Wonen

Checklist bij het verhuizen

Je droomwoning: check! Alle officiële paperassen: check! De sleutels: check! Nu is het tijd voor het echte werk: het verhuizen.

Een vlotte verhuis staat en valt bij een goede organisatie. Op tijd beginnen met inpakken is natuurlijk van essentieel belang. Zo kunt u uw spullen sorteren, en weggooien wat u niet meer gebruikt. Alles wat u niet wilt weggooien, kunt u weggeven of verkopen op tweedehandssites en rommelmarkten. Enkele tips:

De voorbereiding
 • Zorg ervoor dat alles ingepakt is zodat op de dag van de verhuis alleen het hoogstnoodzakelijke overblijft.
 • Schrijf op de boven- én zijkant van de dozen wat er inzit. Zo kunt u ook lezen wat erop staat als ze gestapeld zijn.
 • Haal meubels uit elkaar als dat nodig is. Eventueel nummert u de onderdelen en neemt u foto’s zodat u ze makkelijk terug in elkaar kunt zetten.
 • Noteer de meterstanden voor water, elektriciteit en/of gas en laat de meters eventueel afsluiten. Als de nieuwe huurder of eigenaar bij dezelfde leverancier blijft, vullen jullie samen een overdrachtsformulier in. Zo voorkomen jullie extra kosten voor de sluiting en heropening van de meters.

U kunt natuurlijk ook altijd de hulp van professionals inschakelen! Vraag enkele maanden voor de verhuis prijsbestekken aan bij verschillende verhuisfirma’s. Zo kiest u zelf wanneer en met welke firma u verhuist.

De verhuisdag
 • Maak uw nieuwe woning grondig schoon voor u uw spullen begint uit te pakken.
 • Pak belangrijke papieren en waardevolle spullen in aparte dozen in, en verhuis die als eerste of als laatste.
 • Geef uw verhuishelpers duidelijke instructies over waar ze de dozen kunnen neerzetten in uw nieuwe woning.
 • Om alle meubels snel op hun plaats te hebben, kunt u in uw nieuwe woning post-its op de muren kleven. Zo weten uw helpers meteen wat ze waar kunnen neerzetten.
En achteraf?
 • Vergeet je nieuwe adres niet binnen de acht dagen door te geven aan de Dienst Bevolking van uw nieuwe gemeente.
 • Als ING-klant verander je je adres makkelijk zelf in de ING Banking-app (klik op het icoon van je profiel rechts boven het scherm > Instellingen > Persoonlijke gegevens) of Home'Bank (klik op het icoon van je profiel rechts boven het scherm > Profiel) via itsme® of manueel.
 • Door gebruik te maken van de verhuisdienst van bpost komt uw postbezorging niet in de problemen. Na inschrijving wordt uw post minstens drie maanden lang automatisch op uw nieuwe adres bezorgd.
 • Laat uw vrienden en familie weten dat u verhuisd bent. Zo kunt u bijvoorbeeld een housewarming of een instuiffeest geven om iedereen te laten kennismaken met uw nieuwe stekje.

Blijf verzekerd

Hebt u ook aan uw brandverzekering voor huurders of eigenaars gedacht? Met ING Home Insurance voor huurders of ING Home Insurance voor eigenaars kiest u voor bescherming op maat en bent u gedekt voor de schade (brand, wateroverlast,…) die u tijdens uw verblijf zouden kunnen aanrichten. De verzekering dekt ook de schade die uw bezittingen kunnen oplopen. Uw meubels, persoonlijke spullen en kledij zijn hierdoor dus ook beschermd.

Meer weten?

Hebt u onlangs een huis of appartement gekocht, of bent u van plan om binnenkort een woning te huren?