Wonen

26 juli 2019

Renovatiewerken: hypotheek of renovatielening?

Bent u van plan om binnenkort uw keuken of badkamer te renoveren? Als u liever niet aan uw spaargeld komt, dan kan een krediet een oplossing bieden. Maar welk krediet kiest u het best: een hypotheek of renovatielening?

De voordelen

  • Het hypothecaire krediet is een soepele vorm van krediet die u toelaat om grote bedragen te lenen. Dit krediet is eventueel fiscaal aftrekbaar.
  • De renovatielening is de ideale optie om makkelijk uw renovatiewerken te financieren tegen een gegarandeerde vaste interestvoet en zonder bijkomende kosten.

Hypothecair krediet

Twee situaties kunnen onderscheiden worden: u kunt een nieuwe hypotheeklening aangaan of een aanvullend bedrag op uw bestaande hypotheeklening lenen om uw renovatiewerken te financieren, tenminste als u al een deel hebt afgelost.

  • Nieuw hypothecair krediet: als u een groot bedrag wenst te lenen en er bestaat nog geen hypotheek (garantie) op dit onroerend goed, dan zult u waarschijnlijk een nieuw hypothecair krediet moeten aanvragen. Dit betekent dat u akte- en notariskosten zult moeten betalen, die ongeveer 2% tot 3% van het geleend bedrag vertegenwoordigen. Daarbovenop moet u ook dossierkosten aan de bank betalen voor de opening van het krediet.
  • Bestaande hypothecaire lening: als het afgeloste bedrag van uw bestaande hypotheeklening groot genoeg is om uw renovatiewerken te financieren, dan kunt u dit bedrag lenen via een heropname onder uw huidige kredietovereenkomst. U hoeft dan enkel de dossierkosten bij de bank te betalen. Bovendien zult u tegen de rentevoet van de markt kunnen lenen, omdat de bank dit als een nieuwe kredietopening beschouwt.
Wanneer gebruiken?

Het hypothecaire krediet kan van pas komen wanneer u een bedrag hoger dan 50.000 euro wilt lenen. Dat laat u toe om tegen een lage rentevoet te lenen op een langere looptijd, omdat uw onroerend goed als onderpand dient. Bovendien zijn de betaalde intresten en het afgeloste kapitaal fiscaal aftrekbaar tot een bepaald bedrag.

Renovatielening

De renovatielening dient vooral om verbouwings- en renovatiewerken aan uw woning te financieren, op voorlegging van een offerte of factuur. De rentevoet ligt vast voor de volledige looptijd van de lening. In tegenstelling tot een hypothecair krediet zijn er bij een renovatielening geen dossier- en aktekosten van toepassing. In de meeste gevallen hoeft u zelfs geen onderpand te geven.

De intresten zijn hier ook onder sommige voorwaarden fiscaal aftrekbaar.

Goed om te weten:

Als u energiebesparende werken aan uw woning uitvoert, dan bieden banken voordeligere rentevoeten. Daarbovenop kunt u mogelijk van premies genieten die door uw Gewest worden uitgegeven.

Wanneer gebruiken?

De renovatielening laat u toe om kleinere bedragen (vanaf 2.000 euro) te lenen. De rentevoeten waartegen u kunt lenen liggen algemeen hoger, maar sommige banken bieden rentevoeten aan die kunnen concurreren met de hypothecaire rentevoeten.

Het is trouwens ook eenvoudiger om een renovatielening te onderschrijven. De aanvraag verloopt sneller en kan ook online worden ingediend. De bewijsstukken die u moet voorleggen zijn trouwens eenvoudig te verkrijgen (offerte, facturen, leveringsbonnen, inkomsten, etc.)

Een keuze maken

Een hypotheek of renovatielening? Die keuze hangt af van uw persoonlijke situatie en behoeften. De hypotheeklening laat u toe om grotere bedragen te lenen tegen competitieve rentevoeten en biedt interessante fiscale voordelen. Maar u moet wel rekening houden met bepaalde kosten. De renovatielening is flexibeler, vereist in de meeste gevallen geen onderpand en er zijn geen kosten mee verbonden.

Om uw keuze te bepalen, houdt u best rekening met deze drie zaken:

  1. Kunt u nog van een bijkomend fiscaal voordeel genieten?
  2. Welk bedrag wenst u te lenen?
  3. Op welke looptijd wenst u de lening af te betalen?

Wat nu?

Simuleer uw lening en maak een afspraak.Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be