Werken

12 augustus 2016

Solliciteren met tips van pro’s

U hebt uw diploma op zak en staat klaar om uw toekomstige werkgever te overtuigen van uw kunnen. Hoe pakt u dat het best aan? Vijf experten in human resources leggen uit wat hen boeit als ze cv’s doornemen of sollicitanten interviewen.

Uw cv als visitekaartje
Dat wil zeggen dat u uw cv, net als uw motivatiebrief, moet herschrijven voor elke sollicitatie.

“Eerlijk: motivatiebrieven worden steeds minder gelezen”, bekent Ayo, senior Talent Acquisition Specialist bij ING.

Uw cv moet echt uw visitekaartje zijn. Hou het kort – twee bladzijden volstaan – en zorg dat de vaardigheden uit de vacature meteen van het blad springen.

Een goede tip: gebruik bovenaan uw cv een titel of een blikvanger van een paar kernwoorden. Bijvoorbeeld: ‘Pas afgestudeerde ingenieur zoekt job in creatief bedrijf’. Zo heeft de recruiter die dat leest meteen het doel van uw sollicitatie begrepen.”

Weet waarvoor u solliciteert

Saskia rekruteert personeel voor onder meer Pizza Hut en Wasbar. “Vaak gaat het om nacht- en weekendwerk. Toch krijgen we vaak mensen over de vloer die drie keer per week willen sporten en op zaterdag wedstrijden spelen. Dat is jammer, want zo verliest iedereen tijd. Om echt zeker te zijn dat er een goede match is tussen ons en de kandidaat, organiseren we daarom een oriëntatiedag. Sollicitanten lopen een dag mee, steken de handen uit de mouwen en kunnen zo zelf beslissen of de job hen ligt, of het klikt met de collega’s en of het strookt met hun agenda.”

Focus op uw meest relevante ervaringen

“Krijgt u een uitnodiging voor een gesprek? Dan hebt u de grove selectie al doorstaan.” Ignace is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van de Erasmushogeschool Brussel.

“Tijdens dat gesprek moet u duidelijk maken dat u de competenties hebt die u in uw cv hebt aangeprezen. Vertel dus niet uw hele levensverhaal en maak het niet te ingewikkeld, maar focus op relevante ervaringen. Dat hoeft niet altijd werkervaring te zijn: wij namen onlangs iemand aan voor kwaliteitszorg. Ze kwam uit een advocatenkantoor, maar had zich goed geïnformeerd en kon ons overtuigen van haar inzicht. Daar draait het om.”

Eerste indrukken tellen

Vincent staat aan het hoofd van Jobpunt Vlaanderen en zag al honderden sollicitanten uit verschillende hoeken passeren. “Weet dat u getest wordt tijdens een interview. Als u solliciteert voor een loketfunctie, is het belangrijk dat u klanten altijd met de glimlach te woord staat, ook als ze u het vuur aan de schenen leggen. Recruiters zijn getraind om voorbij uiterlijkheden te kijken, maar het zijn uiteindelijk ook maar mensen. Moet u daarom voor een functie als brandweerman een pak aantrekken als u op gesprek gaat? Nee, niet noodzakelijk. Probeer de situatie gewoon juist in te schatten en blijf altijd professioneel.”

Bedrijfscultuur als leidraad
"Weet op voorhand wat voor bedrijf u ligt: het is zinloos om te solliciteren voor een type bedrijf dat niet bij u past.”

“Een belangrijk aspect van uw voorbereiding zit in het achterhalen van de bedrijfscultuur”, meent Peter, die voor de VDAB anderstalige hooggeschoolden naar een job coacht. “De website zit vol nuttige info die u vertelt in wat voor bedrijf u terechtkomt. Ziet u bijvoorbeeld trefwoorden als ‘de grootste’ of ‘de beste’ en staat de website vol foto’s van modellen in de plaats van echte mensen, dan gaat het allicht om een bedrijf met een machtscultuur, gericht op groei en winst. Aan het andere eind van het spectrum staan organisaties die meer ‘relaxed’ zijn. Weet op voorhand wat voor bedrijf u ligt: het is zinloos om te solliciteren voor een type bedrijf dat niet bij u past. Weet op voorhand wat voor bedrijf u ligt: het is zinloos om te solliciteren voor een type bedrijf dat niet bij u past.

En nu?