Werken

12 augustus 2016

Onderhandelen over uw eerste loon

Vacatures vindt u overal: via oldschool advertenties in de krant, op gespecialiseerde vacaturewebsites en zelfs via hoogtechnologische apps. Het aanbod is groot, maar u bent vastbesloten om geen enkele openstaande betrekking aan u te laten voorbijgaan. U bent immers op zoek naar werk en de financiële onafhankelijkheid die daarmee verbonden is. Maar welk salaris kunt u onderhandelen? En welke andere (extralegale) voordelen kunnen daar nog eens bovenop komen?

Hoeveel nullen mag u verwachten?

Het is een klassieke vraag op een sollicitatiegesprek: “Hoeveel wilt u verdienen?” Denk daar op voorhand goed over na, zodat u niet uit de lucht komt vallen.

Goed om te weten

Een gemiddeld netto-inkomen voor een jonge werknemer ligt in België rond 1.139 euro per maand. Voor wie een universitair diploma kan voorleggen, stijgt dat cijfer tot zo'n 1.424 euro. Veel hangt ook af van de sector waarin u wilt werken. Probeer daarom eerst te weten te komen hoeveel een starter in uw sector gemiddeld verdient.

“Als ik op sollicitatiegesprek ga, heb ik altijd een cijfer in mijn hoofd”, vertelt Olivier, net afgestudeerd als advocaat. “Uiteraard is het meer een richtcijfer dan een doel, maar door er op voorhand al over na te denken en met mensen te spreken die gelijkaardige functies hebben, heb ik een realistisch beeld dat me helpt om een eventueel voorstel af te toetsen.”

Bruto of netto? Weet hoeveel u overhoudt

Zorg ervoor dat u en uw baas het over hetzelfde hebben: is het bedrag dat hij noemt bruto? Zo ja, hoeveel houdt u netto nog over? Op het internet vindt u handige tools waarmee u zelf uw nettosalaris kunt berekenen.

Meer dan een loon alleen

Een loon maakt uiteraard de hoofdmoot uit van de vergoeding die u krijgt voor uw werk, maar er zijn ook andere voordelen die niet verwaarloosbaar zijn.

Lindsi studeerde Taal- en Letterkunde en zoekt een job in de communicatiesector. “Eigenlijk ben ik al blij als ik een loon heb en er een waterkoker op kantoor staat. Maar een treinabonnement zou wel erg goed van pas komen, net als maaltijdcheques.”

Mooi meegenomen, die extralegale voordelen

Er zijn verschillende opties waarmee uw werkgever uw salaris kan aanvullen: een smartphone en het bijbehorende abonnement, ecocheques, een tankkaart…

De twee voordelen die het vaakst worden aangeboden, zijn de hospitalisatie- en de groepsverzekering.

  • Dankzij een hospitalisatieverzekering bent u gedekt voor alle medische kosten die de sociale zekerheid niet op zich neemt.

  • Een groepsverzekering zorgt ervoor dat u een mooi potje bij elkaar spaart voor uw pensioen.

Flexvoordelen

Behalve de extralegale voordelen is het ook interessant om met uw werkgever te bekijken hoe u uw werk en privéleven in balans kunt krijgen.

“Voor mij is het belangrijk om naast mijn job nog tijd te hebben om op te treden. Een job met flexibele uren is dus een absoluut pluspunt”, vertelt Céline, die liefst een halftijdse job zou combineren met haar activiteiten in de kunstwereld. Een aantal dagen van thuis uit werken behoort misschien tot de mogelijkheden. Of u kunt glijdende uren vragen als de standaard nine-to-five-job u niet helemaal kan bekoren.

Kers op de taart

U breidt dankzij uw job ook uw netwerk uit, denk maar aan personeelsfeesten, opleidingen, familiedagen en events. Via partners van uw werkgever kunt u soms zelfs interessante kortingen krijgen op aankopen.

Informeer u alvorens te onderhandelen

Zoals u merkt, zijn verschillende vlakken waarop u kunt onderhandelen. Het is belangrijk dat u zich goed informeert voor u begint te onderhandelen. Zo zorgt u ervoor dat u geen mooie voordelen misloopt. Bezoek alvast de website van de loonwijzer. U ontdekt er hoeveel iemand verdient die in dezelfde situatie als u zit, welke extralegale voordelen u kunt krijgen, hoe uw loon kan evolueren in de toekomst, enzovoort.

Onthoud dat extralegale voordelen interessant zijn voor de werkgever: ze zijn voor hem of haar goedkoper dan pure loonkosten. Vraag er dus zeker naar! Denk er verder ook aan dat niet alleen het loonpakket uw jobkeuze mag bepalen. Ook bijleren en evolueren zijn van onschatbare waarde.

Beheer al uw rekeningen in een oogopslag

Nu u uw eerste loon ontvangt en uw eigen rekeningen kunt betalen, is het overzicht bewaren belangrijker dan ooit. Met de ING Smart Banking App checkt u al uw rekeningen waar en wanneer u maar wilt. Zo blijft er meer tijd over voor de leuke dingen!

En nu?