Pensioen

MyPension: een handige tool om je pensioen te berekenen

Hoe oud je ook bent: het moment waarop je op pensioen gaat is iets om al mee bezig te zijn. MyPension is daarvoor de tool bij uitstek. Daarmee krijg je namelijk een handig overzicht van alles wat je over je pensioen moet weten.

Je financieel voorbereiden op je leven na je loopbaan: voor heel wat Belgen is het nog altijd een ver-van-mijn-bed-show. Ten slotte krijg je toch een pensioen van de overheid? Dat klopt natuurlijk. Maar heb je er ook een idee van hoeveel dit maandelijks zal zijn? Dit kan namelijk serieus tegenvallen. En dan is het moeilijk om je levensstandaard ook tijdens je oude dag vast te houden. Dankzij MyPension hoef je niet in onzekerheid te blijven en kan je je hierop beginnen voorbereiden.

Wat is MyPension?

MyPension is het online pensioenportaal van de Belgische overheid. Je vindt er je persoonlijke pensioendossier, met daarin alle nuttige info over jouw wettelijk en aanvullend pensioen. Verder krijg je een overzicht van al jouw individuele vormen van pensioensparen. Zo krijg je een volledig beeld van wat je na je carrière financieel te wachten staat.

Tip

Wil je weten hoe je nog beter de controle houdt over het kapitaal voor na je loopbaan? Lees dan zeker dit artikel, waarin we meer vertellen over het starten met pensioensparen.


Wanneer kan ik met pensioen?

In België is de wettelijke pensioenleeftijd 65 jaar. Deze leeftijd wordt momenteel echter stelselmatig opgetrokken, afhankelijk van de datum waarop je met pensioen wil gaan:

  • Tot en met 31 januari 2025 moet je 65 jaar oud zijn,
  • vanaf 1 februari 2025 tot en met 31 januari 2030 is de grens 66 jaar,
  • vanaf 1 februari 2030 wordt dit 67 jaar.

Onder bepaalde voorwaarden mag je echter met pensioen gaan voor je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebt. Daarom is het interessant om dit op MyPension te controleren. Zo kan je op 60 jaar met vervroegd pensioen als je 44 loopbaanjaren achter de rug hebt. Op 61 jaar zijn dit 43 loopbaanjaren en op 63 jaar 42 loopbaanjaren. Daarnaast ligt voor sommige ambtenaren de leeftijdsgrens lager (militairen) of net hoger (magistraten).

Goed om weten nog: als werknemer of ambtenaar mag je ook na de wettelijke pensioenleeftijd blijven werken. De enige voorwaarde is dat je werkgever hiermee akkoord gaat.

Hoeveel pensioen zal ik krijgen?

Het antwoord hierop is vrij complex. De enige betrouwbare manier om het exacte bedrag te weten te komen is een simulatie via MyPension. In ons land wordt je pensioen namelijk berekend op basis van tal van persoonlijke factoren:

  • Je professioneel statuut: je hebt recht op wettelijk pensioen als je gewerkt hebt als werknemer, ambtenaar of zelfstandige in België. Had je hierbij een gemengde loopbaan met verschillende statuten, zoals werknemer en ambtenaar? Dan ontvang je een gemengd pensioen. MyPension telt deze zaken voor je op.
  • Je brutojaarloon: hoe hoger dit bedrag tijdens je loopbaan is, hoe hoger je pensioen zal zijn. Er is echter wel een bovengrens. Voor een pensioen als werknemer is het brutojaarloon begrensd op 60.026,75 euro (voor het loopbaanjaar 2020). Wanneer je meer dan dat verdient zal je geen hoger pensioen ontvangen. Voor zelfstandigen wordt het beroepsinkomen beperkt tot 60.428 euro. Bij ambtenaren werkt men met een referentiewedde (meestal een gemiddelde van de laatste tien jaar), waarbij 80.024,15 euro het plafond is.
  • Je loopbaan: je krijgt een pensioen als werknemer of ambtenaar vanaf één gewerkte dag. Voor zelfstandigen is dat vanaf één gewerkt trimester. Vroeger was het aantal loopbaanjaren dat meetelde beperkt tot 45 jaren. Dit is ondertussen afgeschaft. Na 45 loopbaanjaren (of 14.040 dagen) tellen bepaalde periodes van werkloosheid wel minder mee voor het pensioenbedrag.

Tip

Via MyPension maak je als werknemer, ambtenaar of zelfstandige een simulatie van je pensioenbedrag. Daarnaast is er ook onze handige simulatietool, waarmee je je pensioen nu al kan voorbereiden.


Hou er ook rekening mee dat van het brutobedrag nog sociale en fiscale bijdragen worden afgetrokken. De exacte som hangt af van het pensioenbedrag en je gezinstoestand.

Even praktisch: hoe gebruik ik MyPension?

Aanmelden op je online pensioendossier doe je op de website mypension.be. Hou je elektronische identiteitskaart en bijhorende pincode bij de hand. De website is trouwens goed beveiligd tegen misbruik en datalekken.

Zoals gezegd doe je er goed aan om nu al aan je pensioen te denken. MyPension is daarvoor de tool bij uitstek, om een volledig beeld van het financiële aspect te krijgen. En waar je nog best een extra tandje bijsteekt.

Houd de controle over het leven na je loopbaan