Kapitaal opbouwen

5 mythes over beleggen

Het is alleen voor rijke mensen, het houdt te veel risico's in en je moet de beurs constant in de gaten houden: over beleggen bestaan er nogal wat misvattingen. We zetten de 5 meest hardnekkige voor jou op een rijtje.

Mythe 1: “Je moet een kenner zijn om te beleggen"

Ben je op zoek naar potentieel rendement, maar heb je weinig kaas gegeten van de beurs? Dan kan periodiek beleggen in een fonds1 iets voor jou zijn. Welke aandelen kopen en verkopen? Wanneer? Hoeveel? ... Al dat huiswerk hoef je niet te doen.

Dat zit zo: met een fonds beleg je in één klap in tientallen of zelfs honderden verschillende aandelen en/of obligaties. Sommige van die fondsen worden beheerd door een team van beleggingsexperts. Zij selecteren dan de aandelen en/of obligaties en veranderen de samenstelling wanneer ze dat nodig vinden. Andere fondsen zijn passiever: zij volgen zo precies mogelijk de evolutie van een index, zoals de BEL20.

Met een doorlopende opdracht kun je automatisch elke maand een bedrag beleggen in zo'n fonds. Je hoeft zelf helemaal geen expert te zijn om te beleggen.


1Met fonds bedoelen we "instelling voor collectieve belegging" (=ICB). ICB is een algemene benaming voor instellingen die financiële middelen ophalen bij het publiek en die een portefeuille financiële instrumenten beheren. De term "fonds" verwijst dus zowel naar beleggingsvennootschappen (beveks of bevaks) als naar beleggingsfondsen, en hun compartimenten.

Mythe 2: “Beleggen is enkel voor wie rijk is"

Vandaag is beleggen democratischer dan ooit. Het kan al vanaf 10 euro per maand via een fonds. Ook al beleg je met een bedrag dat je misschien niet erg de moeite vindt: bij beleggen maken vele kleintjes een groot. En hoe vroeger je start, hoe hoger het rendement later mogelijk kan zijn.

Met 10 euro per maand koop je toch geen aandeel van pakweg Adidas of Amazon? Dat klopt. Gelukkig bieden fondsen ook hier een oplossing voor. Door periodiek te beleggen in een fonds kun je toch met kleinere bedragen beleggen.


Mythe 3: “Beleggen houdt veel te veel risico's in"

Volledig risicoloos beleggen kan niet. Elke investering brengt een bepaald risico met zich mee. En hoe meer risico je neemt, hoe hoger het potentieel rendement kan zijn. Enkele tips:


Fondsen bieden hiervoor een geknipte oplossing, want ze beleggen in tientallen of zelfs honderden aandelen en/of obligaties.

Hierdoor geef je je beleggingen de tijd om zich te herpakken mocht het even minder goed gaan op de beurs.

Dat kan door elke maand een deeltje van je geld te beleggen.


Lees meer: Zo beperk je de risico's van beleggen

Mythe 4: “Beleggen kost te veel tijd"

Beleggen kan ook als je weinig zin of tijd hebt om er je aandacht aan te besteden. Als je in een fonds belegt, hoef je niet de individuele aandelenkoersen op te volgen of koop- en verkoopbeslissingen te maken. 

Je kunt ook alles makkelijk online regelen, waar en wanneer je wilt. Je ING Easy Invest kun je bovendien gratis openen, pauzeren en stopzetten.

Mythe 5: “Beleggen hoeft niet. Op een spaarrekening behoudt mijn geld zijn waarde"

Ondertussen is het al van 2016 geleden dat de rente op de meeste Belgische spaarrekeningen naar à,11% zakte². Beter dat dan helemaal niets? Toch niet.

Terwijl de rente laag blijft, is er inflatie. Dat betekent dat producten en diensten duurder worden (denk maar aan je hoge energiefactuur of het brood bij de bakker). En dat betekent ook dat de waarde van spaargeld daalt. Hoe meer inflatie, hoe groter het waardeverlies.

De afgelopen vijf jaar verloor spaargeld 8% aan koopkracht. Zette je op 1 januari 2017 1.000 euro op een spaarboekje? Dan was dat op 1 januari 2022 1.005,512 euro geworden. Maar eigenlijk daalde de waarde van die 1.005,5 euro tot maar liefst 886,2 euro³. Hoewel je dus na 5 jaar 5,5 euros spaargeld verdiende, kan je met je 1.005,5 euro véél minder kopen dan 5 jaar geleden. Want alles werd intussen veel duurder.


Lees meer: Waarom spaargeld zijn waarde verliest


² www.spaargids.be/sparen/spaartarieven.html

³ Bron: Economic Research, ING, Mei 2022.

Klaar om te starten met beleggen?

Het kan al vanaf 10 euro per maand! Met ING Easy Invest beleg je het bedrag dat jij wilt (tussen 10 en 2.000 euro), op jouw tempo. Je ING Easy Invest openen, pauzeren of stopzetten is gratis.