Pensioen

En jij, hoe zie jij jezelf in 5 jaar?

29% van de Belgen maakt zich helemaal géén zorgen over zijn financiële gezondheid [1]. Hoe kun je ervoor zorgen dat ook bij jou de rekening blijft kloppen?

Je 'oude dag' is steeds verder weg

We staan er niet elke dag bij stil, maar we leven steeds langer. Wie in 1991 zijn 65ste verjaardag vierde in België, had nog een gemiddelde levensverwachting van 16,2 jaar. Vier je je 65ste verjaardag dit jaar? Dan heb je nog een gemiddelde levensverwachting van 19,6 jaar (bron: Statbel). 

Hoeveel geld heb je nodig?

De gemiddelde 65-plusser geeft vandaag ongeveer 1.700 euro per maand uit. Dat bedrag omvat alle uitgaven voor alle goederen en diensten.

Hoeveel geld geeft de Belg jaarlijks gemiddeld uit tijdens het pensioen?

  • 65 t.e.m. 74 jaar: 20.029 euro, ofwel 1.669 euro per maand
  • vanaf 75 jaar: 20.444 euro, ofwel 1.704 euro per maand

Bron: Statbel

Als je met pensioen bent of gaat, zal je niet elke eurocent willen omdraaien. Daarvoor heb je niet je hele leven gewerkt. Je hebt dromen die je wil waarmaken. Hoe je je toekomst ook wil vormgeven: het is altijd goed om een financieel plan te hebben om je doelen te bereiken.

46% van de Belgen die al met pensioen zijn, denkt dat ze niet de levensstandaard kunnen behouden die ze hadden toen ze nog werkten. [2]

Waarom investeren?

Zorgen voor een comfortabel pensioen en je kinderen op weg helpen in het leven. Of je wildste droom doen uitkomen, zoals het kopen van een boot of een tweede huis in het zuiden. Er zijn genoeg redenen om te investeren.

Patrick, leerkracht, droomt ervan om in de cinemawereld van start te gaan eenmaal op pensioen. Hoe bereidt hij zich voor?

Wat je dromen en doelen ook zijn: je begrijpt goed dat beleggen met een horizon van minstens 3 à 5 jaar een potentieel hoger rendement oplevert dan sparen. Want een bijna-nulrente op spaarboekjes is al jaren de norm, en dat knaagt aan je koopkracht. Vandaag zijn er weinig andere alternatieven dan beleggen om je geld gespreid en volgens berekende risico's aan het werk te zetten. Dat zal wellicht ook in de nabije toekomst het geval zijn, want een renteverhoging kan nog jaren op zich zal laten wachten.

Als het binnen je beleggingsprofiel past, kan het daarom interessant zijn om gedurende een minimum van 3 à 5 je geld te activeren door het te beleggen. Zo kan je mogelijk meer financiële zekerheid krijgen voor je toekomst. Een adviseur bij ING kan je helpen om je te wijzen op alle mogelijkheden: van beleggingen die in een extra regelmatig inkomen kunnen voorzien tot je wegwijs maken in successieplanning.

Dit is het moment om in je toekomst te investeren