Wonen

Een brandverzekering, wat houdt het in?

Heb je een woning gekocht of gehuurd? Dan is het cruciaal om een brandverzekering af te sluiten zodat je goed beschermd bent tegen pech. Maar wat dekt zo’n brandverzekering nu?

Basisdekking brandverzekering

Dankzij deze verzekering ben je gedekt voor schade veroorzaakt door brand, rook, blikseminslag, ontploffingen, stormen en natuurrampen.

Daarnaast ben je ook verzekerd voor bepaalde bijkomende kosten die niet direct een verband hebben met de schade zelf, maar er wel uit voortvloeien. Zoals reddingskosten en kosten om potentiële of ergere schade te voorkomen.

Een voorbeeld: Stel, er ontstond een hevige brand in je huis en de brandweer verklaart je huis onbewoonbaar. Dankzij je brandverzekering kan je kosteloos terecht in een vervangwoning. Ook de schutting om instortingsgevaar van je huis te voorkomen, is gedekt.

Met de ING Brandverzekering ben je extra verzekerd!

Gaat je kind op kot? Dan is eventuele schade aan zijn of haar studentenkot ook verzekerd onder je bestaande brandverzekering indien je de dekking gebouw (eigenaar) of huurdersaansprakelijkheid (huurder) hebt afgesloten. Dat is al een zorg minder!

Net hetzelfde geldt voor tijdelijk gehuurde verblijven, feestzalen en/of feesttenten. Dus heb je een vakantiehuisje geboekt in de Provence of organiseer je een communie-of lentefeestje op een gehuurde locatie? Jouw aansprakelijkheid als huurder van deze tijdelijke locaties is gedekt in de brandverzekering indien je de dekking gebouw (eigenaar) of huurdersaansprakelijkheid (huurder) hebt afgesloten.

Optionele dekkingen

Je kan deze verzekering ook nog uitbreiden met optionele dekkingen. Met een brandverzekering is de inboedel van je huis niet standaard verzekerd. Denk er dus ook over na om de verzekering uit te breiden met een extra inboedeldekking.

Ook kan je kiezen om de optie diefstal toe te voegen aan je brandverzekering. Zo ben je beschermd tegen diefstal, (poging tot) inbraak en vandalisme.

Of heb je net geïnvesteerd in een gloednieuwe tuin met alles erop en eraan (zoals een barbecue, loungeset, vijver,..)? Dan kan je deze ervoor kiezen om ook je tuin op te nemen in je brandverzekering.

Ook de optie Rechtsbijstand is een nuttige waarborg. Stel dat je in discussie ligt met jouw buurman over schade die de buren aan jouw eigendom hebben veroorzaakt. In dat geval zorgt deze dekking rechtsbijstand voor oa juridische bijstand van een advocaat.

Tenslotte is het aangewezen om de waarborg familiale verzekering af te sluiten bij je brandverzekering. Deze waarborg dekt jouw aansprakelijkheid, en die van de inwonende gezinsleden, voor schade die jij veroorzaakt aan een tegenpartij. Denk hier bijvoorbeeld aan je zoon of dochter die met een voetbal per ongeluk de raam van de buren intrapt. Of je huisdier die het nieuwe opblaasbaar zwembad bij de vrienden heeft stuk gebeten.

Belangrijke tip

Vergelijk de prijs en de inhoud van verzekeringscontracten vooraleer je een brandverzekering afsluit. Kijk hierbij ook naar de service die je krijgt.

Een brandverzekering op maat

Het is belangrijk om eerst even naar je persoonlijke situatie te kijken en je behoeftes te bepalen. Op die manier kan je een brandverzekering afsluiten die goed bij je past. Afhankelijk van de formule die je kiest, zal de omvang van de dekking, de vergoedingsplafonds en de vrijstellingen net meer of minder belangrijk zijn. Lees dus steeds aandacht de algemene voorwaarden alvorens een verzekering af te sluiten.

Of je nu een woning koopt of huurt

Een brandverzekering sla je best niet over. Ontdek de brandverzekeringen van ING: