Wonen

22 juli 2019

Gaan jullie samenwonen? 5 tips

Gaan jullie samenwonen? Proficiat! Je loopt vast op wolkjes. Samenwonen houdt natuurlijk meer in dan enkel verhuizen. Was het maar zo eenvoudig! Lees voor je de verhuisdozen begint te vullen eerst even deze handige informatie en praktische tips.

1. Feitelijk of wettelijk samenwonen?

Hebben jullie al beslist op welke manier je wilt samenwonen? Getrouwde koppels worden automatisch als samenwonend beschouwd. Daarnaast zijn er nog twee vormen van samenwonen: feitelijk en wettelijk.

  • Als je feitelijk samenwoont, woon je onder hetzelfde dak. Dat is het. Er zijn verder geen rechten en plichten aan verbonden. Je hoeft dus ook geen officieel attest te hebben.
  • Dat is bij wettelijk samenwonen anders. Deze vorm kan in theorie door iedereen aangegaan worden, ook wanneer je geen (liefdes-)relatie hebt. Zo kan je bijvoorbeeld wettelijk samenwonen met een familielid of vriendin. Wil je wettelijk samenwonen? Dan moeten jullie een document tekenen bij de gemeente en zijn jullie onderworpen aan het stelsel van scheiding van goederen. Dat stelsel houdt in dat beide partners hun financiële onafhankelijkheid behouden.

2. Huren of kopen?

Jullie moeten ook op voorhand beslissen of jullie willen huren of kopen. Het spreekt voor zich dat een woning kopen een grote beslissing is. Er komen heel wat extra kosten bij kijken, zoals registratierechten en notariskosten. Houd daar dus zeker rekening mee in het bepalen van jullie beschikbaar budget.

De meeste koppels huren eerst een woning om te kijken hoe vlot het samenwonen verloopt. Lijkt je dat de beste optie? Zet dan op voorhand wat geld opzij voor de huurwaarborg en voor de inrichting van je nieuwe woonst.

Zijn jullie al gehuwd of wettelijk samenwonend? Dan worden beide partners als huurder van de woning beschouwd. Ze hebben allebei dezelfde rechten en plichten, zelfs als maar een van beiden de huurovereenkomst heeft getekend. Feitelijk samenwonend? Dan is de persoon die de overeenkomst tekent verantwoordelijk. Wettelijk gezien vallen alle rechten en plichten op zijn of haar schouders.

3. Wie doet de strijk?

Goede afspraken maken goede vrienden. Dat geldt ook voor partners of vrienden die gaan samenwonen. Spreek op voorhand duidelijk af wie instaat voor welke taak en hoe vaak er gepoetst moet worden.
Bespreek ook zeker de inrichting van jullie woning op voorhand. Zo vermijd je ruzies en voelen jullie zich beiden volledig thuis in je woning.

4. Wie betaalt wat?

Eens de praktische afspraken achter de rug zijn, is het essentieel om ook de financiële kant van het verhaal te regelen. Kies je voor een gemeenschappelijke rekening of niet? Lees hier onze tips.

5. En de verzekeringen?

Of je er nu voor kiest om een woning te huren of te kopen: een goede berscherming is essentieel.

Als huurder moet je de woning in dezelfde staat achterlaten als toen je er ging wonen. Dat is je zogenaamde huurdersaansprakelijkheid. Heb je tijdens je verblijf schade veroorzaakt, een mini-brandje doen ontstaan in de keuken, een kraan laten lopen of een barstje in een raam gemaakt? Dan betaal je zelf de reparaties of maak je gebruik van tussenkomst van je woningverzekering.

Als jullie een huis kopen, en die aankoop met een hypothecaire lening financiert, zal de bank vragen om een woningverzekering af te sluiten. Als jullie de aankoop met je eigen vermogen financieren, is een woningverzekering niet verplicht. Het blijft echter belangrijk om mogelijke risico's te evalueren. Zonder verzekering staan jullie zelf in voor de mogelijke schade aan het huis en aan de inhoud ervan!

Een woningverzekering op maat

Met ING Home Insurance geniet je van bescherming op maat, of jullie nu huurder zijn of eigenaar. Je bent 100% verzekerd tegen diefstal, waterschade en bij extreem weer, en jullie genieten van een exclusieve hersteldienst 24/7. In geval van schade staan onze adviseurs dag en nacht klaar om te helpen.

 

ING Home Insurance, de oplossing die je nodig hebt.