Wonen

Wie moet ik allemaal verwittigen bij een verhuis?

Verlaat je Hotel Mama? Of ga je samenwonen met je lief? Daar komt heel wat administratieve rompslomp bij kijken. Wij geven je een compleet overzicht zodat jij weet wie je moet verwittigen bij je verhuis:

1. De gemeente

Beginnen doe je door je nieuwe adres door te geven aan de overheid. Surf gewoon even naar de website van je dorp of stad. Daar kan je alles online én gratis fixen. Een goede oude afspraak in het gemeentehuis kan ook. Doe dit wel binnen de acht werkdagen, van zodra je ook echt verhuisd bent.

Je wijkagent belt nadien nog een keertje bij je aan. Kwestie van te checken of je echt op het adres woont. Daarna moet je nog één keer langs bij de loketten van de Dienst Bevolking. Dit is meestal op afspraak. Pas dan wordt je identiteitskaart ook echt aangepast. Een tip: neem de pincode van deze kaart mee!

2. Je bank

Weet je gemeente of stad van je verhuis? Dan is de volgende stap je bank het grote nieuws te vertellen. Ook daarvoor hoef je tegenwoordig je zetel niet meer uit. Bij ons doe je dit bijvoorbeeld gewoon met de ING Banking-app (via je avatar rechtsboven > ‘Instellingen’ > ‘Persoonlijke gegevens’). Klik bij ‘Wettelijk adres’ op ‘Werk bij en bevestig om te beginnen je e-mailadres en gsm-nummer. Daarna geef je je nieuwe adres door. Itsme is daarbij de makkelijkste manier.

Je adres aanpassen kan trouwens ook via de Doe-het-zelf-zone op onze website, onder ‘Mijn persoonlijke gegevens’. Hier kan je naast itsme ook je identiteitskaart en kaartlezer gebruiken. Volg de stappen en alles wordt meteen doorgegeven.

Tip:

Huur je? Regel dan zeker een brandverzekering voor huurders, voor je verhuist. In Vlaanderen is dat zelfs verplicht. Wist je trouwens dat je daarbij ook je meubels en andere spullen kan verzekeren, zelfs tegen diefstal?

3. Leveranciers

Vul samen met de vorige bewoner of je huisbaas het overdrachtsformulier in, voor zowel je energie- en wateraansluiting. Op die manier weten deze laatsten meteen ook van je nieuwe adres. Wees gerust: enkel de aansluiting en meterstand worden zo overgedragen. Je kan natuurlijk gewoon de energieleverancier kiezen die je wil.

Extra win: je hoeft geen extra euro’s neer te tellen voor het opnieuw openen van de meters. Alleen al voor je energie kost dit normaal 114,95 euro. Om terug water uit de kraan te krijgen betaal je al snel 75 euro.

Ook andere bedrijven waar je klant bent weten niet automatisch dat je verhuisd bent. Stuur dus op tijd de nodige e-mails. Zo val je bijvoorbeeld niet zonder internet en tv.

Tips:

Hou alle kosten in het achterhoofd, die bij je verhuis horen. Zo is er de huur van de verhuiswagen en ladderlift. En misschien schakel je zelfs verhuizers in.

Maar denk ook wat verder dan dat. Zo zijn er je nieuwe meubels of de gestegen verzekeringspremie. Maar ook de extra kosten om naar het werk te gaan, als je wat verder weg gaat wonen.

4. Je werkgever

Je nieuwe adres doorgeven? Dat doe je ook aan je baas. In de eerste plaats geraken belangrijke brieven (zoals loonfiches) zo nog in de juiste brievenbus. Maar het speelt ook mee bij het betalen van je woon-werkverkeer. Hoeveel je elke maand krijgt, dat hangt namelijk af van de afstand tussen beide plekken.

Tip:

Neem een paar dagen verlof, voor of na de verhuis. Zo loopt alles eens zo vlot. Goed om weten: je krijgt normaal gezien geen betaalde verlofdag cadeau. Verhuizen hoort namelijk niet tot het ‘klein verlet’.

5. Bpost

Laat je post automatisch doorsturen naar je nieuwe adres. Bij bpost kan dit naar elke plek binnen België. Zelfs voor een verhuis naar het buitenland is het de oplossing. Handig!

Denk er wel aan: deze verhuisdienst is niet gratis. Wil je je post een half jaar lang naar je nieuwe adres in België laten doorsturen? Dan betaal je bijvoorbeeld 51,90 euro. Het zorgt wel voor wat extra tijd om iedereen op de hoogte te brengen. Familie en vrienden, bijvoorbeeld. En zo kan je rustig het nodige doen voor het ziekenfonds, je fitnessabonnement, dagelijkse krant, enzovoort.