Kapitaal opbouwen

17 november 2020

4 vragen over duurzaam beleggen

De coronacrisis heeft op heel wat vlakken aangetoond hoe fragiel onze wereld wel is. Deze ongeziene situatie deed ons ook nadenken over onze toekomst en over hoe we beleggen.

Of de gezondheidscrisis nu blijft duren of niet, uitdagingen zoals de klimaatopwarming of ongelijke kansen blijven nog steeds even dringend als zes maanden geleden.

1. Wat is duurzaam beleggen eigenlijk?

Als je je geld duurzaam belegt, dan houd je rekening met de ecologische, ethische en sociale impact van je investering. De ene belegger zal bijvoorbeeld niet investeren in een bedrijf waarvan de activiteiten te belastend zijn voor het milieu. De andere zal ondernemingen die zich bezondigen aan kinderarbeid ook links laten liggen.

De jongste jaren zijn beleggers het er echter steeds meer over eens dat ze niet enkel naar aspecten als milieu of kinderarbeid moeten kijken, maar naar het grotere geheel. Dat valt vandaag samen te vatten in 3 letters: ESG. Die term is een verzameling van criteria op het vlak van milieu (Environmental), maatschappij (Social) en deugdelijk bestuur (Governance). Niet alleen ontbossing en luchtvervuiling tellen in deze visie dus mee. Maar ook aspecten als: betaalt het bedrijf netjes belastingen? Respecteert het de privacy van klanten en medewerkers? Doet het inspanningen om diversiteit op de werkvloer te verhogen? Enzovoort.

2. Hoe weet ik of een bedrijf duurzaam is?

Banken selecteren duurzame bedrijven die zich positief onderscheiden dankzij hun beleid inzake duurzame ontwikkeling. Hoe? Via uitsluitingscriteria. ING belegt niet in bedrijven die bijvoorbeeld inbreuken plegen op de mensenrechten, het dierenwelzijn niet respecteren, controversiële wapens maken of deelnemen aan de ontbossing van het tropisch regenwoud.

Behalve het uitsluiten van bedrijven, sectoren of landen, bestaan er nog verschillende andere strategieën om een portefeuille op te bouwen volgens ESG-criteria.

Een eenvoudige manier om duurzaam te beleggen is via duurzame beleggingsfondsen. De fondsenbeheerder doet in dat geval het werk voor jou: aan de hand van bepaalde duurzaamheidscriteria selecteert hij de aandelen en/of obligaties waarvan hij het meeste potentieel verwacht.

3. Vanaf welk budget kan ik duurzaam beleggen?

Door te kiezen voor een periodiek beleggingsplan kun je al duurzaam beleggen vanaf 25 euro per maand. Met deze formule stort je regelmatig een bedrag in een duurzaam fonds.

4. Wat met het rendement van duurzame beleggingen?

De overgrote meerderheid van de onderzoeken concludeert dat er een positief verband bestaat tussen de financiële prestaties van bedrijven en hun ESG-beleid[1]Bovendien blijken deze bedrijven over het algemeen minder volatiel te zijn (dit is de mate van beweeglijkheid van de koersen). Duurzaam beleggen kan dus niet alleen goed zijn voor het milieu en de samenleving, maar ook voor uw eigen portefeuille.

Bedrijven die voor een duurzame aanpak kiezen hebben bovendien betere overlevingskansen op lange termijn. Dat komt omdat ze aan minder risico’s blootgesteld zijn. Een bedrijf met een transparant aankoopbeleid zal minder kans hebben om in een omkoopschandaal verwikkeld te raken. Ondernemingen die innoveren om de ecologische voetafdruk van hun fabrieken te verminderen, zullen op meer steun van hun klanten kunnen rekenen. Enzovoort.

Wil je meer weten?