Pensioen

27 juli 2017

Bereid uw pensioen voor

Na vele lange jaren te hebben gewerkt, kijken veel Belgen ongeduldig uit naar hun pensioen. Ze kunnen zich dan eindelijk volledig toeleggen op hun persoonlijke projecten en passies! Anderen worden nerveus van de hoeveelheid vrije tijd die ze plots krijgen en blijven liever nog even aan het werk.

In België is de wettelijke pensioenleeftijd vastgelegd op 65 jaar. De gemiddelde Belg gaat echter op zijn 59ste op pensioen, dankzij het stelsel van het vervroegd pensioen. Hieronder vindt u enkele manieren die u kunnen helpen om u goed voor te bereiden op het pensioen:

1. Ga na hoeveel u al hebt bijgedragen

Wanneer u met pensioen gaat, is de hamvraag uiteraard wat uw maandelijkse inkomen wordt. In België komt dat neer op ongeveer € 1.100 voor werknemers, terwijl zelfstandigen rond de € 900 krijgen. Het bedrag van uw pensioen is afhankelijk van:

  • Het aantal jaren dat u werkzaam bent geweest
  • De leeftijd waarop u met pensioen gaat
  • Uw beroep en functie
  • Uw familiesituatie

Hier kunt u een simulatie doen om toekomstig inkomen te berekenen.

Weet dat er zoiets bestaat als het vervroegd pensioen. Het bedrag dat u dan ontvangt is afhankelijk van de lengte van uw carrière en de leeftijd waarop u met pensioen gaat. In het algemeen zal uw pensioenbedrag hoger zijn als u meer verdient en/of langer gewerkt hebt. Om van het volledige pensioenbedrag te kunnen genieten, moet u dus genoeg jaren gewerkt hebben en sociale zekerheidsbijdragen hebben betaald. Het is daarom belangrijk om goed te weten waar u staat, zodat u beter uw toekomst kan plannen.

2. Bereid uw dossier voor

Als u op vervroegd pensioen wil of, omgekeerd, wil werken na uw 65ste verjaardag, moet u bewijs leveren van uw professionele activiteiten tijdens uw volledige carrière. Hiermee kan u dan uw pensioenaanvraag doen. Begin daarom zo vroeg mogelijk met het verzamelen van contracten, loonfiches en andere ondersteunende documentatie. Zo is de kans groter dat uw aanvraag in orde is op het moment dat u met pensioen wil gaan.

Weet wel dat, als u met pensioen gaat op 65-jarige leeftijd, u niets moet aanvragen. Alles verloopt automatisch, waardoor u veel minder informatie moet verstrekken om van uw pensioen te kunnen genieten.

Let op!

Zelfs wanneer u nog lang geen pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, is het goed om te weten dat de wettelijke leeftijd nog wordt verhoogd. In 2025 wordt de wettelijke leeftijd vastgelegd op 66 jaar, en in 2030 komt er nog een jaar bovenop. De kans is dus groot dat u pas op uw 67ste met pensioen mag.

3. Geef uw werkgever uw opzeg

U bent zeker van uw zaak: u wil met pensioen. Weet dat u uw werkgever hiervan moet inlichten. Hiervoor geldt de normale opzeggingstermijn voor ontslag, ongeacht het type contract en ongeacht uw leeftijd. Vergeet niet om uw opzeggingsbrief als aangetekende brief te versturen (indien mogelijk met ontvangstbevestiging). Breng bij voorkeur uw collega’s en managers op voorhand op de hoogte. Zo komt er niemand voor een verrassing te staan wanneer het zover is.

4. Bereken uw spaarpotje

Het is geen geheim dat pensioengeld vaak onvoldoende is om uw gewone levensstijl aan te houden. Vandaar dat u best op voorhand al eens kan berekenen hoeveel pensioen u zal krijgen, om zo een beter zicht te krijgen op uw budget. Vergeet niet uw aanvullend pensioen mee te rekenen, zoals pensioenfondsen of groepsverzekeringen van uw werkgever.

Denk tenslotte aan uw spaargeld! Wellicht hebt u ooit een eenvoudige spaarrekening, een pensioenspaarfonds of een levensverzekering geopend. Neem in dat geval contact op met uw bankagent, zodat jullie samen kunnen bespreken hoe uw financiële situatie eruit ziet. Met een beetje geluk hebt u een mooie spaarpot en kunt u gerust ademhalen. Als er minder reserve is, dan weet u dat u nog stappen moet zetten om uw zaakjes op orde te krijgen.

5. Neem afscheid van uw collega’s en bereid uw nieuwe projecten voor

U begint aan een nieuw hoofdstuk in uw leven en sluit het vorige af door afscheid te nemen van uw collega’s. Eindelijk lange vakanties, lekker uitslapen of alle tijd om u op uw hobby’s te storten. U hebt in ieder geval genoeg tijd om te doen wat u wilt: de opties zijn eindeloos! Organiseer een mooi afscheidsfeest en geniet van de vrijheid!

Wilt u blijven werken?

Het is mogelijk om uw pensioen te combineren met een voortzetting van beroepsactiviteiten, al zijn er enkele voorwaarden. Dit is wat u moet weten:

  • In principe hoeft u uw beroepsactiviteiten niet aan te geven, behalve in bepaalde gevallen. Die zijn verzameld op een lijst die u hier kunt vinden.
  • Als gepensioneerde mag u de jaarlijkse inkomenslimieten niet overschrijden, anders kan uw pensioen wegvallen.
  • U kunt niet blijven werken en tegelijk genieten van uitkeringen.
Denkt u nu alles te weten over de pensioenregels?

En als u verder vragen hebt, neem dan gerust contact op met een ING-medewerker die u zal bijstaan in deze belangrijke fase van uw leven. U kunt uw vragen ook aan de telefoon stellen via het nummer +32 2 464 60 01.Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be