocht? Proficiat! Om je nieuwe stekje zo goed mogelijk te beschermen, kan je een brandverzekering afsluiten. Maar is zo’n brandverzekering eigenlijk verplicht? En is er een verschil tussen een brandverzekering voor eigenaars en huurders?

Woning- of brandverzekering? What’s in a name?

Is er een verschil tussen een woon- en een brandverzekering? Nee, het gaat om dezelfde verzekering. Deze twee termen worden geregeld door elkaar gebruikt maar het gaat wel degelijk over hetzelfde type verzekering.

De brandverzekering beschermt de woning, en de eventuele inboedel namelijk tegen schade door  brand, natuurrampen of waterlekken. Het kan ook je aansprakelijkheid als huurder dekken. Rechtsbijstand en diefstal zijn extra opties die je als eigenaar en huurder kan nemen en zijn dus niet standaard in de basisdekking aanwezig. 

Een brandverzekering voor eigenaars

Wettelijk is een brandverzekering niet verplicht, maar eigenaars kunnen er in de praktijk vaak niet altijd omheen. Bij een hypotheekaanvraag eisen de meeste banken dat je ook een brandverzekering afsluit. Je woning dient als onderpand voor het krediet dat je ontvangt. De bank wil zekerheid dat je woning altijd in goede staat verkeert en dus haar waarde behoudt, voor het geval dat je de lening niet zou kunnen terugbetalen. De brandverzekering mag je weliswaar afsluiten waar je wil.

Ook als je een woning hebt gekocht met eigen middelen, en dus geen lening bent aangegaan bij een bank, is het aangeraden om een brandverzekering af te sluiten. Deze verzekering komt ook tussen bij een storm of overstromingen. Zonder moet je zelf opdraaien voor mogelijke schade aan je woning en eventueel inboedel Meer nog: ook als je buren door een voorval in jouw woning schade ondervinden, wordt deze gedekt door jouw brandverzekering. Zo kan het gebeuren dat een waterlek in jouw appartement verscheidene andere appartementen beschadigt.

Heb je een huis of appartement gekocht met de bedoeling om het te verhuren? Vergeet dan niet dat het sinds 2019 in Vlaanderen verplicht is voor zowel de verhuurder als de huurder om een brandverzekering af te sluiten.

Een brandverzekering voor huurders

Alles wat met huren te maken heeft, behoort momenteel tot de gewestelijke bevoegdheden. De plaats waar je woont, bepaalt of een brandverzekering al dan niet verplicht is.

Heb je of wil je een woning huren in Vlaanderen of Wallonië? Weet dat zowel Wallonië en Vlaanderen respectievelijk in 2018 en 2019 de brandverzekering verplicht hebben gemaakt voor elk nieuw huurcontract.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat (voorlopig) niet het geval. Toch eisen ook daar de meeste eigenaars in het contract dat de huurder een brandverzekering zou nemen voor de schade die hij zelf aanricht of die het gevolg is van een schadegeval. In Brussel is de brandverzekering daarom geen wettelijke, maar meestal wel een feitelijke verplichting.

Of je nu een woning koopt of huurt

Een brandverzekering sla je best niet over. Ontdek de brandverzekeringen van ING: