Kapitaal opbouwen

4 februari 2019

Nieuws op de financiële markten

Thierry Masset

Chief Investment Officer ING Belgium

Elke maand geeft Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium en Luxembourg zijn visie over de economische en financiële actualiteit in onze publicatie Monthly Market Review.

Aan de schaduwzijde van een vergevorderde bullmarkt
  • De stieren en de beren zijn er nog altijd niet uit of de economie en de bedrijfswinsten nu over hun hoogtepunt heen zijn of niet. Mogelijk luidt dit het einde in van de negenjarige haussemarkt die de wereldwijde beurzen met meer dan 46 biljoen USD in waarde heeft doen stijgen.
  • Of het nu de gespannen handelsbetrekkingen tussen de VS en China waren, of de onzekerheid rond het rentebeleid van de Fed en rond de Brexit: de factoren die aan de basis lagen van de beurscorrectie in het vierde kwartaal zijn nog niet van de baan. Intussen stapelt het slechte nieuws zich op. De lijst met bedrijven die hun financiële prognoses verlagen wordt alsmaar langer. De vrees groeit dat de vertraging van de winstgroei in 2019 wel eens groter kan zijn dan analisten verwachten.
  • Nu de risicoactiva gevoeliger zijn voor macro-economische factoren en de politieke onzekerheid een steeds grotere rol speelt, zal het volatiele marktklimaat niet meteen verdwijnen en zullen defensieve beleggingen normaal beter presteren.
De Chinese sonde

De Chinese sonde"Jade Bunny" op de donkere kant van de maan

“China is erin geslaagd om zijn maansonde te doen landen op de achterkant van de maan, het eerste ruimtetoestel ooit dat de kant van de maan die altijd onzichtbaar blijft vanop aarde heeft bereikt. Hier op aarde lijkt het er ondertussen op dat ook de financiële markten in de schaduwzijde van een van de langste expansiefases ooit zijn beland. Beleggers beginnen hun portefeuilles immers te herschikken in afwachting van de eventuele recessie die er zit aan te komen. De graadmeter van de Federal Reserve Bank van New York schat de kans op een recessie in de VS binnen een jaar op bijna 20%. Dit is nog geen zorgwekkend niveau, maar het is wel het hoogste cijfer sinds november 2008 en dat is al genoeg om de volatiliteit bij de risicoactiva te doen stijgen.”

Ontdek hier de "Monthly Market Review" .

Meer info?

Bent u geïnteresseerd in onze selectie fondsen in lijn met deze beleggingsstrategie?

Of lees een van de vorige edities:
Datum Titel Link

December 2018

2018 het moeilijkste jaar om te beleggen

icon pdf

November 2018

Bedrijfswinsten mogelijk aan het pieken

icon pdf

Oktober 2018

Geen "dolce vita" op de financiële markten

icon pdf

September 2018

Volatiliteit maakt zich op voor een comeback

icon pdf

Augustus 2018

Zijn de beurzen te ver vooruitgelopen?

icon pdf

Juli 2018

Een rampzalige G7-top

icon pdf

Juni 2018

Cyclus vergevorderd maar nog niet ten einde

icon pdf

Mei 2018

Markten lijden onder geopolitieke situatie

icon pdf

April 2018

Negenjarige bullmarkt nog niet ten einde

icon pdf

Maart 2018

De uitstekende bedrijfswinsten wijzen erop dat het optimisme op de beurs terecht is

icon pdf

Februari 2018

'Geleidelijke aanpak' bij het verhogen van de rentevoeten

icon pdf