Wonen

Tips om je woning te beschermen

Je huis en je gezin liggen je nauw aan het hart. Je wilt dan ook niets aan het toeval overlaten en ze zo goed mogelijk beschermen. Maar hoe doe je dat nu en welk type verzekering kies je best? Ontdek de belangrijkste verzekeringen.

Brandverzekering

Je wilt er niet aan denken dat een brand, een overstroming of een natuurramp je droomwoning verwoest? Met een woningverzekering - beter bekend als de brandverzekering – ben je verzekerd tegen mogelijke schade aan je woning.

Een brandverzekering kan je ook uitbreiden met een dekking tegen diefstal. Zo ben je nog beter beschermd.

Is een brandverzekering duur? Je kunt ervoor kiezen om de premies maandelijks te betalen, zodat je niet in een keer een hoog bedrag moet neertellen. Voor nieuwbouw en recente woningen geniet je de eerste jaren vaak van een korting op de premie voor het gebouw.

Lees meer over de brandverzekering.

Familiale verzekering

Je kinderen trappen per ongeluk de ruit van de buren in, je ontsnapte hond doet een voorbijrijdende fietser vallen … Het zijn maar enkele voorbeelden van ongelukjes met soms grote financiële gevolgen.

Een familiale verzekering beschermt je dan tegen de financiële gevolgen van schade die jij, een inwonend gezinslid of een huisdier veroorzaakt aan anderen. Een familiale verzekering is niet alleen nuttig voor gezinnen. Ook alleenstaanden hebben er baat bij. Je kan bijvoorbeeld beroep doen op deze verzekering wanneer je met je winkelkar tegen een auto op de parking botst. En zo zijn er nog vele andere situaties.

In de familiale verzekering zit vaak ook een luik rechtsbijstand. Zo kan je bij een geschil of discussie over aansprakelijkheid je laten bijstaan door een advocaat.

Lees meer over de familiale verzekering.

Schuldsaldoverzekering

Kredietverstrekkers kunnen eisen dat je een schuldsaldoverzekering neemt wanneer je een hypothecaire lening of een krediet voor een grote aankoop afsluit.

Dit biedt niet alleen de kredietverstrekker financiële zekerheid, maar ook je nabestaanden.

Want wat als het ondenkbare gebeurt voor de lening is afbetaald? Met een schuldsaldoverzekering voorkom je dat je nabestaanden de lening verder moeten afbetalen. Het resterende bedrag van de lening wordt dan volledig of gedeeltelijk (afhankelijk van de verdeling die je gekozen hebt) kwijtgescholden en ze hoeven zich geen zorgen meer te maken over de verdere afbetaling.

Om écht zeker te zijn, kies je best voor een dekking van 100% voor elke kredietnemer. Je kunt ook kiezen voor een dekking van 100% voor beide kredietnemers samen (bijvoorbeeld elk 50%) of nog een andere verhouding.

Lees meer over onze schuldsaldoverzekering.

Verzekering gewaarborgd wonen

Het Vlaamse en het Waalse gewest bieden een gratis verzekering ‘gewaarborgd inkomen’ aan voor wie een hypothecaire lening is aangegaan om een woning te kopen, te bouwen of te renoveren. Concreet betekent het dat deze gewesten je een bepaalde periode helpen om je hypothecaire lening af te betalen als je onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt zou worden. Omdat de verzekering gewestelijk bepaald is, zijn er andere voorwaarden en uitkeringen in Vlaanderen en in Wallonië (FR).Lees altijd eerst het informatiedocument over het verzekeringsproduct en de algemene voorwaarden zodat je op de hoogte bent van de belangrijkste voorwaarden, waarborgen en uitsluitingen voordat je een verzekering neemt. Deze vind je per product op ing.be of in je ING-kantoor. Mocht je nog vragen hebben of is er iets niet duidelijk, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.