Wonen

1 juli 2020

Zomervakantie: hoe voorkomt je inbraak?

De zomervakantie is een uitstekende gelegenheid om eens van omgeving te veranderen. Wees je er echter van bewust dat er een grotere kans is op inbraak wanneer je niet thuis bent. Een groot aantal inbraken komt daarom voor tijdens de zomervakantie.

Als je denkt dat dit alleen anderen overkomt, herbekijk dan jouw standpunt: per dag zijn er in België 141 woninginbraken. Ontdek onze 4 tips om jouw woning tegen inbrekers te beschermen.

1. Vraag hulp en advies

Kijk eens of jouw gemeente een diefstalpreventieadviseur heeft. Dat kan een politieagent zijn of een ambtenaar met speciale training in huisbeveiliging. Hij helpt je gratis om jouw huis te beveiligen. Hij gaat samen met jou op zoek naar de zwakke punten van jouw woning en geeft je nuttige tips om je tegen inbrekers te beschermen.

Als je een goede relatie hebt met jouw buren en je hen vertrouwt, kan je hen vragen of ze een oogje in het zeil kunnen houden. Zo kunnen ze je waarschuwen bij verdachte situaties of de politie bellen als er iets gebeurt. Je kan natuurlijk ook nog altijd bij de politie een woningtoezichtaanvraag indienen, zodat ook zij jouw huis in de gaten kunnen houden.

“De meeste gemeentes hebben diefstalpreventieadviseurs”
Tip

Misschien moet je er eens over denken om een WhatsAppgroep voor buurtpreventie te starten. Dan kan je als buren elkaar waarschuwen als je iets verdachts ziet, zoals een onbekende auto die verschillende keren traag voorbijrijdt.

2. Alarm, bescherming en controle vanop afstand

Je kan altijd rekenen op technologie! Zelfs vanop afstand kan je de controle houden over jouw huis. Er zijn namelijk camerasystemen waarmee je jouw huis vanaf jouw smartphone in de gaten kan houden. Heb je geen zin om voor de bewaking van jouw huis afhankelijk te zijn van jouw smartphone? Installeer dan een alarmsysteem of beveiligingscamera die de politie of een beveiligingsbedrijf automatisch in contact brengt bij inbraak.

3. Kondig jouw vakantie niet aan op sociale media

Het is bijna zover, je gaat eindelijk op vakantie! En dat wil je van de daken schreeuwen, toch? Doe dat vooral niet! Het is niet bepaald slim om aan iedereen te laten weten wanneer je vertrekt en hoelang je wegblijft. Uiteraard kan je de details delen met jouw familie en vrienden, maar we raden het af om jouw reis openbaar of op sociale media te verkondigen. Een sluw persoon kan deze informatie in zijn voordeel gebruiken om jouw huis ongewenst te bezoeken. Wees dus voorzichtig!

4. Documenteer jouw bezittingen voor de verzekering

Controleer jouw verzekeringen regelmatig: jouw rechtsbijstand- en diefstalverzekeringen zijn daarbij essentieel. Als er ondanks jouw voorzorgsmaatregelen toch iemand inbreekt, ben je gedekt.

Om een beroep te kunnen doen op deze verzekeringen, zijn er enkele voorwaarden:

  • Zorg ervoor dat alle deuren en ramen dicht en op slot zijn als je niet thuis bent.
  • Als je een alarmsysteem hebt, zet het dan altijd aan. Want anders kan je geen beroep doen op jouw verzekering.
  • Maak foto’s van jouw bezittingen en noteer de serienummers van jouw elektronica. Daarmee kan de verzekeringsmaatschappij de waarde van de gestolen goederen bepalen als je de facturen niet meer hebt. Op deze manier zal de schatting van de waarde beter overeenstemmen met de werkelijkheid.

Denk er ook aan de dekking van jouw verzekeringen na te gaan. Jouw woonpolis dekt bv. schade aan jouw woning en biedt je rechtsbijstand. In geval van diefstal kan je een beroep doen op de diefstalverzekering, waarmee je een vergoeding ontvangt voor gestolen of beschadigde bezittingen.

"Als je een alarmsysteem hebt, zet het dan altijd aan"
En nu?