Wonen

Dubbele premie voor hoogrendementsglas

Plan je in 2021 je woning energiezuiniger te maken? Dan geeft de Vlaamse overheid je dit jaar een extra motivatie. Terwijl je vorig jaar een premie kreeg van 8 euro per m2 voor de plaatsing van hoogrendementsglas, is dat nu 16 euro per m2.

Je dak, gevels en vloeren isoleren is altijd een slim idee. Soms onderschatten we echter hoeveel energie er ook verloren gaat door de ramen. Afhankelijk van de staat en kwaliteit van je ramen kan 15 tot zelfs 40% van de warmte ontsnappen.

Als je vandaag nieuwe ramen plaatst, dan is hoogrendementsglas de norm. Ondertussen bestaan er verschillende soorten hoogrendementsglas: HR, HR+, HR++ en HR+++. De laatste twee verdienen de voorkeur.

HR++ bestaat uit twee lagen glas met daartussen een edelgas, en één of meerdere coatings die de warmte weerkaatsen. Dit type hoogrendementsglas isoleert gemiddeld 5 keer beter dan enkel glas en 2,5 keer beter dan dubbel glas.

Bij HR+++ of drievoudige beglazing komt er nog een extra glaslaag bij (3 in plaats van 2). Dit soort hoogrendementsglas isoleert gemiddeld 10 keer beter dan enkel glas en 5 keer beter dan dubbel glas.

Als je in een bestaande woning of appartement hoogrendementsbeglazing plaatst, dan kan je daarvoor een premie aanvragen. Die is voor 2021 verdubbeld. Voor elke vierkante meter bedraagt die nu 16 euro.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Je woning of appartement ligt in het Vlaams Gewest en is vóór januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet.
  • De werken moeten uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer.
  • De U-waarde van het glas moet gelijk of kleiner zijn dan 1,0 W/m²K. Die U-waarde geeft aan hoe goed de ramen isoleren. Hoe lager de U-waarde, hoe beter.

Hoe moet je de premie aanvragen?

  • Vraag een attest en factuur aan je aannemer.
  • De premie moet je ten laatste 12 maanden na de facturatiedatum indienen.
  • Na goedkeuring ontvang je de premie binnen de 6 maanden.

Zijn er nog andere premies voor beglazing?

Als je zowel het glas als het schrijnwerk vervangt in je woning, kan het buitenschrijnwerk in aanmerking komen voor een Vlaamse renovatiepremie. Die premie geldt voor woningen van minstens 30 jaar oud en is onder meer afhankelijk van je inkomen.

Sommigen gemeenten en provincies geven ook premies voor hoogrendementsglas. Met de premiezoeker voor energiepremies in Vlaanderen kun je checken of je in aanmerking komt.

Hoeveel kosten ramen in hoogrendementsglas?

Voor HR++ betaal je ongeveer 85-95 euro per m², voor HR+++ 150-185 euro per m² (zonder plaatsing). Dat is een stevige investering, maar loont wel op termijn.

  • In brandstof uitgedrukt, bespaar je elk jaar ongeveer 25 liter stookolie of 23 m3 aardgas, bij vervanging van 1 m2 enkel glas door hoogrendementsglas (HR++).
  • Niet alleen kun je je stookkosten stevig verminderen, je verhoogt ook je wooncomfort. Bij een buitentemperatuur van 0 °C en een binnentemperatuur van 20 °C, bedraagt de temperatuur aan de binnenzijde van:

- enkel glas: 5,6 °C

- dubbel glas: 12,8 °C

- HR++: 17,3 °C

- HR+++: 18,5 °C

  • Verkoop of verhuur je je woning op termijn, dan kan je met een energiezuinige woning ook een hogere (huur)prijs bedingen. En op korte termijn word je al beloond met (een) mooie premie(s).
  • Tot slot is het ook belangrijk om te weten dat de Vlaamse overheid wettelijke verplichtingen oplegt. Zo moeten de ramen van elke leefruimte, keuken, slaapkamer en badkamer sinds 2020 minstens dubbel glas hebben. Bij een woningonderzoek kan een inspecteur strafpunten toekennen. Vanaf 15 strafpunten kan de overheid een woning ongeschikt laten verklaren.

Lenen om energiezuinig te renoveren?

Energiezuinig renoveren is een goede zaak. Daarom kun je voor energiebesparende werken een groene renovatielening aanvragen. Die is een stuk voordeliger dan een gewone renovatielening.

Ben je op huizenjacht? Of wil je een idee krijgen van de totale kosten van je project? We helpen je graag om je droom waar te maken.