Wonen

Wanneer krijg ik het geleende bedrag?

Dat hangt ervan af of u een woning koopt of (ver)bouwt. Een woordje uitleg!

U koopt uw woning? De bank stort het volledige bedrag.

Als u een woning koopt, stort uw bank het volledige geleende bedrag op de rekening van de notaris vóór het verlijden van de notariële akte . Meteen na het verlijden van de akte maakt uw notaris het bedrag vrij. Koos u voor een onderhandse overeenkomst met uw bank? Dan geeft de bank het geld vrij na de ondertekening van de overeenkomst.

U bouwt of renoveert uw woning? U krijgt uw geld als u het nodig hebt.

Na het verlijden van de notariële akte of de onderhandse overeenkomst geeft uw bank het kapitaal in schijven vrij. U hebt dan 18 maanden om het geld op te vragen en te gebruiken. Zolang u het volledige bedrag niet hebt opgevraagd, betaalt u alleen interesten op de bedragen die u in de eerste 6 maanden hebt opgenomen. Vanaf de 7e maand betaalt u daarnaast ook een reserveringsprovisie op de niet-opgenomen bedragen. Zodra u het hele kredietbedrag hebt opgenomen, starten de volledige betalingen van kapitaal en interesten.

ING geeft de eerste schijf van uw lening pas vrij nadat ze een kopie van uw bouwvergunning heeft ontvangen. U kunt ook een ondertekende verklaring bezorgen dat er voor uw werken geen bouwvergunning nodig is. Voor de volgende schijven kunt u de aanvraag via Home’Bank invoeren en uw facturen en bewijsstukken meteen uploaden. Het benodigde bedrag wordt dan binnen 3 werkdagen vrijgegeven. Er moeten wel enkele voorwaarden vervuld zijn:

  • Het minimumbedrag is 2.500 euro per schijf. Probeer dus facturen met kleine bedragen te groeperen.
  • De laatste schijf van 2.500 euro kan worden vrijgegeven zonder factuur. U vraagt het bedrag gewoon op.
  • De facturen en bewijsstukken staan op naam van de kredietnemers.
  • De facturen zijn opgesteld in een van de 3 landstalen of in het Engels.
  • De facturen hebben betrekking op het goed waarvoor de lening werd aangegaan.
  • Kastickets van doe-het-zelfzaken worden ook aanvaard.


De standaardtermijn om het geld vrij te geven, ligt voor een hypothecaire lening contractueel vast op 18 maanden. Als het geleende bedrag na die termijn niet volledig is opgenomen, wordt de termijn automatisch met 6 maanden verlengd. U hebt dus maximaal 24 maanden om het volledige geleende bedrag op te nemen.

Kortom

  • U bepaalt zelf hoeveel geld de bank vrijgeeft.
  • U kiest wanneer de bank het geld stort.
  • U krijgt uw geld sneller als u de documenten online in orde brengt.

Gebruikt u geen Home'Bank? U kunt de bewijsstukken samen met het volledig ingevulde aanvraagformulier ook met de post versturen. We verwerken uw aanvraag binnen 3 dagen nadat we de bewijsstukken hebben ontvangen.