Werken

Een checklist voor expats in België

Verhuist u voor uw werk naar België? Dan zal het niet lang duren voor u kennismaakt met onze verse frietjes, romige chocolade en verfrissend bier! Een internationale verhuis draait echter om meer dan eten en drinken alleen, en een goede voorbereiding is goud waard. Deze checklist helpt u op weg.

1. Zorg voor alle formaliteiten en documenten

Zonder de juiste papieren staat u nergens. Letterlijk, want u geraakt zelfs niet tot in België wanneer u administratief niet in orde bent. Denk daarom zeker aan:

  • uw internationaal paspoort, als u van buiten de Europese Unie komt.
  • uw werkvergunning en verblijfsvergunning.
  • uw uitschrijving in uw thuisland en inschrijving in België.

Daarnaast is het een goed idee om kopieën van uw geboorte- en huwelijksakte te maken en ze te laten vertalen naar het Nederlands, Frans of Duits.

Neem contact op het consulaat

Meld u na uw aankomst aan bij het plaatselijke consulaat van uw thuisland in België. Zij kunnen u vaak helpen met administratieve zaken, personen- en familierecht en notariaat. In het consulaat bent u thuis!

2. Regel uw verhuizing en nieuwe woning

Uiteraard hebt u in België een dak boven uw hoofd nodig. Een kort verblijf gepland? Dan kunt u terecht in een hotel, B&B of Airbnb-woning. Duurt uw verblijf langer? Dan kunt u een huis of appartement huren of kopen.

Informeer op voorhand of uw toekomstige woonst bemeubeld is en of zaken als water, gas, elektriciteit, telefoon en internet aanwezig zijn. Wilt u graag een (Belgisch) gsm-abonnement, postadres of een krantenabonnement? Die kunt u vaak op voorhand aanvragen.

Blijf verzekerd

Hebt u een woning gehuurd of gekocht? Met de brandverzekering voor huurders of eigenaars kiest u voor een woningverzekering op maat en bent u gedekt voor de schade (brand, wateroverlast,…) die u tijdens uw verblijf zouden kunnen aanrichten. De verzekering dekt ook de schade die uw bezittingen kunnen oplopen. Uw meubels, persoonlijke spullen en kledij zijn hierdoor dus ook beschermd.

Sommige werkgevers nemen u het verhuiswerk uit handelen door een zogenaamde relocator in de schakelen, een professional die u begeleidt bij de verhuizing. 

3. Denk aan uw gezondheidszorg en pensioen

  • Ga voor uw vertrek nog een laatste keer naar uw huisarts voor een grondige medische check-up.
  • Controleer en regel uw verzekeringen en sociaal statuut in België en pas ook uw behandelingen en medicatie aan indien nodig.

4. Vergeet uw sociaal leven niet!

Uw familie, vrienden en collega’s achterlaten om in een ander land te gaan wonen en werken: het is niet altijd even evident! Gelukkig heeft België heel wat te bieden en zijn er verschillende plekken waar u als expat terechtkunt.

Zo kunt u bijvoorbeeld een taalcursus volgen om (een van) de landstalen beter te leren of conversatietafels bijwonen om locals te ontmoeten. Daarnaast bieden communities als InterNations, Expatica en Let’s Meet in Belgium u de kans om een band op te bouwen landgenoten en andere expats.

5. Controleer uw bankzaken en belastingen

Moet u een Belgische bankrekening openen of kunt u gewoon uw eigen (internationale) rekening blijven gebruiken? En kunt u als expat een lening aanvragen in België? Het ING Expat Contact Centre geeft antwoord op al uw bankvragen. 

Tip:

Doe voor uw vertrek een laatste belastingaangifte in uw thuisland. Daarna kunt u in België een aanvraag indienen om hier belast te worden als inwoner.

Meer weten?

Verhuist u binnenkort naar België, maar ziet u door de bomen het bos niet meer?