Kapitaal opbouwen

16 juni 2017

Welke mogelijkheden zijn er voor uw beleggingen?

Philippe Ledent

Philippe Ledent

Senior Economist ING

Benoit Brillet

Benoit Brillet

Team Manager Content & Segment Management ING

Hoe kunt u vandaag het best beleggen? In aandelen of obligaties? Is de markt te duur? Kiest u beter voor de lange termijn? De experten van ING bogen zich op de beleggingsconferentie van maandag 12 juni over deze kwesties.

Ondanks de onvoorspelbaarheid van Donald Trump en de mogelijke onzekerheid door de Europese verkiezingen, lijken de economische indicatoren overal ter wereld te verbeteren. 

Tijdens de Personal Banking-conferentie gaven Philippe Ledent en Benoît Brillet een overzicht van de huidige economische situatie. Ze deelden ook hun expertise om u te begeleiden in het beheer van uw financieel vermogen.

Risico op een terugkeer van de volatiliteit

"Dit eerder veelbelovende economische klimaat wijst voor de volgende trimesters niet op een sterk risico op recessie en op grote beurscorrecties", zegt Philipe Ledent, Senior Economist bij ING.

De econoom gaat daarentegen uit van een terugkeer van de volatiliteit. Hij herinnert ons eraan dat de financiële markten tot nu toe verbazingwekkend kalm zijn gebleven, ondanks een periode van historisch hoge onzekerheden - met de politiek op kop.

Lichte overschatting van de aandelen

Los van de huidige risico's zou de situatie ondanks alles relatief gunstig moeten blijven voor de aandelen in vergelijking met andere soorten activa. Hierdoor kennen de experten van ING in hun toewijzingen lichtjes meer gewicht toe aan aandelen, met een voorkeur voor de Europese aandelen.

"En niet zonder reden, aangezien de krachtigste katalysator achter de Europese aandelenmarkt, namelijk de groei van de winstmarges van de bedrijven, eindelijk terug is", vertelt Philipe Ledent. "Na meerdere negatieve trimesters hebben de winsten zich gestabiliseerd. De groei die in het tweede semester van 2016 werd opgetekend, zou zich dit jaar moeten verderzetten."

“De krachtigste katalysator achter de Europese aandelenmarkt is eindelijk terug.”

Zijn de markten te duur?

De prijzen van de Europese aandelen evolueren rond het historisch gemiddelde. Terwijl de Amerikaanse collegae, die al acht jaar groei achter de rug hebben, een valorisatie boven het historisch gemiddelde vertonen.

"Deze vaststelling versterkt ons scenario waarin de Europese beurzen meer potentieel hebben", preciseert Ledent.

“Het rendement van de aandelenmarkten blijft relatief interessant in vergelijking met andere soorten activa.”

Wat met vastgoed?

Vastgoed wordt vaak als alternatief genoemd en liet de afgelopen maanden van zich spreken. Er deden namelijk geruchten de ronde dat de Nationale Bank van België de banken zou vragen leningen te weigeren die meer dan 80% van de waarde van het vastgoed dekken.

"In werkelijkheid vraagt de NBB de commerciële banken waarvan zij de regulator is enkel een beetje meer zekerheid als de spanningen op de markt zouden oplopen", legt Philippe Ledent uit. Net zoals velen heeft dit instituut vastgesteld dat de vastgoedprijzen de afgelopen twintig jaar zijn blijven stijgen, zonder een periode van correctie, zelfs in de zwaarste periode van de economische crisis.

"Welnu, dit instituut weet ook dat de twee belangrijkste drijfveren achter deze stijging, namelijk de lage rentevoeten in combinatie met een zeer aantrekkelijke fiscaliteit, de komende jaren het risico lopen om de tegengestelde richting in te slaan. Dat is de reden waarom de NBB een beetje meer zekerheid van de banken wil, wat uiteraard een impact kan hebben op de kostprijs van een lening", erkent de econoom.

Grotere veerkracht van de markten

Benoit Brillet, Team Manager Content & Segment Management bij ING, verzamelde enkele elementen die beleggers volgens hem kunnen geruststellen. Zoals het ongeziene vermogen van de markten om zich snel te herpakken na een grote schok.

"De verrassende overwinningen van de Brexit en van Donald Trump deden de beurzen eerst kelderen en lieten het ergste vrezen, maar hebben uiteindelijk snel plaats gemaakt voor een heropleving. Deze gebeurtenissen zijn dus in dit opzicht veelbetekenende voorbeelden van het immense vermogen van de markten om recht te krabbelen."

Deze vaststelling nestelt zich in een langetermijnvisie op beleggingen. "Een spaarder die twintig jaar geleden 10.000 euro zou hebben belegd in de MSCI-index en zijn belegging zou hebben laten lopen, zou vandaag over een som van 37.000 euro beschikken. Indien hij wegens een of andere reden vijf van de beste sessies zou hebben mislopen tijdens deze periode, zou zijn vermogen 23.000 euro bedragen. Deze som zou tot 16.000 euro zijn teruggebracht indien hij tien van de beste sessies zou hebben gemist", aldus Benoit Brillet.

Samengevat is het dus beter om in onzekere tijden niet in paniek te raken en de beurs te verlaten, maar wel de beleggingen te behouden. Zo vermijdt u dat u naast de mooie beursdagen grijpt en u uw vermogen aanzienlijke schade berokkent.

Herhaaldelijk en automatisch beleggen kan een oplossing zijn. Met een periodiek beleggingsplan kunt u vertrouwd raken met de wereld van beleggen. Bovendien is dit al beschikbaar vanaf een beperkt budget. Hierdoor blijft u beleggen, profiteert u van dalingen door meer te kopen en vermijdt u te veel te kopen wanneer de prijzen te duur zijn.

“Het is vrij geruststellend om te zien dat de markten in staat zijn om zich snel te herpakken na een grote schok.”

Hebt u nog vragen?