Pensioen

1 januari 2019

Op welke leeftijd begint u het best met pensioensparen?

Vanaf uw achttiende en zodra u een belastbaar inkomen hebt, kunt u beginnen met pensioensparen. Vanaf die leeftijd komt u in aanmerking voor het belastingvoordeel van de formule.

Concreet: hoe vroeger u begint te sparen, hoe hoger uw rendement zal zijn. U haalt immers voordeel uit de kapitalisatie van de interesten en inkomsten.

De beste startleeftijd: 2 voorbeelden
  1. Tom is geboren in 1993 en begint in 2018 op 25-jarige leeftijd met pensioensparen. Hij koos voor een pensioenspaarfonds met een gemiddeld jaarlijks rendement van 3%. Na aftrek van alle belastingen en kosten zal Tom op zijn 65e over een kapitaal van ongeveer 65.547 euro beschikken. Als hij op 35-jarige leeftijd voor dezelfde formule met hetzelfde rendement kiest, krijgt hij op zijn 65e slechts ongeveer 41.505 euro. Dat is bijna 24.042 euro minder!
  2. Paul is 45 jaar en neemt een pensioenspaarverzekering met een gegarandeerde interest van 1,25%. Elk jaar stort hij 940 euro, waardoor hij op zijn 65e een kapitaal van 19.542 euro heeft. Was hij op 35-jarige leeftijd gestart met dezelfde formule en dezelfde voorwaarden, dan had hij recht gehad op een kapitaal van 31.065 euro.
Het is nooit te laat!

Het is nooit te laat om te beginnen. Het belastingvoordeel wordt immers toegestaan voor spaarformules met een minimale looptijd van 10 jaar. U kunt dus perfect op uw 55e beginnen met pensioensparen en ten volle profiteren van het belastingvoordeel.

Stel pensioensparen niet langer uit

Begin vandaag nog met pensioensparen bij ING. Zo geniet u later zorgeloos van al uw toekomstige projecten.