Werken

Studentenjobs: de antwoorden op al je vragen

Begin je binnenkort als jobstudent te werken? Groot gelijk! Het is dé manier om een centje bij te verdienen, zodat je kan doen wat je graag doet.

Bij een studentenjob komen echter ook rechten en plichten kijken. Geen stress: we hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet. Van het loon tot hoeveel uren je mag werken.

1. Vanaf wanneer mag ik als jobstudent werken?

Voor een studentenjob moet je in principe minstens 16 jaar oud zijn. Je mag echter al vanaf je 15de verjaardag beginnen met werken als jobstudent, als je de eerste twee jaren van het middelbaar onderwijs hebt gevolgd.

2. Hoeveel verdient een jobstudent per uur?

Het aantal euro dat je voor een studentenjob krijgt, wordt bepaald door de collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s) van de sector waarin je aan de slag gaat. Op basis van je leeftijd en eerdere ervaring als jobstudent in het bedrijf krijg je een loon per uur.

Werd er geen CAO tussen vakbonden en werkgevers afgesloten? Dan wordt je loon berekend op basis van het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI).

3. Hoeveel uren mag een jobstudent werken?

Je mag per kalenderjaar 475 uur werken. Zolang je onder dit aantal blijft betaal je verminderde sociale bijdragen. 

In 2021 tellen bepaalde gewerkte uren niet mee voor het jaarlijkse totaal van 475 uur. Dit is een tijdelijke maatregel, door het coronavirus. Op deze manier kan je soms meer werken en toch verminderde sociale bijdragen betalen. Lees er hier meer over.

Als je in Vlaanderen of Wallonië woont, blijven je ouders bovendien kinderbijslag of het Groeipakket ontvangen. Dit op voorwaarde dat je nog studeert én nog geen 25 jaar oud bent.

Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan moet je ervoor zorgen dat je per kwartaal niet meer dan 240 uur werkt. Anders valt de kinderbijslag weg. In de Oostkantons ligt deze grens op 175 uur per kwartaal. Klik hier voor een handig overzicht.

Op zich mag je jaarlijks meer dan dat aan de slag gaan. Maar voor de bijkomende uren zal je de gewone sociale bijdragen moeten betalen, zoals een klassieke werknemer. Je werkt dan met een gewoon contract. 

Goed om te weten

Via Student@work volg je de reeds gewerkte uren op en vraag je de nodige attesten aan. Met de ING Banking app kan je makkelijk controleren of je loon al gestort is op je bankrekening.

4. Wanneer moet je als jobstudent belastingen betalen?

Zolang je op een jaar tijd maximaal 12.928,57 euro verdient, moet je hierop geen cent belastingen betalen. Let wel: dit is het bedrag voor 2021. Dit verandert elk jaar. Bovendien gaat het hier over wat je bruto verdient met je studentenjob, na aftrekking van de nodige sociale bijdragen.

5. Hoe lang mag ik als jobstudent werken na het afstuderen?

In principe geen enkele dag. Een studentenjob is namelijk enkel bedoeld voor wie nog op de schoolbanken zit. Studeer je echter af in juni en wil je nog werken tijdens de zomervakantie? Dan bestaat er een uitzondering. Je mag dan namelijk nog tot 30 september van hetzelfde jaar aan de slag als jobstudent.

6. Moet ik een arbeidsovereenkomst ondertekenen?

Ja, doe dit altijd voordat je start als jobstudent. Zorg ervoor dat zowel jij als je werkgever het document ondertekent en jij een eigen exemplaar meekrijgt. Het contract bepaalt onder andere hoe lang je zal werken, wat je loon is en wat je studentenjob precies inhoudt. Hier vind je een voorbeeld van een volledig contract.

7. Heb ik recht op betaalde feestdagen en vakantie?

Vakantie en het bijhorende vakantiegeld zijn er alleen voor werknemers die de normale sociale bijdragen betalen. Tijdens de eerste 475 uur van je vakantiejob betaal je echter verminderde sociale bijdragen. Hiervoor val je dus uit de boot.

Voor de wettelijke feestdagen zoals de nationale feestdag, Pasen en Kerstmis ligt het anders. Daarop kan je wel recht hebben, zelfs als deze na het einde van je contract vallen. Meer info vind je op de website van Student@work.

Dit is hét moment om te doen wat je graag doet

Ben je tussen de 18 en 25 jaar oud? Ga voor een ING Lion Account-zichtrekening en krijg 40 euro* cadeau. Daarmee kan je heel wat leuke dingen doen!