Wonen

5 tips voor wie voor het eerst gaat samenwonen

Ga je samenwonen? Proficiat! Je loopt vast op wolkjes. Samenwonen houdt natuurlijk meer in dan enkel verhuizen. Was het maar zo eenvoudig! Lees voor je de verhuisdozen begint te vullen eerst even deze handige informatie en praktische tips.

1. Feitelijk of wettelijk samenwonen?

Hebben jullie al beslist op welke manier je wilt gaan samenwonen? Getrouwde koppels worden automatisch als samenwonend beschouwd. Daarnaast zijn er nog twee vormen van samenwonen: feitelijk en wettelijk. Als je feitelijk samenwoont, woon je onder hetzelfde dak. Dat is het. Er zijn verder geen rechten en plichten aan verbonden. Je hoeft dus ook geen officieel attest te hebben.

Dat is bij wettelijk samenwonen anders. Deze vorm kan in theorie door iedereen aangegaan worden, ook wanneer je geen (liefdes-)relatie hebt. Zo kan je bijvoorbeeld wettelijk samenwonen met een familielid of vriendin. Wil je wettelijk samenwonen? Dan moeten jullie een document tekenen bij de gemeente en zijn jullie onderworpen aan het stelsel van scheiding van goederen. Dat stelsel houdt in dat beide partners hun financiële onafhankelijkheid behouden.

2. Huren of kopen?

Jullie moeten ook op voorhand beslissen of jullie willen huren of kopen. Het spreekt voor zich dat een woning of appartement kopen een grote beslissing is. Er komen heel wat extra kosten bij kijken, zoals registratierechten en notariskosten. Houd daar dus zeker rekening mee in het bepalen van je beschikbare budget.

De meeste koppels huren eerst een woning om te kijken hoe vlot het samenwonen verloopt. Lijkt je dat de beste optie? Zet dan op voorhand wat geld opzij voor de huurwaarborg en voor de inrichting van je nieuwe woonst.

Zijn jullie al gehuwd of wettelijk samenwonend? Dan worden beide partners als huurder van de woning beschouwd. Ze hebben allebei dezelfde rechten en plichten, zelfs als maar een van beiden de huurovereenkomst heeft getekend.

Feitelijk samenwonend? Dan is de persoon die de overeenkomst tekent verantwoordelijk. Wettelijk gezien vallen alle rechten en plichten op zijn of haar schouders.

3. Wie doet wat?

Goede afspraken maken goede vrienden. Dat geldt ook voor partners of vrienden die gaan samenwonen. Spreek op voorhand duidelijk af wie instaat voor welke taak en hoe vaak dit moet gebeuren.

Bespreek ook zeker vooraf de woninginrichting. Zo vermijden jullie ruzie en voelen jullie je allebei volledig thuis.

4. Wie betaalt wat?

Eens de praktische afspraken achter de rug zijn, is het essentieel om ook de financiële kant van het verhaal te regelen. Kies je voor een gemeenschappelijke rekening of niet?

5. Hoe zit het met de verzekeringen?

Of je er nu voor kiest om te huren of te kopen: een goede bescherming van je woning is essentieel.

Met een brandverzekering bescherm je als huurder in de eerste plaats je eigen persoonlijke goederen tegen schade door brand, water of natuurrampen.

Anderzijds ben je als huurder ook aansprakelijk voor schade aan de gehuurde woning of appartement (de zogenaamde huurdersaansprakelijkheid). Aan het einde van de huurovereenkomst moet je het gehuurde goed in dezelfde staat terugbezorgen aan de eigenaar als toen je er ging wonen. Wanneer er tijdens de huurperiode schade is ontstaan (door bijvoorbeeld brand of een waterlek, of door een nalatigheid van jou, je kinderen of huisdieren), dan ben jij als huurder verantwoordelijk voor de herstelling en de kosten. Ook wanneer een brand in jouw huurwoning bv. zou overslaan naar de buren, word je als huurder aansprakelijk gesteld voor die schade.

Je merk het: een optimale bescherming komt goed van pas. Want als je niet verzekerd bent, zul je zelf opdraaien voor de kosten. Raadpleeg je verzekeraar om de precieze details te kennen van de dekkingen en om te weten wanneer je verzekeraar tussenkomt.

Als jullie een huis kopen, en die aankoop met een hypothecaire lening financieren, zal de bank vragen om een woningverzekering af te sluiten. Als jullie de aankoop volledig met jullie eigen vermogen financieren, is dit niet verplicht. Het blijft echter belangrijk om mogelijke risico's te evalueren. Zonder verzekering staan jullie zelf in voor de mogelijke schade aan je huis en aan de inhoud ervan. Denk eraan dat je ook hier verantwoordelijk bent voor schade bij derden (bv. wanneer een brand in je huis schade veroorzaakt aan de woning van de buren).

Een brandverzekering op maat

Kies nu voor een brandverzekering voor huurders of eigenaars met een complete bescherming, op maat van je situatie.

Zo zorg je ervoor dat je optimaal verzekerd bent tegen diefstal, waterschade of schade door extreme weersomstandigheden.

Bij schade kan je rekenen op een kwalitatieve bijstand van onze medewerkers, elke dag, de klok rond. Bij zware schade (boven 5.000 euro) begeleiden onze experts je zelfs bij de volledige schadeafhandeling, en komen indien nodig aan huis.

Maak vandaag nog een online simulatie.