Kapitaal opbouwen

Beleggingen die goed zijn voor de wereld én uw portemonnee

Als u uw geld wil laten renderen, dan kan beleggen een mogelijke oplossing zijn. Wil u tegelijk ook meebouwen aan een betere wereld? Dan zijn duurzame en verantwoorde beleggingen een interessante piste.

Beleggen doet u voor het rendement op lange termijn. Dat betekent dat u bij de keuze van uw beleggingen ook beter op lange termijn denkt. Bijvoorbeeld door te kiezen voor fondsen die enkel in duurzame bedrijven en sectoren investeren. Waarom?

Maatschappelijk verantwoord beleggen, wat met het rendement?

"Een duurzaam bedrijf is minder winstgevend", "Een maatschappelijk verantwoorde investering (MVI) is een marketingargument” … 

Het cliché dat een duurzaam bedrijf minder winstgevend is, klopt niet. Duurzaam beleggen kan een gelijkaardig rendement opleveren als ‘traditioneel’ beleggen. Dat wijzen verschillende studies[1] uit. De verhouding tussen potentieel rendement en risico is dus op lange termijn interessanter dan bij een traditionele belegging of een spaarrekening.

Uiteraard, een bedrijf dat zijn medewerkers een fair loon betaalt, inspanningen levert om afval te beperken en netjes belastingen betaalt, heeft een meer rooskleurige toekomst dan eenzelfde bedrijf dat dat niet doet. Bedrijven die een duurzaam beleid voeren op vlak van milieu, samenleving en degelijk bestuur hebben dus sterkere troeven.

Een maatschappelijk verantwoorde investering (MVI) biedt bijgevolg niet alleen een stabiel rendement, maar houdt op lange termijn ook minder risico in. De relatie tussen het rendement en het risico is bijgevolg veel interessanter dan bij een traditionele belegging.

Uit gegevens van MSCI - een leverancier van bedrijfsdata en aandelenindexen - blijkt bijvoorbeeld dat een korf wereldwijde ESG-aandelen de voorbije 5 jaar bijna gelijk presteerde als ‘gewone’ aandelen. ESG staat voor Environmental, Social en Governance, ofwel milieu, samenleving en deugdelijk bestuur. ESG is dus meer dan ethisch beleggen of groen beleggen.

De MSCI World ESG Universal is een mondiale index die sinds 2014 de prestaties volgt van een korf van ongeveer 1.600 bedrijfsaandelen met een goed MVI-profiel, aanwezig op 23 markten. 

MSCI World ESG Universal mondiale index rendement in USD sinds 2014

MSCI World ESG Universal mondiale index rendement in USD sinds 2014

Maatschappelijk verantwoord beleggen, welke impact heeft dat op de planeet?

Een duurzame belegging biedt niet enkel perspectieven op vlak van rendement, maar levert ook een meerwaarde op maatschappelijk gebied en op vlak van milieu. 

Door niet-duurzame bedrijven te weren, stimuleert u als belegger het duurzaam denken bij andere ondernemingen. En voorkomt u dat bedrijven uw geld gebruiken voor milieuonvriendelijke of mensonwaardige praktijken.

Hoe populairder duurzaam beleggen wordt, hoe meer bedrijven gedwongen worden om duurzaamheidscriteria te hanteren. Dit zet aan tot een verbetering van de hele samenleving. 

Interesse in duurzame en verantwoorde beleggingen?