Kapitaal opbouwen

30 januari 2020

Waarom spaargeld zijn waarde verliest

Het leven wordt elk jaar duurder. Tegelijk levert spaargeld amper nog iets op. Maar hoe kunt u toch rendement behalen, zonder koopkracht te verliezen? En vooral: zonder onverantwoorde risico’s te nemen?

Ondertussen is het al meer dan 3 jaar geleden dat de rente op de meeste Belgische spaarrekeningen naar 0,11% zakte (1). Dat blijft nog even zo, want de kans is bijzonder klein dat er snel beweging in die historisch lage rente komt. Mocht er toch een rentestijging volgen, dan zal die wellicht heel miniem zijn om de markten niet te veel te verstoren. Bovendien zal een verhoging zich niet meteen vertalen in een rentestijging op het spaarboekje. 

Spaargeld minder waard

Vandaag levert 1.000 euro op een spaarrekening na 1 jaar amper 1,1 euro op. Maar terwijl de rente op de bodem blijft, stijgt de inflatie, en de gemiddelde prijs van goederen en diensten stijgt ook. Op die manier verliest u dus koopkracht

Recordbedrag op rekeningen

Desondanks neemt de hoeveelheid geld op onze spaarrekeningen steeds meer toe. Volgens de Nationale Bank van België (2) stond er in November 2019 zo’n 278,8 miljard euro op de spaarrekeningen. Op de zichtrekeningen gaat het om ongeveer 90 miljard euro. Frappant is dat heel wat Belgen zelfs de moeite niet meer doen om het geld van hun zichtrekening naar hun spaarrekening over te zetten. In enkele jaren is het geld dat op een zichtrekening slaapt zelfs verdubbeld.

Beleggen én de risico’s onder controle houden

Het merendeel van de Belgen wil nochtans wel zijn geld zien aangroeien, maar schuwt de risico’s die met beleggen geassocieerd worden. Velen weten wel dat beleggingen potentieel meer kunnen opbrengen, maar spelen liever op veilig. Nochtans bestaan er alternatieven. Een van de mogelijkheden om uw spaargeld wakker te schudden, is door periodiek te beleggen. 

Wat is periodiek beleggen?

Met periodiek beleggen spreidt u uw beleggingen in de tijd. Dat doet u door regelmatig (vanaf 25 euro per maand) een beperkte som te beleggen. Op die manier:

  • spreidt u de risico’s.
  • voorkomt u dat u al uw belegbaar spaargeld ‘te vroeg’ (als de beurzen verder in dalende lijn gaan) of ‘te laat’ (als de beurzen al bijna hun hoogtepunt bereikten) belegt.
  • vlakt u de pieken en dalen op de beurs af.
  • bekomt u een potentieel hoger gemiddeld rendement. 
  • voorkomt u dat u uw beslissingen op sentiment baseert (verkopen in paniek als de beurs daalt of kopen in euforie als de beurs sterk de hoogte in schiet).
Regelmaat aanhouden

Bij periodiek beleggen ligt de drempel niet alleen heel laag (25 euro per maand). U geniet ook altijd de vrijheid om de periodieke belegging al dan niet tijdelijk stop te zetten. Het is echter wel belangrijk dat u de regelmaat (maandelijks, elk kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks) aanhoudt als u periodiek belegt en dat u een lange beleggingshorizon vooropstelt. Daarvoor rekent u best op minstens 3 jaar.

Fondsen die bij u passen

Als u de frequentie en het bedrag van uw periodieke beleggingen hebt vastgelegd, blijft natuurlijk nog één cruciale vraag over: in welke producten belegt u? Fondsen bieden het voordeel dat ze in tientallen (soms honderden) verschillende aandelen en/of obligaties beleggen en zo de risico’s spreiden. Daarom zijn ze een slimme keuze. Nadat u samen met uw adviseur uw beleggersprofiel heeft aangemaakt, selecteren de experts van ING de meest geschikte fondsen op basis van uw profiel. Die selectie van fondsen - waarvan ING ook de evolutie bewaakt - gebeurt uit een aanbod van onze partners.

Op zoek naar een potentieel hoger rendement voor uw spaargeld?