Kapitaal opbouwen

30 september 2019

Nieuws op de financiële markten

Thierry Masset

Thierry Masset

Chief Investment Officer ING Belgium

Elke maand geeft Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium en Luxembourg zijn visie over de economische en financiële actualiteit in onze publicatie Monthly Market Review.

Wat zijn de belangrijke punten deze maand?
  • De Europese Centrale Bank tracht net als de Federal Reserve en andere centrale banken de economie nieuw leven in te blazen met behulp van nieuwe monetaire stimuleringsmaatregelen. Voorzitter Mario Draghi verlaagde de rente en start opnieuw met het opkopen van obligaties, aangezien de wereldwijde vraag ondermijnd wordt door de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog.
  • Helaas zullen de renteverlaging en andere maatregelen die Mario Draghi aankondigde wellicht weinig effect hebben. In de plaats daarvan zijn ze eerder een signaal dat de limieten van het monetair beleid bereikt zijn. Hierdoor komt de bal in het kamp van de politici te liggen, die snel verregaande fiscale maatregelen moeten nemen. Het enige wat de ECB nog kan doen, is de financiering van deze maatregelen zo goedkoop mogelijk maken.
  • De verschuiving in de richting van cyclische aandelen en strategieën met een hoge bèta van vorige maand zal wellicht niet lang aanhouden als de groei zwak blijft ...

... en de geopolitieke context roet in het eten blijft gooien, vooral in het Midden-Oosten.

Chrisine Lagarde en Mario Draghi

De twijfels over de resterende munitie van de centrale banken doet de aandacht meer en meer naar budgettaire stimuleringsmaatregelen verschuiven. Zowel Draghi als opvolger Christine Lagarde hebben regeringen herhaaldelijk opgeroepen om meer maatregelen te nemen om de economie aan te zwengelen. Het budgettair beleid en niet het monetair beleid zou nu het speerpunt moeten worden, nu de economieën onmiskenbaar minder bestand zijn tegen schokken. De financiële crisis, die zware economische schade aanrichtte in heel de wereld, ligt intussen al meer dan tien jaar achter ons, maar tal van landen zijn nu minder goed in staat om schokken op te vangen dan in 2007.”

Ontdek hier de "Monthly Market Review" .

Meer info?

Bent u geïnteresseerd in onze selectie fondsen in lijn met deze beleggingsstrategie?

Of lees een van de vorige edities:
Datum Titel Link

Juli 2019

De fundamentele situatie van de winstcijfers blijft onrustwekken

icon pdf

Juni 2019

De centrale banken gaan over tot renverlagingen

icon pdf

Mei 2019

"Tariff Man" is terug...

icon pdf

April 2019

Tiger Woods en de beurzen gaan door hun dak

icon pdf

Maart 2019

Het beursherstel is mogelijk aan het pieken

icon pdf

Februari 2019

Een V-vormig herstel

icon pdf

Januari 2019

Aan de schaduwzijde van een vergevorderde bullmarkt

icon pdf