Pensioen

En jij, hoe zie jij jezelf in 15 jaar?

Minder dan de helft van de Belgen denkt genoeg financiële reserve te hebben opgebouwd tegen hun pensioen.

Je pensioen wordt vaak gezien als een gezegende tijd waarin je eindelijk tijd hebt om je favoriete hobby's te beoefenen zonder enige beperking. Maar om je dromen te kunnen verwezenlijken, moet je goed voorbereid zijn. Er is een zeker financieel comfort nodig om van je pensioen te kunnen genieten.

Ben je tussen de 40 en de 60 jaar jong? Dan is de kans groot dat je tot de sandwichgeneratie behoort. Aan de ene kant heb je misschien kinderen om voor te zorgen. Aan de andere kant eisen wellicht ook jouw ouders een stuk van je aandacht op. Zonder te willen vervallen in stereotypes zit deze leeftijdsgroep vandaag vaak ingeklemd tussen die twee generaties. Dat heeft niet alleen een weerslag op hun drukke agenda en het verantwoordelijkheidsgevoel. Het heeft ook een impact op hun geldzaken en toekomstbeeld. Dus hoe zet je geld opzij en plan je je pensioen?

Eveline, food fotografe, droomt ervan om een bed & breakfast te openen. Hoe bereidt ze zich voor?

Hotel Mama

Tenzij je tegenslagen op je weg tegenkwam zijn dit de jaren waar je normaal gezien stilaan wat meer verdient en je budget ruimer begint te worden. Alleen: de tijd dat kinderen het nest zo snel mogelijk willen verlaten, lijkt voorbij. Hotel Mama is populairder dan ooit. Dat komt onder meer omdat het voor twintigers (en dertigers) steeds moeilijker wordt om een eigen woning te kopen of een vast contract binnen te rijven. Maar hoe schattig die jongvolwassenen ook zijn: ze kosten nog steeds een aardige duit. Om hun eerste huis te financieren, rekent een deel van de twintigers en dertigers bovendien op hun ouders om mee te betalen.

Op zich is dit niet zo erg, als de huidige generatie veertigers en vijftigers straks zelf met pensioen gaat. En later ook kan genieten van de sociale zekerheid waarvoor ze al die jaren betaalde. Maar de hoogte van het wettelijk pensioen dat ze zullen krijgen is onzekerder dan ooit. Door de vergrijzing en de financiële impact van de coronacrisis dreigt het staatspensioen straks proportioneel lager uit te vallen dan bij voorgaande generaties.

3 knipperlichten voor het wettelijk pensioen

1. Er zullen de komende jaren steeds meer gepensioneerden zijn. Aantal gepensioneerden (+67 jaar), ten opzichte van de totale Belgische bevolking:

 • 2021: 17,1%
 • 2041: 22,4%

2. De actieve beroepsbevolking krimpt. Belgen op actieve leeftijd (18 t.e.m. 66 jaar) per gepensioneerde (+67 jaar):

 • 2021: 3,68 actieven per 1 gepensioneerde
 • 2041: 2,62 actieven per 1 gepensioneerde

3. De levensverwachting stijgt. We zullen gemiddeld langer met pensioen zijn:

 • geboren in 2001: 81,2 jaar voor vrouwen - 74,9 jaar voor mannen
 • geboren in 2021: 84,1 jaar voor vrouwen - 79,8 jaar voor mannen
 • geboren in 2041: 86,7 jaar voor vrouwen - 83,6 jaar voor mannen

Bron: Federaal Planbureau, Statbel


Je hebt de afgelopen jaren wellicht al stilgestaan bij het feit dat het wettelijk pensioen straks niet zal volstaan om even comfortabel te leven als nu. En daarom ben je misschien net als honderdduizenden andere Belgen gestart met pensioensparen. Zodat je straks met een voorsprong aan je pensioen kan beginnen.

Misschien zet je vandaag al regelmatig een extraatje opzij, of ben je de voorbije jaren gestart met beleggen omdat een spaarboekje bijna niets meer opbrengt. Dat is een slim idee, want hoe vroeger je daarmee start, hoe hoger je potentieel rendement zal zijn.

Wat denken Belgen over hun pensioen?

 • 59% van de 35-49-jarigen denkt geen comfortabel leven te hebben na pensionering.
 • 43% van de 35-49-jarigen denkt geld te moeten bijverdienen tijdens het pensioen.
 • 62% van de 35-49-jarigen rekent niet meer op een pensioen van de overheid tegen de tijd dat ze met pensioen zijn.
 • De Belg hoopt gemiddeld rond 62 jaar met pensioen te kunnen gaan, terwijl de wettelijk pensioenleeftijd vanaf 2030 67 jaar bedraagt.

Bronnen: ING International Survey, 2019 en Financiële Gemoedsrust Barometer NN, 2020

Hoeveel geld heb je nodig voor je pensioen?

De gemiddelde gepensioneerde geeft ongeveer 1.700 euro per maand uit. Dat bedrag omvat alle uitgaven voor alle goederen en diensten.

Eenmaal je zelf met pensioen bent, zal je niet elke eurocent willen omdraaien. Daarvoor heb je niet je hele leven gewerkt. Wellicht zijn er hobby’s die je wil oppikken. Misschien wil je nog een groot stuk van de wereld ontdekken of de beste restaurants uitproberen. Of droom je van een sportwagen of tweede verblijf in een zonnig oord. Daarom is het goed om een financieel plan te hebben. Een adviseur bij ING kan je daarbij helpen.

Zou dit het moment zijn om je toekomst in eigen handen te nemen?