Kapitaal opbouwen

Beleggen: 5 tips voor een vliegende start

Dat beleggen een slimme zet is, daarvan ben je al overtuigd. Voor je echt uit de startblokken schiet, geven we je graag enkele gouden tips mee.

1. Ken jezelf (als belegger)

Voordat je begint met beleggen kijk je best eerst even in de spiegel. Hoeveel weet ik over beleggen? Hoe ga ik om met mogelijk verlies? Hoe lang kan ik het geld missen dat ik wil beleggen?

Alle antwoorden op die vragen komen samen in je beleggingsprofiel.

Dat is een lijst met vragen die je invult - een adviseur bij ING kan je daarbij helpen - en op het einde ken je je beleggingsprofiel. Zo'n beleggingsprofiel kan je zien als een soort financieel paspoort waarmee je toegang krijgt tot de beleggingen die het best bij jou passen.

Welke beleggingsprofielen kan je hebben bij ING?

Goed om weten: je risico-appetijt kan met de jaren veranderen, of wie weet ontvang je een erfenis waardoor je vermogen er plots anders uitziet. Dat betekent dat ook je beleggingsprofiel met de tijd kan veranderen. Je doet er dus goed gaan om elk jaar je beleggingsprofiel te herbekijken.

2. Win advies in (maar niet bij je buurman of op een barbecue)

Wanneer je belegt, dan laat je je best leiden door het advies van een expert. Maak een zorgvuldige keuze. Je buur of beste vriend mag dan al sinds jaar en dag beleggen, dat betekent niet dat hij dezelfde behoeften en risicohouding heeft. Je beslist het best in overleg met iemand die goed op de hoogte is van beleggingen én van je persoonlijke profiel en situatie.

3. Hou vast aan je beleggingshorizon

Beleggen doe je enkel met geld dat je niet meteen nodigt hebt. Afhankelijk van je beleggingsprofiel is dat minstens 3 jaar. Daarom check je best eerst of je voldoende spaarreserve hebt. Die reserve bedraagt normaal gezien 3 tot 6 maanden netto-gezinsinkomen. Ben je van plan om volgend jaar een woning te kopen of andere grote investeringen te doen? Dan beleg je het geld voor zulke aankopen beter niet. Beleggingen kunnen immers schommelen waardoor je je beleggingen op een ongelukkig moment zou moeten verkopen.

Als de beurzen het goed doen, slapen beleggers op hun beide oren. Maar als het even minder gaat, kan je plots onrust voelen. Zeker als je net start met beleggen, kunnen de jojo-bewegingen op de markten je een onbehagelijk gevoel geven. In dergelijke situaties is paniek een slechte raadgever. Daarom is het belangrijk om je beleggingshorizon voor ogen te blijven houden en je beter niet te laten leiden door het sentiment dat er op dit moment heerst. Tussentijdse dalingen - ook heel scherpe - horen erbij, maar herstellen zich in de regel weer. Of het nu gaat om de beurscrash (1929) die The Great Depression mee veroorzaakte, om de wereldwijde paniek tijdens Black Monday (1987) of om de kredietcrisis (2008): de markten herstellen zich steeds, hoe ernstig we die crisissen op dat moment ook ervaren.

4. Kies voor een gediversifieerde portefeuille

Je eieren leg je best niet allemaal in hetzelfde mandje. Dat komt omdat het onmogelijk is om te voorspellen welke beleggingen het beste zullen presteren. Het ene jaar leveren technologieaandelen het beste rendement, het andere jaar doen bedrijfsobligaties het uitstekend, enzovoort.

Om de risico's zo goed mogelijk te spreiden, beleg je best in verschillende activaklassen (aandelen, obligaties, cash), sectoren (technologie, gezondheidszorg, ...), geografische zones (eurozone, VS, groeilanden) en eventueel ook thema's (voeding, klimaat, ...). Het kan eveneens interessant zijn om je beleggingen in de tijd te spreiden. Dat kan je bijvoorbeeld doen met periodiek beleggen. Beleggingsfondsen bestaan uit tientallen of zelfs honderden aandelen en/of obligaties en kunnen daarom een interessante oplossing zijn om de risico's te spreiden.

5. Duurzaam beleggen

Je kan ook kiezen voor duurzame en verantwoorde beleggingen. Die houden rekening met bepaalde criteria op vlak van milieu, maatschappij en deugdelijk bestuur. Je geld wordt dan enkel belegd in bedrijven en overheden die aan deze vereisten voldoen. Zo help je mee aan de overgang naar een duurzamere economie. Duurzaam en verantwoord beleggen kan niet alleen goed zijn voor het milieu en de samenleving, maar ook voor je eigen portefeuille. Duurzaam en verantwoord beleggen kan namelijk een gelijkaardig rendement opleveren als ‘traditioneel’ beleggen. Dat wijzen verschillende studies uit.

Aan de slag?