Pensioen

Wanneer start ik best met pensioensparen?

De kans dat je wettelijk pensioen later zal volstaan, is klein. Zeker als je dezelfde levensstandaard wil aanhouden. Daarom is het goed om een extra appeltje voor de dorst te voorzien via pensioensparen. Maar wanneer start je daar nu best mee?

Dankzij pensioensparen kan je bovenop je wettelijk pensioen een aanvullend pensioen opbouwen. De overheid moedigt dit aan: onder bepaalde voorwaarden kan je hiervoor een belastingvoordeel krijgen.

Om te starten met pensioensparen zijn er slechts 3 voorwaarden:

  • Je bent minstens 18 jaar en maximaal 64 jaar.
  • Je hebt een belastbaar inkomen.
  • Op het moment dat je het contract afsluit, woon je in België of in een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte.

Het beste moment om te beginnen met pensioensparen is vandaag!

Ben je jonger dan 40 jaar? Perfect! Hoe vroeger je begint, hoe hoger je potentieel rendement is. Door vroeg te starten krijg je namelijk een extra voordeel: je kan potentieel rendement behalen op het rendement dat je al had.

Ben je ouder dan 40 jaar? Dat hoeft je niet te weerhouden om alsnog te starten. Het op één na beste moment om te beginnen is namelijk altijd ‘vandaag'. En als je nog niet begonnen was met pensioensparen, dan had je daar vast een goede reden voor: je inkomen ging misschien jarenlang grotendeels naar de afbetaling van een hypotheek, je gezin breidde uit, er was geld nodig voor een nieuwe wagen, enzovoort.

En zelfs als je nu in de veertig, vijftig of zelfs zestig bent, is het nog niet te laat. Het belastingvoordeel wordt toegekend zolang je pensioenspaarcontract minstens 10 jaar loopt. Het is dus perfect mogelijk om op je 55ste te starten met pensioensparen en te profiteren van een belastingvoordeel.

In de praktijk:

  • Ben je jonger dan 50 jaar? Vergelijk onze verschillende mogelijkheden voor pensioensparen en vind de oplossing die het beste bij je past.
  • Ben je tussen 50 en 55 jaar? Ook dan kan je nog een mooi kapitaal verzamelen en jaren fiscaal voordeel genieten. Start je voor je 55ste met een pensioenspaarcontract, dan word je belast als je 60 jaar bent. De laatste jaren van je contract (tussen 60 en 64) zijn belastingvrij, terwijl je nog van het fiscaal voordeel geniet.
  • Ben je tussen 55 en 64 jaar? In dit geval zal de focus meer liggen op het fiscale voordeel en minder op het rendement. Als je na je 55ste begint met pensioensparen, moet het contract ten minste 10 jaar lopen.
  • Pensioensparen na 65? Je kan nog altijd sparen en/of beleggen voor je pensioen, maar dan zonder fiscaal voordeel.  

Stel pensioensparen niet langer uit

Begin vandaag nog met pensioensparen bij ING. Zo neem je een voorsprong op later.