Werken

Maak een goed LinkedIn-profiel, dankzij deze 5 tips

Afgestudeerd en op zoek naar je eerste job? Zorg dan zeker dat je te vinden bent op LinkedIn. Ben je onzeker omdat je nog geen ervaring hebt? Dat hoeft niet. Met deze vijf tips lukt het je zeker om een goed LinkedIn-profiel te maken.

1. Neem een professionele profielfoto

Wist je dat jouw profiel 21 keer meer bekeken zal worden, als er foto’s op staan? Ga voor een professionele foto als je een goede LinkedIn-profiel wil maken. Zonnebril, flipflops of een bikini? Da’s een no go. Vraag iemand om scherpe en goed gekadreerde portretfoto’s te maken. Neem een neutrale achtergrond en smile

Tip:

Laat je profielfoto gratis analyseren door Snappr. Je krijgt een score én tips bij het kiezen van een goede profielfoto.

2. Schrijf een unieke en concrete headline

Deze zin staat vlak onder je naam. Hier kan je laten weten wat je wil. Wees wel duidelijk en een tikkeltje origineel, voor een goede eerste indruk. Zeg welke functie je zoekt en waar je wil werken. Vermijd buzzwords zoals ‘creative mind’ of saaie dingen zoals ‘Op zoek naar een nieuwe baan’. Maak wel duidelijk dat je beschikbaar bent.

Tip:

Je hebt in principe ruimte voor 120 tekens. Maar in previews worden er slechts 80 getoond. Zet het belangrijkste dus vooraan. Less is more! Een goed voorbeeld is: ‘Handelsingenieur – Klaar voor mijn eerste job in consulting’.

3. Maak een samenvatting

Is het wel nodig om zo’n LinkedIn Summary toe te voegen, als je nog niet veel ervaring hebt? Het is verleidelijk om deze stap te skippen. Toch is LinkedIn Summary dé ideale plek om je talenten in de verf te zetten. En je wordt ook nog eens beter gevonden.

Focus op je sterktes en vermeld activiteiten die relevant zijn voor de job van je dromen. Denk aan stages, parttime of freelance jobs en vakantiewerk. Vertel waar je naartoe wil. Heb je cijfers achter de hand die aantonen wat jij al hebt gefixt? Zet ze erin! 

Tip:

Schrijf je samenvatting in de ik-vorm. Zo komt alles persoonlijker over. Maak korte paragrafen en gebruik bullet points voor je belangrijkste skills, prestaties en resultaten.

4. Doe je netwerk groeien

Ga voluit voor interactie met anderen op LinkedIn. Da’s op zich vrij simpel. Geef commentaar, like of deel posts van andere professionals. Connecteer daarbij met mensen die expert zijn in je vakgebied. Of die werken in het bedrijf van je dromen.

Maar het meeste uit LinkedIn halen? Dat doe je pas als je ook inhoud deelt. Zet extra spotlights op jou en word sneller gevonden. Kies daarbij voor content die gelinkt is aan je toekomstplannen. Deel artikels die jouw kennis van de schoolbanken of professionele ambities in de verf zetten. Maak bijvoorbeeld een blogpost over je thesis. Voeg een link toe naar je eindwerk. Of denk aan de groepswerken die je gemaakt hebt.

Tip:

Afbeeldingen en video’s bij je post zorgen voor nog meer interactie met andere gebruikers. Denk maar aan extra likes, shares en reacties. Denk er wel aan dat Engels een veelgebruikte taal is op LinkedIn. 

5. Pas de URL van je openbaar profiel aan

Standaard is het adres van je LinkedIn-profiel een mix van cijfers en letters. Maar je kan makkelijk zelf een persoonlijke URL maken. Deze lijkt op www.linkedin.com/in/jouwnaam.

Ga naar ‘Profiel weergeven’ en klik op ‘Openbare profiel en URL bewerken’. Bij ‘Aangepaste URL bewerken’ geef je je naam in. Dit alles werkt natuurlijk enkel als niemand anders het adres al geclaimd heeft.

Jouw beurt

Je eerste job? Da’s het perfecte moment om wat orde in je administratie te krijgen. En nog eens na te denken bij welke bank je je loon laat toekomen.

Open nu je ING Lion Account-zichtrekening.