Kapitaal opbouwen

Neem nu al de toekomst van je kind in handen

Of hij of zij nu later barista wil worden of astrofysicus, een startkapitaal om de toekomstdromen van je kind waar te maken zal sowieso van pas komen. Hoe kan jij als ouder vandaag al aan dat duwtje in de rug werken?

Een startkapitaal voor je kind: wat zijn je opties?

Sparen voor je kind

Muntjes in de spaarpot of geld sparen op een rekening: het concept van sparen is je vast niet onbekend. Je houdt regelmatig geld opzij om het later te gebruiken voor een specifiek doel, in dit geval om je kind een startkapitaal te geven om te studeren, een eerste auto te kopen of wat dan ook. 

Het voordeel is dat sparen weinig risico’s inhoudt: je geld is wettelijk beschermd tot 100.000 euro per persoon en per bank.

Het nadeel is dat je amper op extra rendement kan rekenen. Meer zelfs, de jongste jaren ligt de inflatie hoger dan de rentevoet, met als gevolg dat je geld aan waarde verliest.

Samengevat

  • bedrag en frequentie zijn zelf te bepalen
  • laag rendement
  • beperkte risico's
  • depositobescherming tot 100.000 euro


Beleggen voor je kind

Hoewel er geen kapitaalgarantie is, ligt het potentieel rendement van beleggen hoger dan bij sparen. Beleggen houdt dus aan de ene kant meer risico in dan sparen. Maar aan de andere kant kan het ook meer opbrengen.

De beurs beweegt niet in een rechte lijn. Sommige dagen stijgt hij, andere dagen daalt hij. Als je op de lange termijn terugkijkt (10, 20 tot zelfs meer dan 50 jaar) toont de beurs echter een duidelijk stijgend patroon (1).

Beleggen doet je niet om op korte termijn te speculeren of te gokken, maar voor rendement op lange termijn. Voor je zoon of dochter kan je gezien de jonge leeftijd dan ook makkelijk 5 ,10 jaar of nog langer beleggen. Dat is meestal voldoende om eventuele tussentijdse dips op de beurs op te vangen.

Het is wel belangrijk om met enkele basics rekening te houden als je belegt. Zo is het beter om niet te beleggen met het geld dat je op korte termijn nodig hebt en kan je ook beter een goede spreiding nastreven.

Wil je meer weten over de basisprincipes van beleggen vooraleer je begint?

Samengevat

  • potentieel hoger rendement
  • voor de lange(re) termijn
  • bedrag en frequentie zijn zelf te bepalen
  • geen kapitaalgarantie: belang van risico's spreiden

Sparen of beleggen voor je kinderen: ING heeft de juiste oplossing voor jou