Werken

14 juni 2016

7 tips voor een beter LinkedIn-profiel

Afgestudeerd? Op zoek naar een eerste job? Dan is het hoog tijd voor een LinkedIn-profiel dat up-to-date is. Wij helpen u op weg met zeven handige tips.

1. Professionele profielfoto

Begin met een professionele profielfoto. U bent zelf toch ook een professional! Op LinkedIn zet u niet dezelfde foto’s als op Facebook of Instagram. Vraag iemand om enkele keurige portretfoto’s te maken. Dat hoeft helemaal niet saai en stijf te zijn, maar bikini- of festivalfoto’s horen niet thuis op LinkedIn. Draag niet te opvallende kledij, recht de rug, ga tegen een neutrale achtergrond staan en glimlach. Selecteer één scherpe foto uit de reeks en gebruik die voor uw LinkedIn-profiel via Profiel / Profiel bewerken / Foto wijzigen.

2. Unieke, concrete headline

Net zo belangrijk als de profielfoto is uw kopregel of functieomschrijving. Die moet duidelijk zijn en liefst ook een tikkeltje origineel. Vermijd buzzwords zoals ‘creative mind’ of standaardomschrijvingen zoals ‘Op zoek naar een nieuwe uitdaging’. Publiceer er de functie die u zoekt, waar en hoeveel u wilt werken en wanneer u beschikbaar bent. Bijvoorbeeld: Jasper Jansen, ondernemend & creatief # zoekt job als junior marketeer # per direct FT beschikbaar # regio Antwerpen.

3. Pittige samenvatting

Wellicht heb je als pas afgestudeerde nog niet veel ervaring. Probeer uw LinkedIn-profiel toch te vullen met zinvolle content. Via Profiel / Profiel bewerken kunt u diverse onderdelen aan uw account toevoegen. Vergeet uw talenkennis, diploma’s, testscores of vrijwilligerswerk bij de jeugdbeweging niet. Desgewenst kunt u een link naar uw thesis of eindwerk toevoegen. Ook vakantiewerk en stages verdienen een plekje. Gebruik het vak 'Samenvatting' om uzelf te verkopen. Vertel vanuit de eerste persoon (ik), leg uit hoe u een werkgever kunt helpen en vertel waarom u doet wat u doet. Gebruik belangrijke keywords om goed te scoren in de zoekresultaten. Hebt u een moeilijke achternaam? Noteer hem dan eventueel ook op een andere schrijfwijze in de samenvatting om sneller te worden gevonden.

4. Inclusief contactgegevens

Vergeet uw contactgegevens niet, zodat potentiële werkgevers u snel en eenvoudig kunnen bellen of e-mailen. Via Profiel / Profiel bewerken / Contactgegevens past u alles in een handomdraai aan. Er is zelfs ruimte om uw Twitter-account of persoonlijke website toe te voegen.

5. Persoonlijke url

Zodra uw account up-to-date is, kunt u die op diverse manieren delen. Standaard bestaat de url van uw LinkedIn-profiel uit een eigenaardige mix van cijfers en letters. Die kunt u eenvoudig aanpassen. Klik bovenaan in de balk op Profiel en klik door naar Profiel bewerken. Klik daarna op Bewerken net naast de url van uw profiel, onder uw profielfoto. Rechts bovenaan klikt u op url van uw openbare profiel aanpassen. Nu kunt u een url maken als ‘linkedin.com/in/uwnaam’. Voltooi de bewerking met Opslaan.

6. Profielbadge

Hebt u een eigen website of blog? Plaats er dan een profielbadge op. Dat is een mooie knop naar uw LinkedIn-profiel. Ga naar Profiel en klik door naar Profiel bewerken. Klik op de knop met het tandwieltje naast uw persoonlijke url en klik daarna onderaan in de rechtermarge op Badge voor uw openbare profiel maken. Kopieer het script en kies vervolgens een van de beschikbare badges. Pas eventueel het formaat aan, kopieer de embed code en plak deze vervolgens op uw blog of op website.

7. Vergroot uw netwerk

Net als op Facebook en Twitter kunt u ook op LinkedIn berichten of video’s delen die u interessant vindt. Doe dat zoveel mogelijk met content die gelieerd is aan uw toekomstige droomjob. Het delen van content is trouwens een goede manier om mensen voorbij uw eerstelijnscontacten te bereiken.

Uw beurt

Wat is er beter voor uw eerste salaris dan een gratis zichtrekening die u volledig online kunt beheren?