Werken

6 Juni 2017

Expats in België: ontdek onze checklist

U verhuist voor uw werk naar België? Een belangrijke stap waar u het best niet te licht overgaat. Eengoede voorbereiding is goud waard, en daarbij helpen we u graag. Ditzijn de negen belangrijkste dingen om aan te denken.

1. Zorg voor alle formaliteiten en documenten

Zonder de juiste papieren staat u nergens. Letterlijk, want u geraakt zelfs niet tot in België. Denk daarom zeker aan:

  • uw internationaal paspoort, als u van buiten de Europese Unie komt
  • uw werkvergunning en verblijfsvergunning
  • uw uitschrijving in uw thuisland en inschrijving in België

Ga op tijd na hoelang alle procedures duren. Maak ook kopieën van uw geboorte- en huwelijksakte en laat ze indien mogelijk vertalen naar het Nederlands, Frans of Duits.

2. Regel uw verhuizing en uw nieuwe woning

Uiteraard hebt u in België ook een dak boven uw hoofd nodig. Blijft u niet al te lang, ga dan voor een voorlopige oplossing in de vorm van een hotel. Duurt uw verblijf langer? Kies er dan voor om een huis of appartement te huren of te kopen. Dat kan via het internet of een immokantoor.

Informeer of er meubels aanwezig zijn en of zaken zoals water, gas, elektriciteit, telefoon en internet al geregeld zijn. Denk ook aan een gsm-abonnement, uw post en eventueel een krantenabonnement.

Daarnaast gaat u het best ook voor een goede brandverzekering, zelfs als u huurt. Speciaal daarvoor is er nu Home Insurance: een woningverzekering op maat van uw situatie. Gemakkelijk en snel af te sluiten, en u rekent erop dat u altijd snel wordt geholpen.

Mogelijk zorgt uw werkgever ook voor een ‘relocator' die u professioneel begeleidt bij uw verhuizing. Ga na wie daarvoor betaalt en wat deze persoon allemaal zal regelen voor u.

3. Maak het uw familie zo aangenaam mogelijk

Komt uw gezin met u mee? Dan kan het belangrijk zijn dat uw geliefde hier een goeie job vindt. Ook voor uw kinderen kunt u de overgang vergemakkelijken. Maak de reis zo leuk mogelijk en regel op tijd een goede school. Hebt u huisdieren? Vergeet ook hen niet!

4. Regel uw gezondheidszorg en pensioen

Voor u vertrekt, gaat u het best nog eens naar uw huisarts voor de nodige inentingen en een grondige medische check-up.

Controleer en regel ook uw verzekeringen en sociaal statuut in België en pas ook uw behandelingen en medicatie aan indien nodig.

Verder is er natuurlijk ook uw pensioen. In België is er een wettelijk pensioen dat u zelf of via uw bedrijf kunt vergroten. Bekijk de mogelijkheden.

5. Zorg dat u zich goed voelt in België

Maak kennis met wat België allemaal te bieden heeft. Zoek op voorhand al informatie op over België en de regio’s.

Zodra u hier woont, kan een taalcursus goed van pas komen. Daarnaast zijn uw collega’s en andere expats een perfecte basis voor een nieuw netwerk!

6. Denk aan de belastingen

Doe voor uw vertrek een laatste belastingaangifte in uw thuisland en dien in België een aanvraag in om hier belast te worden als inwoner.

Hoe wordt uw inkomen in België belast? Ga het na! Het ING Expat Team helpt u graag met een gratis fiscale controle.

7. Regel een auto

Koopt u een wagen in België? Dan hebt u het volgende nodig:

  • een Belgische nummerplaat
  • een Belgische autoverzekering, bijvoorbeeld bij ING

Neemt u uw eigen auto mee? Dan moet u deze laten invoeren en in België inschrijven. Vraag hulp aan uw relocator of verhuizer.

8. Neem contact op met het consulaat

Meld u zo snel mogelijk aan bij het plaatselijke consulaat van uw thuisland in België. Zij kunnen u extra bijstaan, zeker bij moeilijkheden.

9. Controleer uw bankzaken

Een nieuwe bankrekening met bank- en creditkaart? Een woningverzekering? Leningen? Het ING Expat Team staat voor u klaar om u bij alle stappen te helpen en een gratis verzekeringscheck voor u te doen. Neem vandaag nog contact opvoor meer info.

Gaat u voor een huurwoning in België?

Dan is Home Insurance iets voor u. Dat is een complete verzekering op uw maat die u gemakkelijk en snel kunt afsluiten. U rekent dag en nacht op onmiddellijke hulp bij schade, ook bij diefstal, waterschade en extreme weersomstandigheden.

Ontdek onze checklist!