Werken

Verhuist u naar België?

Naar een ander land verhuizen: het is niet altijd evident! U moet wennen aan de cultuur, er zijn andere wetten en regels, u moet misschien een nieuwe taal leren ... Bent u van plan om in België te komen wonen en werken? Ontdek onze tips voor expats.

Verhuizing en overplaatsing

Sommige werkgevers schakelen zogenaamde ‘relocation services’ in om uw overplaatsing van a tot z regelen. Doet uw werkgever een beroep op een firma die in zulke diensten is gespecialiseerd? Controleer dan twee zaken:

  • Wat deze diensten zoal omvatten.
  • Of uw werkgever de kosten zal betalen.

Ga voor meer informatie naar de website van ABRA, de organisatie van Belgische relocatieagenten.

Opgelet:

Niet alle werkgevers maken gebruik van relocation services. Het gebeurt ook dat werknemers op zichzelf zijn aangewezen. In dat geval het is belangrijk dat u zich goed investeert. Deze checklist voor expats zet u op weg!

Welke documenten moet u meenemen?

Internationale mobiliteit verloopt vlotter binnen de EU dan tussen andere landen. Het is voor een Spanjaard dus gemakkelijker om naar België te verhuizen dan voor een Amerikaan.

De meeste Europese burgers hebben geen internationaal paspoort, werkvergunning of verblijfsvergunning nodig om in België te komen wonen. Als u echter uit een land buiten Europa komt, zijn deze documenten wel verplicht.

Denk er in ieder geval aan om uw identiteitsdocumenten (zoals identiteitskaart en paspoort) en die van uw meereizende partner en kinderen mee te nemen. Neem ook uw documenten van de burgerlijke stand (zoals geboorteakte en trouwboekje) mee.

Goed om te weten:

U ontdekt welke administratieve stappen u moet ondernemen om naar België te verhuizen op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Een woning vinden

Eenmaal in België zult u een woning moeten vinden. Een hotel, aparthotel of Airbnb kan in het begin een goede oplossing bieden, maar niet op langere termijn. U hebt twee opties: huren of kopen.

Huren is behoorlijk eenvoudig. Toch zult u rekening moeten houden met een aantal praktische zaken. Wat is bijvoorbeeld een huurwaarborg? En waarop moet u letten wanneer u een huurovereenkomst ondertekent? U vindt alle antwoorden op uw vragen in dit artikel.

Koopt u liever? Bereken allereerst uw leencapaciteit. Denk ook aan andere kosten die de aankoop van een huis met zich meebrengt (zoals registratierechten), aan eventuele renovaties en de gewestelijke premies daarvoor.

Hoe blijft u verzekerd?

Nog iets belangrijks om rekening mee te houden als u naar het buitenland verhuist: verzekeringen. Het is essentieel dat u al uw verzekeringen nakijkt voor u naar België trekt.

Controleer eerst of uw huidige verzekeringen een internationale dekking hebben. Als dat niet zo is, zult u die in uw land moeten opzeggen en in België nieuwe afsluiten.

Misschien betaalt uw werkgever uw verzekeringen wel. Kijk in dat geval na wat die dekken, om bijvoorbeeld te weten of ook uw gezin verzekerd is. Sluit indien nodig een bijkomende verzekering af.

Vergeet ook uw woning niet te verzekeren! Met ING Home Insurance geniet u van bescherming op maat, of u nu huurder bent of eigenaar. Uw premie wordt berekend op basis van de oppervlakte van de woning en u dient uw aanvraag eenvoudig zelf online in. U bent meteen gedekt na inschrijving, en de hulplijn is 24 op 24 beschikbaar in geval van nood. 

ING, de partner van uw keuze

Een laatste belangrijk element als u naar België verhuist: een bank vinden die diensten aanbiedt voor expats. Uw bank moet weten welke stappen u onderneemt om u in België te vestigen en u daarbij helpen.

ING staat aan uw zijde, vóór, tijdens en na uw verblijf. Meer dan 40% van de expats in België koos ING als financiële partner. Meer informatie vindt u hier.

Uw verblijf in België voorbereiden

Of neem contact op met een ING-adviseur of bel het ING Expat Contact Centre op +32 2 464 66 61.