Pensioen

31 maart 2016

Sparen voor uw pensioen: welke formule kiest u?

Vreest u dat uw wettelijk pensioen niet zal volstaan om uw levensstandaard te behouden? Begin dan vandaag al te sparen. Een pensioenspaarfonds, pensioenspaarverzekering of langetermijnsparen? Ga na welke spaarformule het meest interessant is voor uw persoonlijke situatie.

Spaaroplossingen voor uw pensioen
  • Bent u op zoek naar absolute zekerheid? Dan is de pensioenspaarverzekering of het langetermijnsparen iets voor u: het kapitaal is beschermd en het rendement gegarandeerd maar beperkt in de huidige context van de lage rente.
  • Als u op een hoger rendement rekent en bereid bent meer risico te nemen, is het pensioenspaarfonds misschien iets voor u. Het rendement ervan ligt doorgaans hoger dan bij een pensioenspaarverzekering. Bovendien voorziet de wet in een aantal mechanismen om de risico’s voor uw kapitaal te beperken.
  • Betaalt u een woonkrediet af? Dan kunt u voor een pensioenspaarfonds of -verzekering kiezen. Zo krijgt u naast de belastingvermindering voor uw woonkrediet ook een vermindering voor het pensioensparen.
  • Wilt u jaarlijks een groter bedrag storten? Kies dan voor langetermijnsparen. Uw belastingvoordeel kan dan ook groter zijn. Let wel, u krijgt die extra belastingvermindering niet als uw woonkrediet die fiscale enveloppe al vult.
Stel pensioensparen niet langer uit

Begin vandaag nog met pensioensparen bij ING. Zo geniet u later zorgeloos van al uw toekomstige projecten.