Wonen

Renovatiekrediet: hypotheek of renovatielening?

Ben je van plan om binnenkort je keuken of badkamer te renoveren? Als je liever niet aan je spaargeld komt, dan kan je een lening voor je verbouwing aangaan. Maar welk krediet kies je het best: een hypotheek of renovatielening?

De voordelen

  • De hypothecaire lening is een soepele vorm van krediet die je toelaat om grote bedragen te lenen. Dit krediet is eventueel fiscaal aftrekbaar.
  • De renovatielening is de ideale optie om makkelijk je renovatiewerken te financieren tegen een gegarandeerde vaste intrestvoet en zonder bijkomende kosten.

Hypothecair krediet

Lenen om te verbouwen kan op twee manieren: je kan een nieuwe hypotheeklening aangaan of een aanvullend bedrag op je bestaande hypotheeklening lenen om je renovatiewerken te financieren, tenminste als je al een deel hebt afgelost.

  • Nieuw hypothecair krediet: als je een groot bedrag wenst te lenen en er bestaat nog geen hypotheek (garantie) op dit onroerend goed, dan zal je waarschijnlijk een nieuw hypothecair krediet moeten aanvragen. Dit betekent dat je akte- en notariskosten zult moeten betalen, die ongeveer 2% tot 3% van het geleende bedrag vertegenwoordigen. Daarbovenop moet je ook dossierkosten aan de bank betalen voor de opening van het krediet.
  • Bestaande hypothecaire lening: als het afgeloste bedrag van je bestaande hypotheeklening groot genoeg is om je renovatiewerken te financieren, dan kan je dit bedrag lenen via een heropname onder je huidige kredietovereenkomst. Je hoeft dan enkel de dossierkosten bij de bank te betalen. Bovendien zal je tegen de rentevoet van de markt kunnen lenen, omdat de bank dit als een nieuwe kredietopening beschouwt.
Wanneer gebruiken?

Een hypothecaire lening kan van pas komen wanneer je een bedrag hoger dan 50.000 euro wilt lenen. Dat laat je toe om tegen een lage rentevoet te lenen op een langere looptijd, omdat je onroerend goed als onderpand dient. Bovendien zijn de betaalde intresten en het afgeloste kapitaal fiscaal aftrekbaar tot een bepaald bedrag.

Renovatielening

De renovatielening dient vooral om verbouwings- en renovatiewerken aan je woning te financieren, op voorlegging van een offerte of factuur. De rentevoet ligt vast voor de volledige looptijd van de lening. In tegenstelling tot een hypothecair krediet zijn er bij een renovatielening geen dossier- en aktekosten van toepassing. In de meeste gevallen hoef je zelfs geen onderpand te geven.

De intresten zijn hier ook onder sommige voorwaarden fiscaal aftrekbaar.

Goed om te weten:

Als je energiebesparende werken aan uw woning uitvoert, dan bieden banken voordeligere rentevoeten. Daarbovenop kan je mogelijk van premies genieten die door je gewest worden uitgegeven.

Wanneer gebruiken?

De renovatielening laat je toe om kleinere bedragen (vanaf 2.000 euro) te lenen om te verbouwen. De rentevoeten waartegen je kan lenen liggen algemeen hoger, maar sommige banken bieden rentevoeten aan die kunnen concurreren met de hypothecaire rentevoeten.

Het is trouwens ook eenvoudiger om een renovatielening te onderschrijven. De aanvraag verloopt sneller en kan ook online worden ingediend. De bewijsstukken die je moet voorleggen zijn trouwens eenvoudig te verkrijgen (offerte, facturen, leveringsbonnen, inkomsten, etc.)

Een keuze maken

Een lening om te verbouwen nodig? Twijfel je tussen een hypotheek of renovatielening? Die keuze hangt af van je persoonlijke situatie en behoeften. De hypotheeklening laat je toe om grotere bedragen te lenen tegen competitieve rentevoeten en biedt interessante fiscale voordelen. Maar je moet wel rekening houden met bepaalde kosten. De renovatielening is flexibeler, vereist in de meeste gevallen geen onderpand en er zijn geen kosten mee verbonden.

Om je keuze te bepalen, houd je best rekening met deze drie zaken:

  1. Kan je nog van een bijkomend fiscaal voordeel genieten?
  2. Welk bedrag wens je te lenen?
  3. Op welke looptijd wens je de lening af te betalen?

Wat nu?

Maak jouw hypothecaire lening simulatie of simuleer je renovatielening en maak een afspraak.Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be