Wonen

Een woning kopen

Je wilt een woning kopen of hebt ze net gevonden? Hier vind je een praktisch overzicht van de stappen die je moet nemen en de aspecten waarmee je best rekening houdt.

Simuleer eerst je woonproject. Zo kan je gericht zoeken naar je droomwoning. Bekijk ook het aanbod van ING voor een hypothecaire lening, met bewezen expertise en advies.

Hoe betaal je je aankoop?

Meestal gaan kandidaat-kopers naar hun bank voor een lening om hun project te financieren. Naast de aankoopprijs zijn er nog andere kosten waarmee je moet rekening houden: de registratierechten, de notariskosten en de schuldsaldoverzekering.

Voor de lening zelf bestaan er verschillende formules. Afhankelijk van de economische situatie kan het interessant zijn te kiezen voor een vaste of variabele rentevoet. Ook de duur van je lening kan je kiezen.

Om de formule te vinden die het best op je behoeften en financiën aansluit, kan je gebruikmaken van de vele gratis tools en simulatoren op internet.

Er zijn nog wat werken aan je nieuwe woning?

Een nieuwe verwarmingsketel, zonnepanelen, een nieuwe keuken, dakisolatie … Waarom zou je je spaargeld aanspreken. Ook hier kan de bank u helpen. Er bestaan immers verschillende specifieke renovatiekredieten voor dergelijke renovaties of aanpassingen. Vaak geven energiebesparende werken ook recht op belastingvoordelen of premies.

Steunmiddelen bij renovatie

Elk Gewest heeft steunmaatregelen (premies et subsidies) voor de renovatie en de verbetering van je woning. Welke werkzaamheden in aanmerking komen, en onder welke voorwaarden, kom je te weten op de volgende websites:

Je hebt je droomhuis gevonden? Wat nu?

  • Doe een bod.
  • Terwijl je wacht op een antwoord, kun je alvast terug naar je bank met je concrete project. Op basis van je inkomen en mogelijke eigen inbreng, vinden jullie dan samen de interessantste en voordeligste lening voor je situatie.
  • Neem contact op met een notaris spreek een datum af om de voorlopige koopakte te tekenen.
  • De verkoopakte wordt doorgaans binnen een periode van 3 tot 4 maanden verleden.

Je bent nu eigenaar! Proficiat!

Mijn contactgegevens wijzigen

Je bent verhuisd? Je hebt een nieuwe elektronische identiteitskaart? Je wilt je gegevens aanvullen voor je eigen rekeningen of voor rekeningen waarop je een volmacht hebt?

Je moet niet naar kantoor om je gegevens door te geven of bij te werken. Doe het onmiddellijk online via de Home’Bank of met behulp van een identiteitskaartlezer.