Wonen

29 December 2016

Wat moet u doen bij waterschade?

Waterschade kan voor veel ellende zorgen: of het nu een waterlek in de leidingen of wateroverlast door hevige regen is. In heel wat gevallen is het er ook heel snel, zonder dat u precies weet waar het probleem exact zit. Wat dan? Wel, sla niet in paniek en volg deze 7 stappen.

1. Weg met de oorzaak

Spoor zelf de oorzaak op en doe alles wat u kunt om de schade te beperken. U bent het verplicht én het bespaart u zelf ook veel ellende. Wacht als huurder dus niet op de eigenaar, ook al kost het u extra geld. Uw verzekering zal de gemaakte kosten nadien bijna altijd terugbetalen.

Zit het probleem bij de buren? Verwittig dan zo snel mogelijk de bewoners, de eigenaar of de syndicus van het appartementsgebouw.

Enkele snelle oplossingen voor veelvoorkomende problemen: sluit de complete watertoevoer af of doe de toevoerkraan naar het lekkende toestel dicht. Is uw dak beschadigd? Laat u er dan een zeil over leggen tot het hersteld kan worden.

2. Denk aan de elektriciteit

Zet de hoofdschakelaar uit bij lekkage in of in de buurt van een elektrische toestel. Laat u eventueel helpen door een vakman, alvorens de elektriciteit nadien terug aan te zetten.

3. Haal de nodige voorwerpen weg

Verwijder eerst de intacte zaken die dreigen beschadigd te raken, zelfs grotere stukken zoals meubels. Haal daarna ook de beschadigde spullen weg, om meer schade te voorkomen.

4. Leg alle schade vast

Nu kunt u beginnen met de nodige informatie te verzamelen. Volg deze checklist, dan wordt uw dossier eens zo snel behandeld wordt.

  • Maak een lijst met alle schade. Zowel aan uw kostbare spullen, als aan de woning zelf. Wees zo precies mogelijk over de schade, maar ook over details als het merk en de grootte van de beschadigde items. Zoek als het kan ook de aankoopfacturen op.
  • Neem de nodige foto’s. Niet alleen van de beschadigde losse voorwerpen, maar ook van de muren, het plafond en de vloer. Vergeet ook de oorzaak zelf niet te fotograferen, ook al is die buiten de woning zelf.
  • Schrijf de datum en het uur op wanneer de problemen begonnen. Dit is altijd belangrijk, maar zeker bij overstromingen of hevige regen.
  • Leg nu al contact met vaklui die de nodige herstellingen kunnen doen. Vraag offertes.
5. Laat alles op de juiste manier drogen

Is alles onder controle? Zet dan de verwarming aan of laat alles verluchten. Daarnaast mag u ook beginnen met de schoonmaak. U hoeft dus echt niet in een vuile woning te blijven zitten tot de schade-expert langskomt.

Als de waterschade komt door vriesweer, doe dan geen gevaarlijke dingen om de zaak te ontdooien. Geen open vuur, bijvoorbeeld. Hou verloren voorwerpen toch nog bij. Het kan later nodig zijn voor uw verzekeringsdossier.

6. Verwittig uw huisbaas

Hebt u een huurwoning? Dan belt u eerst uw huisbaas voordat u uw eigen verzekering verwittigt. De eigenaar moet eerst zelf kijken welke herstellingen nodig zijn, bijvoorbeeld aan leidingen of dak.

Op basis van wat de eigenaar beslist, contacteert u daarna de verzekeraar. U bent namelijk aansprakelijk als huurder, tenzij u een clausule ‘afstand van verhaal’ hebt. In dat laatste geval spreekt de eigenaar zijn eigen verzekering aan voor de schade aan de woning zelf. U blijft dan enkel verantwoordelijk voor de schade aan andere woningen en aan uw eigen voorwerpen.

7. Doe zo snel mogelijk aangifte bij uw verzekeraar

Neem alle verzamelde informatie uit de vorige punten bij elkaar en neem contact op met uw verzekeraar. Bij ING kan dat op elk uur van de dag.

Let daarbij zeker op volgende zaken:

  • Geef alles door, zo gedetailleerd mogelijk. Zowel de info van uzelf als van uw huisbaas.
  • Gooi geen kapotte zaken weg. U zal ze waarschijnlijk nog nodig hebben voor uw schadedossier.
  • Hou alle factureren goed bij. Van herstellingswerken en werken om de schade te beperken, maar ook van de aankoopfacturen van beschadigde voorwerpen.
En nu?

Wist u trouwens dat ING de échte woningverzekering voor huurders van vandaag heeft? Met Home Insurance bent u namelijk ook beschermd tegen waterschade, zelfs voor het studentenkot van de kinderen of uw vakantiehuis. En als het nodig is, komen wij naar u toe met onze experts. U kunt zelf gebruik maken van onze exclusieve hersteldienst!