Pensioen

15 December 2016

Sparen voor uw pensioen: welke formule kiest u?

Vreest u dat uw wettelijk pensioen niet zal volstaan om uw levensstandaard te behouden? Dan is het tijd om te beginnen sparen. pensioenspaarfonds, pensioenspaarverzekering, langetermijnsparen…
Eerst en vooral moet u uitmaken welke spaarformule het interessantst is voor uw persoonlijke situatie.

Maar wat is het verschil tussen het pensioen van een zelfstandige en dat van andere statuten?

Enkele voorbeelden
  • Bent u op zoek naar absolute zekerheid? Dan is de pensioenspaarverzekering of het langetermijnsparen iets voor u: het kapitaal is beschermd en het rendement gegarandeerd maar beperkt in de huidige context van de lage rente.
  • Als u op een hoger rendement rekent en bereid bent meer risico te nemen, is het pensioenspaarfonds misschien iets voor u. Het rendement ervan ligt doorgaans hoger dan bij een pensioenspaarverzekering. Bovendien voorziet de wet in een aantal mechanismen om de risico’s voor uw kapitaal te beperken.
  • Betaalt u een woonkrediet af? Dan kunt u voor een pensioenspaarfonds of -verzekering kiezen. Zo krijgt u naast de belastingvermindering voor uw woonkrediet ook een vermindering voor het pensioensparen.
  • Bij langetermijnsparen kunt u jaarlijks een groter bedrag storten en krijgt u dus mogelijk meer belastingen terug. U krijgt deze extra belastingvermindering niet als uw woonkrediet deze fiscale enveloppe al vult.
En nu?

Bereken eerst wat u nodig hebt als u met pensioen bent. Analyseer daarna zorgvuldig de kenmerken van elke pensioenspaarformule en kies dan de pensioenspaarformule die het best bij uw persoonlijke situatie en verwachtingen past.

Hebt u nog vragen? Maak dan een afspraak met uw persoonlijke bankier of in een ING-kantoor. U kunt voor vragen ook bellen naar + 32 2 464 60 01. Om u zo goed mogelijk te kunnen begeleiden bij het maken van uw keuzes, bepalen we eerst uw beleggersprofiel. Dat profiel houdt rekening met uw beleggingsdoelen, uw houding ten opzichte van risico, uw beleggershorizon, uw financiële situatie en uw ervaring met beleggingsproducten.