Wonen

27 Juni 2018

Hoe voorkomt u inbraak?

Tijdens de zomer is het zonde om binnen te blijven. Een festival, een barbecue of zonnig terras: er is altijd wel iets te doen in de stad. Dat vergroot echter ook de kans op inbraken. Vooral tijdens de zomer, wanneer uw huis wat vaker leeg is, slaan dieven hun slag. Wij geven 5 trucs om uw huis te beschermen tegen inbrekers. Als u denkt dat dit alleen anderen overkomt, herbekijk dan uw standpunt: alleen al in 2016 waren er 56.504 inbraken in België.

1. Schep niet op over uw reizen

Het is bijna zover, u gaat eindelijk op vakantie! En dat wilt u van de daken schreeuwen, toch? Doe dat vooral niet! Het is niet bepaald slim om aan iedereen te laten weten wanneer u vertrekt en hoelang u wegblijft. Uiteraard kunt u de details delen met uw familie en vrienden, maar we raden het af om de reis openbaar of op sociale media te verkondigen. Een sluw persoon kan deze informatie in zijn voordeel gebruiken om uw huis ongewenst te bezoeken. Wees dus voorzichtig!

2. Wie kan u helpen?
“De meeste gemeentes hebben anti-inbraakadviseurs”

Om hulp te krijgen bij inbraakpreventie denkt u er wellicht in eerste instantie aan om naar het politiebureau te stappen, maar dat is niet nodig. De meeste gemeentes hebben anti-inbraakadviseurs, bijvoorbeeld bij de brandweer. De adviseur zal een politieagent zijn of een ambtenaar met speciale training in huisbeveiliging. Daarnaast kunt u terecht bij policeonweb.belgium.be.

Als u een goede relatie hebt met uw buren en u hen vertrouwt, dan kunt u ze vragen of ze een oogje in het zeil kunnen houden. Zo kunnen ze u waarschuwen bij verdachte situaties of de politie bellen wanneer er iets gebeurt. Daarnaast kunt u contact opnemen met een buurtwacht of een soortgelijke organisatie, zodat de groep uw huis in de gaten kan houden terwijl u weg bent.

3. Doe alsof u thuis bent

Als u de cultfilm Home Alone gezien hebt, dan kent u vast allerlei manieren om vreemdelingen de indruk te geven dat er iemand thuis is. Geen zorgen, u hoeft geen nepfeest te organiseren, maar enkele kleine details kunnen wel verschil maken.

Zorg er in eerste instantie voor dat iemand uw brievenbus leegt terwijl u weg bent. Om dezelfde reden kunt u best ook regelmatig uw gras maaien en ervoor zorgen dat uw luiken niet altijd dicht zijn. Het idee hierachter is dat wanneer inbrekers zien dat u regelmatig thuis bent, ze uw huis sneller zullen overslaan.

4. Alarm, bescherming en controle vanop afstand
“Zelfs vanop afstand kunt u de controle houden over uw huis”

U kunt altijd rekenen op technologie! Zelfs vanop afstand kunt u de controle houden over uw huis. Er zijn namelijk camerasystemen waarmee u uw huis vanaf uw smartphone in de gaten kunt houden. Hebt u geen zin om voor de bewaking van uw huis afhankelijk te zijn van uw smartphone? Installeer dan een alarmsysteem of beveiligingscamera die de politie of een beveiligingsbedrijf automatisch in contact brengt bij inbraak.

5. Documenteer uw bezittingen voor de verzekering

Controleer uw verzekeringen regelmatig: uw rechtsbijstand- en diefstalverzekeringen zijn daarbij essentieel. Als er iemand ondanks uw voorzorgsmaatregelen toch inbreekt, dan bent u gedekt.

Om een beroep te kunnen doen op deze verzekeringen, zijn er enkele voorwaarden. Zo moet u ervoor zorgen dat alle deuren en ramen dicht en op slot zijn wanneer u niet thuis bent. Als u een raam openlaat, zal de verzekeringsmaatschappij u niet vergoeden. Hetzelfde geldt als u een alarmsysteem hebt en dit niet aanzet wanneer u weggaat.

Daarnaast is het verstandig om foto’s te maken van uw bezittingen en om de serienummers van uw elektronica te noteren. Met de foto’s kan de verzekeringsmaatschappij de waarde van de gestolen goederen bepalen als u de facturen niet meer hebt. Op deze manier zal de schatting van de waarde beter overeenstemmen met de werkelijkheid.

Denk er ook aan de dekking van uw verzekeringen na te gaan. In geval van diefstal kunt u een beroep doen op de diefstalverzekering, waarmee u een vergoeding ontvangt voor gestolen of beschadigde bezittingen.

En nu?
Werd er bij u ingebroken?

Bel onmiddellijk ING Assist’Line op +32 2 550 06 00. Onze medewerkers zijn 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bereikbaar. Download het aangifteformulier en stuur het zo snel mogelijk op via e-mail naar myclaim@nn.be.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be