Budget beheren

31 maart 2016

Studeren in het buitenland:
iets voor u?

Door in het buitenland te studeren leert u andere culturen kennen. Maar een verblijf in het buitenland vergt voorbereiding. Gaat u op Erasmus of kiest u voor iets anders? Hebt u recht op een beurs? Het zijn maar enkele van de vele vragen die u zich kunt stellen.

Studeren in het buitenland: waarom?

Een kamer met zicht op zee of een ommetje op de Rambla in Barcelona is natuurlijk verleidelijk. Maar in het buitenland studeren is vooral een verrijkende ervaring op vlak van studies, taal, cultuur en persoonlijke ontwikkeling. Bovendien staat het erg mooi op uw cv.

Begin tijdig met uw voorbereiding!

U wilt naar het buitenland? Start dan best 12 tot 18 maanden op voorhand met uw voorbereiding. Het eerste wat u moet doen, is u kandidaat stellen voor een uitwisselingsprogramma, zoals Erasmus. Stel ook een budget op voor u uw bestemming kiest. Houd hierbij rekening met de beurzen en steunmiddelen die u kunt krijgen. Denk ook aan de prijzen voor wonen en eten. Een broodje in Noorwegen is bijvoorbeeld 84% duurder dan in België, terwijl het in Macedonië 59% goedkoper is.

Laat uw fantasie de vrije loop bij het kiezen van een bestemming. Engels kunt u natuurlijk leren in Londen, maar ook in Seinäjoki in Finland!

Mag u op uitwisseling? Proficiat! Op naar de laatste stappen: administratieve formaliteiten, huisvesting en taalkennis.

Onvermijdelijk Erasmus

Iedereen kent Erasmus, het interuniversitaire uitwisselingsprogramma bij uitstek. Erasmus opent voor u de deuren van heel wat scholen. U krijgt ook nog eens een beurs om een deel van uw kosten te betalen. Die bedraagt gemiddeld 200 tot 500 euro per maand, afhankelijk van de inkomsten van uw ouders en uw bestemming.

Met sommige spaarplannen op langere termijn geniet u een belastingvoordeel terwijl u een extra centje voor uw pensioen opzijzet. Een dubbel voordeel dus!

Er zijn natuurlijk andere programma's voor uitwisseling en financiële hulp zoals scholen, overheidsinstellingen of privébeurzen.