Budget beheren

7 juli 2016

Een gepland budget is er twee waard

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u genoeg geld hebt voor uw noodzakelijke grote en kleine uitgaven én uw projecten op langere termijn? Denk bij dat laatste maar aan verre reizen, de studie van uw kinderen of uw pensioen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Lees daarom onze tips en advies in dit artikel.

5 stappen op weg naar een gepland budget

Stel een budgetplan op zodat u precies weet hoeveel geld u kunt sparen en waarvoor. Een budgetplan opstellen begint heel eenvoudig: u neemt er een pen en papier, excel of een gespecialiseerde app bij. Volg vervolgens deze stappen:

 1. Noteer wat er elke maand binnenkomt.
 2. Noteer wat er elke maand sowieso buitengaat (vaste kosten).
 3. Bereken uw basisbudget voor de maand.
 4. Noteer uw spaardoelen op lange en korte termijn.
 5. Voorzie een maandelijks budget voor uw spaardoelen én, indien mogelijk, een spaarreserve.

Een voorbeeld

Een voorbeeld: Rik en Mieke verdienen samen € 3.600 per maand (netto). Ze hebben twee kinderen van 10 en 14 jaar oud.

Het maandelijks basisbudget van Rik en Mieke ziet eruit als volgt:

€ 3.600

 • € 1.100 woning- en autolening
 • € 300 gas, elektriciteit, water, tv, internet en telefoon
 • € 250 per maand verzekeringen (brandverzekering, familiale verzekering, omnium autoverzekering, …), mutualiteitsbijdragen, taksen, …

= € 1.950 basisbudget

Van dit budget moeten ze maandelijks ook nog eens tanken (gemiddeld € 200), boodschappen doen (gemiddeld € 600), eventuele doktersafspraken betalen, lidgeld betalen, enzovoort.

Hun kortetermijn-spaardoelen: Elke maand zetten Rik en Mieke wat geld opzij om uit te geven tijdens de soldenperiode (€ 100) en sparen ze voor hun jaarlijkse familiereis (€ 200).

Hun langetermijn-spaardoelen: Voor de studies van hun kinderen, zetten ze eveneens € 250 per maand opzij. Voor hun pensioen sparen ze elke maand € 100.

Wat Rik en Mieke overhouden, zetten ze op een spaarrekening als spaarreserve.

Vaste kosten: uw woning

De grootste hap uit het budget van Mieke en Rik? Hun woning. En dat is bij u waarschijnlijk net zo. Uit de ING International Survey on Homes and Mortgages van 2015 blijkt namelijk dat ongeveer 70% van de Belgen de maandelijkse aflossing van hun hypotheek of huur niet gemakkelijk vindt.

Wilt u een krediet aangaan? Maak het uzelf financieel niet te moeilijk, maar kies voor een krediet dat bij u past en zorg voor wat ademruimte. Daarbij houdt u best rekening met uw persoonlijke situatie, uw inkomsten en andere toekomstige projecten.

Tip: Ga zeker ook eens na of u niet in aanmerking komt voor een of andere premie of subsidie.

Kortetermijn-spaardoelen

Sommige uitgaven zijn afhankelijk van de periode: de eindejaarsgeschenken, de solden, schoolmateriaal, het boeken van uw reis, ... Bepaal hoeveel geld u maximaal wilt uitgeven aan elk van deze spaardoelen en voorzie het in uw maandelijks budget.

Wees wel realistisch: op schoolboeken kunt u niet altijd veel besparen, op hotels waarschijnlijk wel. Weet u bijvoorbeeld dat u elk jaar in september sowieso € 600 aan schoolboeken moet betalen? Deel het budget dan door 12 en zet elke maand een schijf opzij.

Wist u dat?
 • 42% van de Belgen koopt zijn kleren en schoenen vooral tijdens de solden of een promotie
 • 60% van de Belgen bepaalt vooraf hoeveel ze maximaal willen uitgeven wanneer ze kleren en schoenen kopen.
 • 70% van de Belgen geeft maximaal € 1000 per jaar uit aan kleren en schoenen.
Langetermijn-spaardoelen

Een buitenhuis in Spanje, de studies van uw kinderen of uw pensioen. Het ene langetermijn-spaardoel is al wat leuker dan het andere. Maar daarom niet minder belangrijk. Begin ook voor uw langetermijn-projecten nu al te sparen, mét regelmaat. Zo hebt u, voor u het weet, een aardig bedrag bij elkaar gespaard.

Vrij sparen en spaarreserve

Wilt u sparen om uzelf af en toe een extraatje te kunnen geven? Of om ervoor te zorgen dat onverwachte uitgaven u niet in de problemen brengen? Dat kan! U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke maand sowieso € 100 aan de kant te zetten, zonder een concrete bestemming voor het geld in gedachten te hebben. Of, als dat u te veel lijkt, u zet wat er op het einde van de maand overblijft op uw spaarrekening.

Voortdurend in verandering

Net zoals uw leven, verandert uw budget voortdurend. U krijgt een loonsverhoging? Uw kinderen studeren af en staan op eigen benen? U gaat 4/5e werken of op pensioen? Pas dan zeker uw budgetplan aan. Zo blijft u steeds een stap voor!

Wilt u meer info?

Maak een afspraak in een ING-kantoor of bel het ING Contact Centre op +32 2 464 60 01.