Kapitaal opbouwen

2 januari 2020

Nieuws op de financiële markten

Thierry Masset

Thierry Masset

Chief Investment Officer ING Belgium

Elke maand geeft Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium en Luxembourg zijn visie over de economische en financiële actualiteit in onze publicatie Monthly Market Review.

Wat zijn de belangrijke punten deze maand?
  • Er gaapt een grote kloof tussen de sputterende economie als gevolg van gespannen handelsrelaties en (geo)politieke onzekerheid en de beurzen die maar geen einde willen maken aan de langste rally uit de geschiedenis. Hoelang kan dit nog zo doorgaan? Dat is de vraag waarop beleggers een antwoord moeten vinden, nu ze zich opmaken voor het nieuwe jaar. 
  • De beurzen balanceren met andere woorden meer dan ooit op een slappe koord. Om de hoge beurskoersen te rechtvaardigen (de waarderingsratio’s zijn grosso modo 20 tot 25% duurder dan hun historisch gemiddelde) moeten de bedrijven een winstgroei van meer dan 15% kunnen genereren. Dat is een pak meer dan de sowieso al optimistische verwachtingen van de analisten (circa 10%)!
  • Vandaar dat het volgens ons aangewezen is om te blijven kiezen voor de zogenaamde aandelen ‘van hoge kwaliteit’, de grote winnaars van 2019 (met een winst van 34% in euro).

Chrisine Lagarde en Mario Draghi

“De kloof tussen de beurskoersen - de beurzen zijn met bijna 385% (in euro en met herbelegging van dividenden) gestegen sinds 9 maart 2009 - en economische groei - het laatste cijfer van de indicator van Bloomberg voor de wereldwijde groei wijst op een groei van 2% voor het vierde kwartaal, ver onder de 4% van halverwege 2018 - is vooral in 2019 fors gegroeid. Dit is in de eerste plaats te wijten aan de koerswijziging van de Federal Reserve, die besloot om het monetair beleid opnieuw te versoepelen en zo te compenseren voor de negatieve effecten van de handelsoorlog.”   

Ontdek hier de "Monthly Market Review" .

Meer info?

Bent u geïnteresseerd in onze selectie fondsen in lijn met deze beleggingsstrategie?