Werken

31 maart 2016

Loon naar werk ... en wat nog?

Uw ouders zijn blij en u bent in de wolken: u hebt net uw eerste job te pakken. En daar hoort uw eerste loon ook bij! In de sector waarin u werkt, krijgt u misschien extralegale voordelen. Allemaal extraatjes die u goed van pas komen aan het einde van de maand.

Alles begint met uw loon

Alle dagen werken en elke maand een loon, dat verandert niet alleen uw leven, maar ook uw koopkracht! Benieuwd of u loon naar werken krijgt? In België bedraagt het gemiddelde netto-inkomen van jonge werknemers 1.139 euro per maand. En voor wie een universitair diploma heeft, is dat 1.424 euro.

Stevige aanvulling: extralegale voordelen

Niet elk werkgever biedt de voordelen aan, maar ze kunnen interessant zijn: maaltijdcheques (53% van de loontrekkenden krijgt er), bedrijfswagen, tankkaart, ecocheques of smartphone. Het zijn allemaal extralegale voordelen die uw dagelijkse uitgaven verlichten. De 2 bekendste zijn de hospitalisatie- en groepsverzekering. Met de eerste betaalt de maatschappij alles terug wat uw ziekenfonds niet ten laste neemt. En met de tweede bouwt u een groter pensioenkapitaal op.

De toekomst? Daar denkt u best nu al aan

Bouw vandaag al aan uw toekomst. Bescherm uzelf én maak uw dromen waar. De eerste stap is een kapitaal opbouwen. De eenvoudigste oplossing hiervoor? Dat is automatisch sparen. U regelt het 1 keer en hoeft er later niet meer aan te denken. De tweede stap is pensioensparen. Hiermee vult u uw toekomstige pensioen aan met een stevig appeltje voor de dorst. Bovendien betaalt u nu al minder belastingen dankzij deze formule. En hebt u dan nog geld over? Dan kiest u voor de derde stap: beleggen. Aandelen, obligaties, fondsen: er zijn genoeg formules die uw rekeningen aanspekken.

Jobplakker of jobhopper?

Bent u trouw aan uw werkgever of verandert u vaak van baan? In België werkt 58% van de jongeren na de eerste twee jaar nog bij dezelfde werkgever. Daarbovenop hopen ze op een loon van 1.975 euro binnen vijf jaar. Beter 1 vogel in de hand dan 10 in de lucht?