Kapitaal opbouwen

26 oktober 2018

3 tips voor spaarsucces

Of u nu een buffer voor onvoorziene omstandigheden wilt aanleggen of een concreet doel voor ogen hebt, sparen is niet altijd gemakkelijk. Met goede raad komt u echter een heel eind.

Drie grondregels om met succes geld opzij te zetten: houd een doel voor ogen, begin vroeg en spaar regelmatig. U leest er meer over in dit artikel.

1. Spaar met een doel voor ogen

De twee voornaamste redenen om te sparen? Om voorbereid te zijn op jaarlijks terugkerende uitgaven (verzekeringen, kerstcadeaus, activiteiten van de kinderen…) of om een droom waar te maken. Een huis, een nieuwe keuken, uw droomreis… Belangrijk om in uw opzet te slagen is dat u een doel voor ogen hebt. Begin met uw doel voorop te stellen en te bepalen welk bedrag u daarvoor nodig hebt. Zodra uw doel vastligt, verdeelt u het vooropgestelde bedrag in kleine bedragen die u elke maand opzij kunt zetten.

De eerste stap om aan het sparen te gaan? Een spaarrekening openen. Zo bouwt u uw spaarreserve op en blijft uw geld op elk ogenblik beschikbaar.

Motivatie nodig?

Hang een foto van uw doel (uw gedroomde vakantiebestemming, uw toekomstige keuken enzovoort) op uw koelkast! En vooral… beloon uzelf wanneer u een mijlpaal bereikt, bijvoorbeeld wanneer u de helft van het beoogde bedrag bij elkaar hebt gespaard. Dat zal u extra motiveren om vol te houden.

2. Hoe vroeger u begint, hoe beter

Eén devies voor spaarders: hoe vroeger, hoe beter! Door vroeg met sparen te beginnen, kunt u het beoogde bedrag spreiden in de tijd. Zo legt u beetje bij beetje een mooie buffer aan.

Een concreet voorbeeld

Tom spaart sinds zijn twintigste verjaardag elke maand 50 euro. Wanneer hij 65 is, heeft hij 27.000 euro.

Luc stort eenmaal per jaar 600 euro op zijn spaarrekening vanaf zijn 45e verjaardag. Op zijn 65e heeft hij 12.000 euro bij elkaar gespaard.

* Simulatie die geen rekening houdt met de rente op het spaartegoed, maar alleen met de aangroei van het kapitaal.

Kortom, hoe vroeger u begint, hoe groter het rendement van uw spaargeld, met name dankzij de rente. Het is echter nooit te laat om met sparen te beginnen. Zoals het gezegde luidt: beter laat dan nooit!

U wilt sparen voor uw pensioen maar weet niet welke formule u het best kiest? Kijk hier voor meer informatie of maak een afspraak met een ING-adviseur.

3. Regelmatig sparen

U zult versteld staan hoe snel uw spaargeld aangroeit wanneer u regelmatig spaart. Als u bijvoorbeeld elke maand 50 euro opzij zet, hebt u na een jaar al een kapitaal van 600 euro – zonder rekening te houden met de rente! Niet slecht, toch?

Maar dan mag u natuurlijk niet vergeten om regelmatig te sparen… De oplossing? Automatisch sparen! De ideale formule om in uw eigen tempo het bedrag bij elkaar te sparen dat u voor ogen hebt.

Automatisch sparen in 3 stappen:
  • U kiest een vast or variabel bedrag

  • U kiest hoe vaak u spaart: elke week, elke maand...

  • De bank schrijft het bedrag automatisch over naar uw spaarrekening

Aan de slag!