Werken

20 juli 2018

U hebt pech, ik ben weg

Vakantie! Actief of luilekker onder een palmboom? Een verlaten plekje of een levendige stad? Staycation, een Europese bestemming of de andere kant van de wereld?

We hebben allemaal onze voorkeur voor onze jaarlijkse vakantie. Hetzelfde geldt voor onze out-of-officeberichten. Soms zijn ze gewoon informatief. Maar soms zijn ze origineel of ronduit hilarisch. Enkele voorbeelden.

Eerlijk duurt het langst

"Hallo! Je dacht vast al: wow, die reageert snel! Maar het is mijn out-of-office die hier het werk doet terwijl ik met mijn knappe vriendin aan het strand op Ibiza zit. Met een sangria onder een parasol, of snorkelend in de zee. In ieder geval in mijn nieuwe rode zwembroek. Wij blijven hier tenminste tot (datum) en op (datum) ben ik weer aan het werk. Helemaal opgeladen en lekker gebruind."


Grappig en herkenbaar. Door de constante stroom e-mails die we allemaal krijgen, is de kans inderdaad groot dat er een mailtje kwijtraakt. Maar echt klantvriendelijk is het niet echt.

Commercieel

"Ik ben tot (datum) afwezig. Gelukkig gaan we als bedrijf gewoon door met nuttige informatie over (...) die je hier kunt vinden. En kijk ook even naar onze laatste producten hier. Als ik weer terug ben, neem ik snel contact met je op."


Dit bedrijf ziet een out-of-officebericht als een unieke kans om te verkopen. Zo hoopt het een plekje te veroveren in het hoofd (en misschien het hart) van de klant.

Too much information

"Je ontvangt op dit moment een out of office reply imdat ik niet aanwezig ben. Als ik wél aanwezig zou zijn is de kans overigens groot dat je helemaal niets zou ontvangen."


Voor een klant of een professionele relatie is dit wel erg veel informatie. Die waarschijnlijk niet relevant is als uw klant een specifieke vraag mailt. Wie weet staat die rode zwembroek op het netvlies van de klant gebrand als hij u de volgende keer in een professionele context ontmoet. …

Geen antwoord. Ook daarna niet ;-)

"Ik kan niet reageren op je mail en zal dat ook na mijn afwezigheid niet doen."


Er zijn mensen voor wie vakantie gelijkstaat aan "Ik vergeet alles". Wanneer ze terugkomen van hun verlof, met de batterijen goed opgeladen, willen ze de honderden e-mails in hun inbox liever niet bekijken. Wees dus op je hoede: soms kan je beter wachten met je mail te versturen tot wanneer de ontvanger terug is van vakantie! 


Balans tussen service en veilig

U bent terug uit vakantie en uw batterijen zijn helemaal opgeladen. U w er meteen invliegen en geen halve dag tijd verliezen aan de berg e-mails die u tijdens uw vakantie in uw mailbox kwamen wonen? Verwijder ze gewoon allemaal! De meeste zijn toch niet meer relevant. Maar vermeld dat dan wel even in uw out-of-office.

Vertrekt u op vakantie?