Kapitaal opbouwen

Nieuws op de financiële markten

Thierry Masset, Chief Investment Officer, analyseert het economische en financiële nieuws. Elke maand analyseert hij de gebeurtenissen die een invloed hebben gehad op de financiële markten. Ook de context van eventuele beursschommelingen wordt onder de loep genomen.

  • Overal ter wereld doet de inflatie de levensstandaard zakken en geven consumenten minder uit, terwijl ondernemingen minder optimistisch worden over de toekomstige productie..
  • Er wacht de centrale banken een moeilijke evenwichtsoefening tussen het beteugelen van de inflatie en het in stand houden van het economisch herstel na de pandemie, vooral waar dit herstel nog niet compleet is.
  • De vrees is dat de inspanningen van de centrale banken om de stijgende prijzen te beteugelen de winstmarges van de bedrijven zal doen krimpen, waardoor er dit jaar al bijna € 9 biljoen beurswaarde in rook is opgegaan (‑8%). 
  • In deze onzekere context zullen defensieve en waardeaandelen, naast grondstoffen en bedrijven die grondstoffen produceren het wellicht goed blijven doen.

Aandelen

Voorzichtige beleggers kiezen voor waardeaandelen en defensieve sectoren

De algemene beursvooruitzichten zullen wellicht verslechteren indien er zich daadwerkelijk stagflatie of een recessie voordoet. Maar zelfs dan zullen er nog altijd aandelen zijn die verhoudingsgewijs beter presteren, dankzij factoren zoals een lage rentegevoeligheid, prijszettingskracht, een hoog dividendrendement, lage volatiliteit en een minder grote conjunctuurgevoeligheid. Veilige havens zijn op de aandelenmarkten te vinden bij de waardeaandelen, die minder gevoelig zijn voor de evolutie van de rente en wellicht beter blijven presteren dan groeiaandelen omdat zij minder lijden onder stijgende inflatieverwachtingen en hogere rente. Sinds begin dit jaar deden zij het (in euro) al 18% beter! De sector die momenteel het meest in trek is bij de waardeaandelen is de energiesector (+60%). En dankzij hun lagere afhankelijkheid van de economische situatie, prijszettingsvermogen, hoge dividendinkomsten of lage volatiliteit zullen ook “defensieve” aandelen het wellicht goed blijven doen. Sinds begin dit jaar hebben ze bijna 16% beter gepresteerd dan de cyclische aandelen.

Obligaties

Einde van het goedkope geld raakt obligatiemarkten hard

Nu de centrale banken de geldkraan dichtdraaien, maken obligatiebeleggers zich overal ter wereld op voor een marktontwrichtende verstrakking van de financiële voorwaarden op verschillende fronten, gaande van overheids- en bedrijfsobligaties tot de geldmarkt. In 2022 hebben al meer dan 50 centrale banken de rente in één keer met een half procentpunt of meer verhoogd! De Federal Reserve (Fed), die moeite heeft om de hardnekkigste inflatie in decennia onder controle te krijgen, heeft dit jaar zijn grootste renteverhoging sinds 2000 doorgevoerd (+1,50%). Maar de Fed is er in het verleden nooit in geslaagd om de inflatie met meer dan 2% te verminderen in de VS zonder daarbij een recessie te veroorzaken! Het wordt dan ook een aartsmoeilijke opdracht voor de Fed om een zachte landing te bewerkstellingen. In dergelijke omstandigheden kunnen beleggers die zich willen indekken tegen woelige markten misschien iets minder weigerachtig staan tegenover obligaties van “bluechip” bedrijven, aangezien de rente op investement grade obligaties (staats- en bedrijfsobligaties) nu gemiddeld 3,2% bedraagt, terwijl het dividendrendement van aandelen naar schatting rond de 2,4% ligt.

Andere activaklassen

Energie-inflatie veel groter dan het lijkt!

Wie eigenaar van een olieraffinaderij is, ziet maar al te graag hoe ruwe olie nu iets meer dan 120 dollar per vat kost - duur, maar niet excessief. Maar we hebben slecht nieuws voor wie géén oliebaron is: het is alsof olie in feite ergens tussen 140 en 150 dollar per vat kost. De oliemarkt geeft een vals gevoel van stabiliteit als het op de energie-inflatie aankomt. De reële economie ervaart immers een veel grotere prijsschok dan het lijkt, omdat de brandstofprijzen veel sneller stijgen dan die van ruwe olie, en dat is van belang voor het monetair beleid. De prijzen van geraffineerde olieproducten in de VS zijn met 50% gestegen sinds de Russische inval in Oekraïne, in vergelijking met minder dan 30% voor ruwe aardolie. De traditionele relatie tussen ruwe olie en raffinageproducten wordt momenteel ontregeld door exploderende raffinagemarges, omdat de olieraffinaderijen niet genoeg capaciteit hebben om aan de grote vraag te voldoen.

Meer weten?