Budget beheren

31 maart 2016

Budget beheren

Wie op eigen benen gaat staan, krijgt ook te maken met vaste kosten en onvoorziene uitgaven. Enkele tips voor een goed budgetbeheer zodat u uw levensstandaard niet hoeft op te geven.

Uw dagelijkse uitgaven

Of u nu koopt of huurt, u hebt er altijd belang bij uw budget op te volgen. Neem even de tijd om al uw inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Wat blijft er over aan het einde van de maand? Op welke uitgaven zou u misschien kunnen besparen? Als u daar een goed zicht op hebt, weet u ook meteen hoeveel u kunt sparen voor een bepaald doel.

Kies voor een gratis bankrekening om uw bankzaken zonder extra kosten te beheren. Denk aan doorlopende opdrachten en domiciliëringen voor al uw vaste facturen. Zo vermijdt u betaalachterstanden en rappelkosten. Als u uw loon domicilieert op uw rekening, staat er ook altijd voldoende geld op uw rekening om die facturen te betalen.

De meeste banken hebben applicaties voor uw smartphone en tablet. Zo volgt u uw uitgaven op waar en wanneer u maar wilt. De tabletapplicatie van ING heeft bovendien de module "Mijn budget" die uw uitgaven opdeelt in herkenbare categorieën (gezin, gezondheid, lening, verzekering, vervoer, vrije tijd enz.). Zo ziet u in een oogopslag waar u uw geld aan spendeert.

Mijn contactgegevens wijzigen

U bent verhuisd? U hebt een nieuwe elektronische identiteitskaart? U wilt uw gegevens aanvullen voor uw eigen rekeningen of voor rekeningen waarop u een volmacht heeft?

U moet niet naar kantoor om uw gegevens door te geven of bij te werken. Doe het onmiddellijk online via de Home’Bank of met behulp van een identiteitskaartlezer.

Sparen voor een doel

Een automatische spaaropdracht is een handig middel om te sparen zonder erbij na te denken. U kiest hoeveel er aan het eind van de maand automatisch naar uw spaarrekening gaat. Zo zet u voldoende geld opzij voor noodgevallen, als appeltje voor de dorst, of gewoon om altijd volop van het leven te genieten.

Uw budget op lange termijn

U wilt sparen of u doet het al? Slim sparen is meer dan alleen geld op een spaarboekje zetten. Er zijn verschillende spaarformules: op korte termijn, met belastingvoordeel of op lange termijn. We hebben een online tool om snel de beste formule voor uw spaardoel te vinden.

Met sommige spaarplannen op langere termijn geniet u een belastingvoordeel terwijl u een extra centje voor uw pensioen opzijzet. Een dubbel voordeel dus!