Wonen

Zo beheer je je budget als je op kot gaat

Je studententijd is de tijd waarin je leert om op je eigen benen te staan: je bent wettelijk volwassen en verantwoordelijk voor je eigen leven, je studies én je toekomst.

De studententijd is voor velen ook de tijd waarin ze het ouderlijke huis (tijdelijk) verlaten om op kot te gaan in hun studentenstad. Die verhuis brengt niet alleen een pak vrijheid met zich mee, het is ook een eerste les in budgetbeheer. Want hoeveel kost een kot? Hoeveel geld heb je nodig om te overleven en hoe beheer je je budget? Dit overzicht helpt je alvast op weg.

Een kot huren

Nadat je hebt beslist wat je wil studeren, aan welke hogeschool of universiteit en in welke stad je dat wil doen, is er nog een laatste knoop die je moet doorhakken: waar wil je op kot? Of je er nu voor kiest om dicht bij je campus te gaan wonen of op een rustigere plek iets verder weg, alleen of met vrienden,… aan de huur kom je niet onderuit. Huurprijzen kunnen sterk verschillen per studentenstad.

Zo betaal je in een kleinere studentenstad als Hasselt ongeveer € 250 per maand, en in Brussel gemiddeld € 500. In Leuven, Gent en Antwerpen huur je een kot voor € 300 à € 400.

Houd er bij het verhuizen ook rekening mee dat je (eenmalig) een huurwaarborg moet betalen. Die huurwaarborg blijft geblokkeerd, maar kan aangesproken worden wanneer je als huurder je contract niet nakomt. Het bedrag van de huurwaarborg is in het algemeen maximaal twee maanden huur, maar kan lager liggen bij studentenkoten.

Verbruikskosten

Naast de huurkosten zijn er nog andere vaste kosten die maandelijks betaald moeten worden. Om je internet-, elektriciteit- en waterverbruik te vergoeden, kan je huisbaas de maandelijkse kosten aan jou doorrekenen. Jullie kunnen ook afspreken dat je een vast forfaitair bedrag betaalt. Reken hiervoor op € 50 tot € 100 bovenop de maandelijkse huurprijs.

Opgelet!

Heb je al (telecom-)abonnementen afgesloten op een ander adres? Vergeet dan niet op tijd een overdracht aan te vragen. Zo hoef je niet opnieuw opstart- en installatiekosten te betalen.

Verhuiskosten

Spullen verhuizen kan een behoorlijke klus zijn. De totale verhuiskost is echter sterk afhankelijk van de grootte van je toekomstige kot en de hoeveelheid spullen die je wil verhuizen. Soms raak je met een paar bananendozen en een grote auto al heel ver! Wie het graag wat professioneler aanpakt koopt verhuisdozen, huurt een bestel- of verhuiswagen of schakelt een echte verhuizer in. Misschien is het zelfs handig om een verhuislift te huren!

Het kostenplaatje? Voor een verhuisdoos leg je tussen de € 1 en € 3 neer en een bestelwagen huur je vanaf € 10 per uur of € 60 per dag. Voor € 150 kan je een dag gebruikmaken van een grote verhuiswagen, en voor een goede € 40 per uur krijg je daar nog een professionele verhuizer bij. Een vehuislift huren kost je gemiddeld € 100 per dag, en dat bedrag ligt nog hoger wanneer die bediend moet worden door een professional.

Meubels kopen

Je hoeft bovenstaande verhuiskosten natuurlijk niet te maken wanneer je naar een bemeubeld kot verhuist. Het budget dat je moet voorzien voor je meubels en decoratie, hangt eigenlijk volledig van je eigen smaak af. Het spreekt voor zich dat het prijskaartje een pak hoger zal liggen wanneer je dol bent op design of kunst. Door tweedehandspullen te kopen of zelf creatief aan de slag te gaan, kan je de kosten dan weer stevig drukken. Bij De Kringwinkel, Oxfam Solidariteit of op 2dehands.be vind je misschien wel dat vintage kastje van je dromen!

Verzekeringen

Leuke meubels kunnen ervoor zorgen dat je je op je gemak voelt in je nieuwe huis, maar je kan pas écht gerust zijn als ook je verzekeringen in orde zijn gebracht. Wanneer je op kot gaat maar je bij je ouders gedomicilieerd blijft, vallen je brandverzekering en burgerlijke aansprakelijkheid nog steeds onder die van je ouders. Wanneer je van je kot je vaste woonplaats maakt, is de woninghuurwet wel van toepassing en kan het nodig zijn om verschillende verzekeringen af te sluiten:

  • Een woningverzekering of brandverzekering voor huurders, met extra opties
  • Voor de huurdersaansprakelijkheid
  • Voor de verzekering van de inhoud van de woning
  • Voor de verzekering tegen diefstal
  • Voor de familiale verzekering
  • Een reisverzekering, zoals ING Lion Assistance, die bijstand verleent wanneer je bijvoorbeeld je sleutel verliest.


De prijs van deze verzekeringen wordt berekend op maat van je woning en de formule die jou het meest ligt.

Dagelijks budget

Vergeet ook je alledaagse verrichtingen niet! Je kan best voldoende budget voorzien voor zaken als boodschappen, (openbaar) vervoer en cursusmateriaal. Die uitgaven zullen, samen met je woonkosten, de grootste hap uit je budget nemen. Je bankapp kan je helpen om het overzicht te bewaren en je inkomsten en uitgaven veilig te beheren. Je regelt je bankzaken waar en wanneer je wil. Zo blijft er meer tijd over om zorgeloos te genieten van het studentenleven!