Werken

31 maart 2016

Wat gaat u doen na uw studies?

Dat diploma hebt u zeker en vast verdiend. Maar nadat u in stijl hebt gevierd, moet u de knoop doorhakken: werken of verder studeren?

Een vak of een hoger diploma?

Bent u klaar met uw middelbare school? Als u uw studies voortzet, moet u zich een aantal zaken afvragen om de juiste richting te kiezen. Wat doet u graag? In welke school wilt u studeren? Wat zijn uw toekomstmogelijkheden? Gaat u op kot of blijft u thuis?

Misschien hebt u al een diploma . Voor u begint aan een extra studierichting, controleert u best eens wat dat kost en wat het opbrengt. U kunt uw cv natuurlijk ook een boost geven met een studie in het buitenland.

Of hebt u genoeg van al dat studeren en droomt u al van kindsbeen af van een vak? Ga ervoor! Niets is motiverender dan werken met passie.

Tips om een job te vinden

Breng eerst uw administratie in orde: schrijf u in bij de VDAB (Vlaanderen), Actiris (Brussel) of de Forem (Wallonië). Stel vervolgens uw CV op. Maak het kort, direct en positief. Maar schep niet te veel op. Denk ook aan een LinkedIn-profiel: een virtuele beroepsidentiteit is een must!

Gesprek met een rekruteerder

U wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, spannend! Maak tijdens het gesprek een goede eerste indruk, want die is het meest bepalend. Kom op tijd, glimlach en wees voorbereid op een aantal vragen, zoals:

  • "Bent u niet te jong voor die verantwoordelijkheden?"
  • "Wat zijn uw zwakke en sterke punten?"
  • "Waarom wilt u bij ons werken?"
  • "Beschrijf mij een ervaring waarin u een hindernis overwon."
  • "Waarom zou ik u moeten kiezen?"
Sociale netwerken: vriend of vijand?

Voordat u uw cv en motivatiebrief verstuurt, kijkt u best uw digitale reputatie na. Zoek eens op uw naam in Google en ontdek wat het web over u te vertellen heeft. Uw LinkedIn-profiel mag dan wel perfect zijn, werkgevers hebben ook toegang tot de andere sociale media. Pas dus zeker uw privacyinstellingen aan.

Hebt u uw eerste job te pakken? Dan hebben wij nog andere tips voor u!