Pensioen

15 December 2016

Wat zal het bedrag van uw pensioen zijn?

Het exacte bedrag van uw pensioen hangt af van heel wat factoren: hoe lang u hebt gewerkt, uw statuut, hoeveel u hebt verdiend, hoeveel u zelf hebt gespaard enzovoort. Maar weet dat volgens de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) het wettelijk pensioen van een Belgische werknemer gemiddeld 63,7% van het laatste nettoloon bedraagt. En dat het pensioen van een Belgische loontrekkende gemiddeld 1.100 euro bruto bedraagt tegenover 900 euro voor een zelfstandige.

Wat zult u nodig hebben?

Eerst en vooral moet u uw toekomstige financiële behoeften inschatten. Dat kunt u doen met behulp van onze simulator Zodra u daar een beeld van hebt, weet u ook meteen of uw wettelijk pensioen voldoende zal zijn om uw levensstandaard te kunnen behouden. Indien nodig kunt u dan kiezen voor een aanvullende oplossing, zoals een pensioenspaarformules.

Uw wettelijk pensioen aanvullen?

Denkt u dat uw wettelijk pensioen niet zal volstaan? Geen nood! Er bestaan verschillende manieren om het aan te vullen:

  • Het aanvullend of extralegaal pensioen dat u eventueel hebt van de werkgever of waarop zelfstandigen kunnen inschrijven.
  • Het individueel pensioensparen waarmee u een kapitaal voor uw pensioen opbouwt én tegelijk profiteert van mooie belastingvoordelen.
  • Het individueel sparen zonder belastingvoordeel.
En nu?

Ontdek al onze pensioenspaarformules.

Denk u dat u alles weet wat u moet weten over uw pensioen? Doe de test! Hebt u wel nog vragen? Neem dan contact op met uw ING-gesprekspartner of maak een afspraak in een van onze kantoren. U kunt uw vragen ook stellen per telefoon op het nummer +32 2 464 60 01.