Wonen

Privévastgoed kopen in België: 5 aandachtspunten

Dave Deruytter

Dave Deruytter

Head of Expats bij ING

Nadat je enkele maanden in België hebt doorgebracht, heb je misschien een leuke buurt ontdekt waar je met je gezin wilt gaan wonen. In dat geval wil je allicht weten wat er komt kijken bij de aankoop van vastgoed in België. En wat de verschillen zijn met je thuisland. Wat moet je weten? Dave Deruytter, Head of Expats bij ING, legt uit hoe het proces werkt en geeft nuttig advies.

Denk hieraan wanneer je privévastgoed wilt kopen in België:

  • Denk goed na over je keuze en de prijs voordat je een bod uitbrengt, want elk bod is bindend.
  • Laat het onroerend goed schatten voordat je een formeel bod uitbrengt.
  • Bereken hoeveel je kunt lenen en vergeet niet te vermelden dat je bod ‘onderhevig is aan het verkrijgen van een banklening’.
  • Om een hypotheek te nemen, moet je meestal je vaste verblijfplaats in België hebben en een voldoende hoog regelmatig inkomen in euro hebben.
  • Experts die meestal bij de aankoop betrokken worden: een Belgische notaris, vastgoedmakelaar, bank

1. De prijzen liggen niet zo hoog, maar onderschat de belastingen niet

De prijzen van privévastgoed waren de voorbije decennia minder volatiel in België dan in andere landen. Ze werden zelfs nauwelijks getroffen door de financiële en economische crisis van 2007-2008. Dat komt door verschillende factoren.

Eigenlijk zijn de prijzen van privévastgoed in België nooit zo hoog opgelopen als in de buurlanden. In de eerste plaats omdat lokale banken doorgaans geen krediet verlenen als meer dan een derde van het regelmatige inkomen van de kredietnemer gebruikt wordt of zal worden voor de terugbetaling van schulden.

Bovendien betalen we in België erg veel belastingen op vastgoedaankopen, namelijk 5 tot 12,5% op bestaande onroerende goederen en 21% op nieuwe gebouwen. En daarin zijn zelfs de notariskosten en kosten voor hypothecaire inschrijving niet inbegrepen.

Last but not least liggen de huurprijzen relatief laag in België, omdat de huurmarkt klein is. De meeste Belgen kopen hun woning liever dan dat ze huren. 

2. Maak een doordachte keuze en laat je bijstaan bij het uitbrengen van een bod

Je droomwoning gevonden? Denk goed na of je dit onroerend goed echt wilt kopen en of de prijs echt overeenstemt met wat je bereid bent ervoor te betalen. België kent geen systeem van vrije biedingen die op gelijk welk ogenblik kunnen worden ingetrokken.

Hier is een bod (dat beide partijen, het onroerend goed en de prijs vermeldt) doorgaans bindend zodra het aanvaard is door de verkoper. Het zet meteen ook het formele koopproces in gang (de voorlopige koopakte of compromis). Bij het opstellen van een bod moet je dan ook goed opletten dat de noodzakelijke voorwaarden erin opgenomen zijn (bijvoorbeeld onderhevig aan het verkrijgen van een banklening). Je notaris of vastgoedmakelaar kan je daarbij helpen.

3. Schakel een expert in om het vastgoed in detail te controleren

Een paar uitzonderingen na, koop je in België een onroerend goed ‘in de staat waarin het zich bevindt’, zonder enige mogelijkheid tot verhaal ten aanzien van de vorige eigenaar. Laat het gebouw dus grondig nakijken en vraag een schatting voordat je een compromis ondertekent. Dat kost een paar honderd euro, maar dan loop je minder risico te veel te betalen voor het onroerend goed en kom je te weten of er mogelijk onderliggende problemen zijn. Denk er ook aan dat de renovatie van een oud huis of de verandering van bestemming ervan onderworpen kan zijn aan strikte stedenbouwkundige voorschriften.

4. Stel zelf een notaris aan

Bij vastgoedtransacties komen doorgaans een vastgoedmakelaar, een schatter, een bank en een notaris kijken. De eerste drie zijn gebruikelijk, maar alleen de laatste is verplicht.

Zelfs wanneer de verkoper een notaris heeft, kan je zelf een eigen notaris aanstellen, zonder dat dit de totale notariskosten voor de transactie hoger doet uitvallen. We raden je dan ook aan je eigen notaris aan te stellen. 

5. Zorg ervoor dat je voldoende spaargeld hebt om de extra te dekken

Belgische banken zijn gewoonlijk bereid om je geld te lenen voor de aankoop van privévastgoed in België. Doorgaans kun je tot 90% van de aankoopprijs lenen, op voorwaarde dat het je enig residentieel onroerend goed is en dat je er zelf in gaat wonen. Uiteraard na beoordeling van je financiële situatie.

Voor expats eisen banken meestal dat je een ‘vaste’ verblijfsstatus hebt in België en dat je je regelmatige inkomen in euro ontvangt.

Zorg ervoor dat je de kosten en belastingen op de aankoop van je eigen spaargeld kunt betalen (reken op ongeveer 7 tot 15% voor oudere woningen en tot 25% voor nieuwbouw). Als je een wettige inwoner bent van België en je aankoop je enige residentiële vastgoed zal zijn, kom je mogelijk in aanmerking voor een aanzienlijke korting op de registratierechten, vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Wil je meer informatie over de aankoop van vastgoed in België? Of over andere onderwerpen?