Wonen

18 November 2016

Voor de eerste keer samenwonen

Je gaat samenwonen? Proficiat! Je loopt vast op wolkjes. Samenwonen houdt natuurlijk meer in dan enkel verhuizen. Was het maar zo eenvoudig! Lees voor je de verhuisdozen begint te vullen eerst even deze gids vol handige informatie en praktische tips.

Feitelijk of wettelijk samenwonen?

Om te beginnen is het belangrijk om te beslissen op welke manier je wilt samenwonen. Getrouwde koppels worden automatisch als samenwonend beschouwd. Daarnaast zijn er nog twee vormen van samenwonen: feitelijk en wettelijk.

Als je feitelijk samenwoont, woon je onder hetzelfde dak. Dat is het. Er zijn verder geen rechten en plichten aan verbonden. Je hoeft dus ook geen officieel attest te hebben.

Dat is bij wettelijk samenwonen anders. Deze vorm kan in theorie door iedereen aangegaan worden, ook wanneer je geen (liefdes-)relatie hebt. Zo kan je bijvoorbeeld wettelijk samenwonen met een familielid of vriendin. Wil je wettelijk samenwonen? Dan moeten jullie een document tekenen bij de gemeente en zijn jullie onderworpen aan het stelsel van scheiding van goederen. Dat stelsel houdt in dat beide partners hun financiële onafhankelijkheid behouden.

Huren of kopen?

Jullie moeten ook op voorhand beslissen of jullie willen huren of kopen. Het spreekt voor zich dat een woning kopen een grote beslissing is. Er komen heel wat extra kosten bij kijken, zoals registratierechten en notariskosten. Hou daar dus zeker rekening mee in het bepalen van jullie beschikbaar budget.

De meeste koppels huren eerst een woning om te kijken hoe vlot het samenwonen verloopt. Lijkt je dat de beste optie? Zet dan op voorhand wat geld opzij voor de huurwaarborg en voor de inrichting van je nieuwe woonst.

Zijn jullie al gehuwd of wettelijk samenwonend? Dan worden beide partners als huurder van de woning beschouwd. Ze hebben allebei dezelfde rechten en plichten, zelfs als maar een van beiden de huurovereenkomst heeft getekend. Feitelijk samenwonend? Dan is de persoon die de overeenkomst tekent verantwoordelijk. Wettelijk gezien vallen alle rechten en plichten op zijn of haar schouders.

Wie doet de strijk?

Goede afspraken maken goede vrienden. Dat geldt ook voor partners of vrienden die gaan samenwonen. Spreek op voorhand duidelijk af wie instaat voor welke taak en hoe vaak er gepoetst moet worden.
Bespreek ook zeker de inrichting van jullie woning op voorhand. Zo vermijd je ruzies en voelen jullie zich beiden volledig thuis in je woning.

Goed om te weten…

Eens de praktische afspraken achter de rug zijn, is het essentieel om ook de financiële kant van het verhaal te regelen. Kies je voor een gemeenschappelijke rekening of niet? Lees hier onze tips.