Wonen

22 augustus 2018

Wat moet je doen bij waterschade?

Een waterlek of wateroverlast door hevige regen: waterschade kan voor veel ellende zorgen. Wat moet je doen bij waterschade? Vooral niet panikeren! En daarna deze 7 stappen volgen.

1. Zoek naar de oorzaak

Steek zelf de handen uit de mouwen: spoor zelf de oorzaak van de waterschade op en doe alles wat je kunt om de schade te beperken. Zo bespaar je jezelf ook veel ellende. Wacht als huurder dus niet op de eigenaar, ook al kost dat je extra geld. Als je goed verzekerd bent, zal de verzekering de gemaakte kosten nadien terugbetalen.

Zit het probleem bij de buren? Verwittig dan zo snel mogelijk de bewoners, de eigenaar of de syndicus van het appartementsgebouw.

Tip:

Enkele snelle oplossingen voor veelvoorkomende problemen: sluit de complete watertoevoer af of doe de toevoerkraan naar het lekkende toestel dicht. Is je dak beschadigd? Laat er dan een zeil over leggen tot het hersteld kan worden.

2. Denk aan de elektriciteit

Zet de hoofdschakelaar uit bij lekkage in de buurt van een elektrische toestel. Laat je eventueel helpen door een vakman wanneer je de elektriciteit nadien terug aanzet.

3. Ruim op

Verwijder eerst zoveel mogelijk van je spullen, zodat zij niet beschadigd raken. Verplaats, indien mogelijk, ook grote stukken als meubels. 

4. Leg alle schade vast

Verzamel zoveel mogelijk informatie. Bijna elke verzekering beschermt je tegen waterschade, maar je moet wel kunnen aantonen hoe de situatie in elkaar zit.

  • Maak een lijst met alle schade. Zowel aan kostbare spullen als aan de woning zelf. Wees zo precies mogelijk over de schade, en vermeld ook details als het merk en de grootte van de beschadigde items. Zoek daarna je aankoopfacturen op.
  • Neem foto’s. Niet alleen van de beschadigde losse voorwerpen, maar ook van de muren, het plafond en de vloer. Vergeet ook de oorzaak zelf niet te fotograferen, zelfs als die zich buiten je woning bevindt.
  • Noteer de datum en het uur van het begin van de problemen. Zeker bij overstromingen of hevige regen is timing essentieel.
Tip:

Leg nu al contact met vaklui die de nodige herstellingen kunnen doen. Vraag verschillende offertes aan.

5. Laat alles drogen

Is alles onder controle? Zet dan de verwarming aan of laat alles verluchten. Je mag ook al beginnen schoonmaken: je hoeft echt niet in een vuile woning te blijven zitten tot de schade-expert langskomt.

6. Verwittig de huisbaas

Heb je een huurwoningBel dan eerst je huisbaas voordat je jouw eigen verzekering verwittigt. De eigenaar moet eerst zelf beslissen welke herstellingen nodig zijn.

Daarna kan je contact opnemen met de verzekeraar. Je bent als huurder aansprakelijk voor alle schade, tenzij julle een clausule ‘afstand van verhaal’ hebben ondertekend. In dat laatste geval spreekt de eigenaar zijn eigen verzekering aan voor de schade aan de woning zelf. Jij blijft dan enkel verantwoordelijk voor de schade aan andere woningen en aan je eigen voorwerpen.

Ben jij de eigenaar van je woning? Dan kan je meteen de verzekeringen contacteren.

7. Doe zo snel mogelijk aangifte

Neem contact op met je verzekeraar, en geef hem zoveel mogelijk informatie. Ben je klant bij ING? Dan staan onze adviseurs dag en nacht klaar om te helpen.

  • Geef alles door, zo gedetailleerd mogelijk. Zowel de info van jezelf als van je huisbaas.
  • Gooi geen kapotte zaken weg. Je zal ze waarschijnlijk nog nodig hebben voor je schadedossier.
  • Houd alle factureren goed bij. Van herstellingswerken en werken om de schade te beperken, tot aankoopfacturen van beschadigde voorwerpen.
Een woningverzekering op maat

Met ING Home Insurance geniet je van bescherming op maat, of je nu huurder bent of eigenaar. Je bent 100% verzekerd tegen diefstal, waterschade en bij extreem weer, en je kunt 24/7 terecht bij een exclusieve hersteldienst. In geval van schade staan onze adviseurs dag en nacht klaar om te helpen.

 

ING Home Insurance, de oplossing die je nodig hebt.