Kapitaal opbouwen

29 juli 2019

5 vragen over duurzaam beleggen

Wie duurzaamheid belangrijk vindt, zal dat allicht willen doortrekken naar zijn financiën. Maar wat betekent duurzaamheid als je het over beleggingen hebt? Vijf vragen én antwoorden over duurzaam beleggen.

1. Wat is duurzaam beleggen eigenlijk?

Als u uw geld duurzaam belegt, dan houdt u rekening met de ecologische, ethische en sociale impact van uw investering. De ene belegger zal bijvoorbeeld niet investeren in een bedrijf waarvan de activiteiten te belastend zijn voor het milieu. De andere zal ondernemingen die zich bezondigen aan kinderarbeid ook links laten liggen.

De jongste jaren zijn beleggers het er echter steeds meer over eens dat ze niet enkel naar aspecten als milieu of kinderarbeid moeten kijken, maar naar het grotere geheel. Dat valt vandaag samen te vatten in 3 letters: ESG. Die term is een verzameling van criteria op het vlak van milieu (Environmental), maatschappij (Social) en deugdelijk bestuur (Governance). Niet alleen ontbossing en luchtvervuiling tellen in deze visie dus mee. Maar ook aspecten als: betaalt het bedrijf netjes belastingen? Respecteert het de privacy van klanten en medewerkers? Doet het inspanningen om diversiteit op de werkvloer te verhogen? Enzovoort.

2. Hoe weet ik of een bedrijf duurzaam is?

Banken selecteren duurzame bedrijven op basis van onder andere uitsluitingscriteria. ING belegt bijvoorbeeld niet in bedrijven die op grote schaal de mensenrechten of het dierenwelzijn schenden.

De bank investeert ook niet in bedrijven die controversiële wapens (zoals clusterbommen of chemische wapens) produceren of tropisch regenwoud kappen. Nieuwe kolencentrales en kolenmijnen komen evenmin in aanmerking. Behalve het uitsluiten van bedrijven, sectoren of landen, bestaan er nog verschillende andere strategieën om een portefeuille op te bouwen volgens ESG-criteria.

Een eenvoudige manier om duurzaam te beleggen is via duurzame beleggingsfondsen. De fondsenbeheerder doet in dat geval het werk voor u: aan de hand van bepaalde duurzaamheidscriteria selecteert hij de aandelen en/of obligaties waarvan hij het meeste potentieel verwacht. 

3. Vanaf welk budget kan ik duurzaam beleggen?

Om te starten met duurzaam beleggen, heeft u helemaal geen groot kapitaal nodig. Door te kiezen voor een periodiek beleggingsplan dat kan al vanaf 25 euro per maand. Hierbij stort u regelmatig een bedrag in een duurzaam fonds. 

4. Wat met het rendement van duurzame beleggingen?

De overgrote meerderheid van de onderzoeken concludeert dat er een positief verband bestaat tussen de financiële prestaties van bedrijven en hun ESG-beleid[1]. Bovendien blijken deze bedrijven over het algemeen minder volatiel te zijn (dit is de mate van beweeglijkheid van de koersen). Duurzaam beleggen kan dus niet alleen goed zijn voor het milieu en de samenleving, maar ook voor uw eigen portefeuille.

Bedrijven die voor een duurzame aanpak kiezen hebben bovendien betere overlevingskansen op lange termijn. Dat komt omdat ze aan minder risico’s blootgesteld zijn. Een bedrijf met een transparant aankoopbeleid zal minder kans hebben om in een omkoopschandaal verwikkeld te raken. Ondernemingen die innoveren om de ecologische voetafdruk van hun fabrieken te verminderen, zullen op meer steun van hun klanten kunnen rekenen. Bedrijven die in dialoog gaan met buren om overlast te verhinderen, zullen minder kans hebben op protest. Enzovoort.

5. Waarom wordt duurzame ontwikkeling steeds belangrijker voor bedrijven?

Wie duurzaam bezig is, is bezig met de toekomst, want duurzaamheid is hét groeithema van de 21ste eeuw. Als een bedrijf geweerd wordt uit duurzame beleggingsfondsen, kan dat bovendien een negatief effect hebben op de aandelenkoers. Zo’n bedrijf beseft dan wel dat het niet om het aspect duurzaamheid heen kan.

Wil je meer weten?

[1]

Friede, Busch en Bassen. 2015. ESG and financial performance: aggregated evidence from more than 2000 empirical studies. Journal of Sustainable Finance and Investment.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/20430795.2015.1118917#abstract