Kapitaal opbouwen

6 juli 2020

Nieuws op de financiële markten

Thierry Masset

Thierry Masset

Chief Investment Officer ING Belgium

Elke maand geeft Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium en Luxembourg zijn visie over de economische en financiële actualiteit in onze publicatie Monthly Market Review.

Wat zijn de belangrijke punten deze maand?
  • Langzaam maar niet zeker, ontwaakt de wereldeconomie uit haar lange coronawinterslaap. Nu overheden de lockdowns voor bedrijven versoepelen en consumenten opnieuw mogen reizen en winkelen, suggereren de economische gegevens en de vertrouwensindicatoren dat het dieptepunt van de ergste wereldwijde recessie sinds de Grote Depressie bereikt is.
  • Dankzij de overvloedige liquiditeit (meer dan 9 biljoen dollar wordt of zal in het financieel systeem gepompt worden) is de beurs op minder dan 100 dagen van recessie en depressie naar herstel en euforie gegaan!
  • Toch wordt er gevreesd dat de volatiliteit opnieuw zal opflakkeren zodra de markt oog begint te krijgen voor de onderliggende kerncijfers van de economie en de bedrijven. Uit de peilingen blijkt dat de consument niet staat te popelen om meer uit te geven, gelet op de snel stijgende werkloosheid en het gevaar van een tweede besmettingsgolf. Hierdoor groeit het risico dat het herstel aan de magere kant zal zijn, vermits de binnenlandse vraag zwak blijft. Het feit dat de bedrijven hun winstprognoses niet halen, toont aan hoe moeilijk ze het hadden tijdens de pandemie, een uitdaging die wellicht ook in de volgende verslagperiode aan de orde zal zijn.

Virus

De MSCI World All-Country index is dit jaar 16 keer met meer dan 3% gestegen of gedaald, meer dan eender welk volledig boekjaar sinds 1990, uiteraard met uitzondering van 2008, toen de index maar liefst 33 keer met een dergelijk percentage op- of neerging. Het is dan ook erg waarschijnlijk dat de volatiliteit de komende maanden hoog zal blijven, gezien de mogelijkheid van een tweede besmettingsgolf van het coronavirus, de moeilijke brexitonderhandelingen en de komende verkiezingen in de VS.”


Meer info?

Bent u geïnteresseerd in onze selectie fondsen in lijn met deze beleggingsstrategie?