Wonen

12 oktober 2018

Hoe voorkomt u inbraak?

De dagen worden weer korter. Terwijl u het huis uit bent, profiteren inbrekers van de duisternis om hun slag te slaan.

Als u denkt dat dit alleen anderen overkomt, herbekijk dan uw standpunt: alleen al in 2017 waren er 52.816 inbraken in België. Ontdek onze 4 tips om uw woning tegen inbrekers te beschermen.

1. Vraag hulp en advies
“De meeste gemeentes hebben diefstalpreventieadviseurs”

Kijk eens of uw gemeente een diefstalpreventieadviseur heeft. Dat kan een politieagent zijn of een ambtenaar met speciale training in huisbeveiliging. Hij helpt u gratis om uw huis te beveiligen. Hij gaat samen met u op zoek naar de zwakke punten van uw woning en geeft u nuttige tips om u tegen inbrekers te beschermen.

Als u een goede relatie hebt met uw buren en u hen vertrouwt, kunt u hen vragen of ze een oogje in het zeil kunnen houden. Zo kunnen ze u waarschuwen bij verdachte situaties of de politie bellen als er iets gebeurt. U kunt natuurlijk ook nog altijd bij de politie een woningtoezichtaanvraag indienen, zodat ook zij uw huis in de gaten kunnen houden.

Tip

Misschien moet u er eens over denken om een WhatsAppgroep voor buurtpreventie te starten. Dan kunt u als buren elkaar waarschuwen als u iets verdachts ziet, zoals een onbekende auto die verschillende keren traag voorbijrijdt.

2. Alarm, bescherming en controle vanop afstand

U kunt altijd rekenen op technologie! Zelfs vanop afstand kunt u de controle houden over uw huis. Er zijn namelijk camerasystemen waarmee u uw huis vanaf uw smartphone in de gaten kunt houden. Hebt u geen zin om voor de bewaking van uw huis afhankelijk te zijn van uw smartphone? Installeer dan een alarmsysteem of beveiligingscamera die de politie of een beveiligingsbedrijf automatisch in contact brengt bij inbraak.

3. Kondig uw vakantie niet aan op sociale media

Het is bijna zover, u gaat eindelijk op vakantie! En dat wilt u van de daken schreeuwen, toch? Doe dat vooral niet! Het is niet bepaald slim om aan iedereen te laten weten wanneer u vertrekt en hoelang u wegblijft. Uiteraard kunt u de details delen met uw familie en vrienden, maar we raden het af om uw reis openbaar of op sociale media te verkondigen. Een sluw persoon kan deze informatie in zijn voordeel gebruiken om uw huis ongewenst te bezoeken. Wees dus voorzichtig!

4. Documenteer uw bezittingen voor de verzekering
"Als u een alarmsysteem hebt, zet het dan altijd aan"

Controleer uw verzekeringen regelmatig: uw rechtsbijstand- en diefstalverzekeringen zijn daarbij essentieel. Als er ondanks uw voorzorgsmaatregelen toch iemand inbreekt, bent u gedekt.

Om een beroep te kunnen doen op deze verzekeringen, zijn er enkele voorwaarden:

  • Zorg ervoor dat alle deuren en ramen dicht en op slot zijn als u niet thuis bent. Als u een raam openlaat – ook op kip – komt de verzekeringsmaatschappij niet tussen.
  • Als u een alarmsysteem hebt, zet het dan altijd aan. Want anders kunt u geen beroep doen op uw verzekering.
  • Maak foto’s van uw bezittingen en noteer de serienummers van uw elektronica. Daarmee kan de verzekeringsmaatschappij de waarde van de gestolen goederen bepalen als u de facturen niet meer hebt. Op deze manier zal de schatting van de waarde beter overeenstemmen met de werkelijkheid.

Denk er ook aan de dekking van uw verzekeringen na te gaan. Uw woonpolis dekt bv. schade aan uw woning en biedt u rechtsbijstand. In geval van diefstal kunt u een beroep doen op de diefstalverzekering, waarmee u een vergoeding ontvangt voor gestolen of beschadigde bezittingen.

En nu?
Werd er bij u ingebroken?

Bel onmiddellijk ING Assist’Line op +32 2 550 06 00. Onze medewerkers zijn dag en nacht bereikbaar. Download het aangifteformulier en stuur het zo snel mogelijk op via e-mail naar myclaim@nn.be.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be