Budget beheren

Je gezinsbudget beheren? Dat doe je met dit stappenplan

Je gezinsbudget beheren is belangrijker dan ooit. Het helpt je om zo vroeg mogelijk geld opzij te zetten. Maar hoe begin je eraan? En hoe krijg je een duidelijk overzicht van je financiële middelen?

Hieronder geven we je een duidelijk stappenplan, die je helpt bij het opstellen van je gezinsbudget. Zo krijg je in de eerste plaats een overzicht van je noodzakelijke grote en kleine kosten. En kan je eventueel sparen voor een nieuwe wagen of verbouwingen aan je huis. Je gezinsbudget beheren doe je door je bank-app en computer erbij te nemen en een Excel-bestand te openen.

Tip:

Ben je klant bij ons? De gratis ING OneView-functie in de ING Banking-app geeft je een gedetailleerd overzicht van je terugkerende maandelijkse uitgaven. Denk maar aan je abonnementen op elektriciteit, telefoon, streamingdiensten en de fitness. Je kan ook makkelijk opzeggen wat je niet langer gebruikt of overstappen naar een goedkoper alternatief.

Je gezinsbudget opstellen, in zes stappen

 1. Noteer alle inkomsten die je op dit moment hebt. Wat is jouw inkomen? Woon je samen met je partner, wat is dan jullie gemeenschappelijke inkomen? Hebben jullie beiden een vast contract of is één van jullie zelfstandige, waardoor jullie inkomen variabeler is? Zijn er nog andere bronnen van inkomsten (zoals het verhuren van vastgoed)? Probeer hier heel duidelijk zicht op te krijgen en probeer ook eventuele veranderingen in jouw toekomstige (gezamenlijke) inkomen te voorspellen.
 2. Noteer vervolgens je vaste kosten voor dezelfde periode. Bekijk met andere woorden hoeveel geld je uitgeeft aan onder andere de afbetaling van het huis, de autolening, verzekeringen en elektriciteit.  
 3. Bereken op basis hiervan je basisbudget per maand. Dit doe je door de vaste kosten van je inkomsten af te trekken.
 4. Bekijk hoeveel van je basisbudget je per maand nodig hebt voor variabele kosten. Denk maar aan zaken zoals eten, drinken en kleding. Bekijk via de ING Banking-app je transacties van de laatste zes maanden en bekijk hoeveel je aan elke categorie spendeerde.
 5. Bepaal je spaardoelen op zowel korte als lange termijn. Trek de variabele kosten af van je basisbudget en controleer hoeveel je maandelijks opzij kan zetten voor later. Je voorziet best zowel een budget voor spaarreserves die je kan aanspraken wanneer je een tegenslag hebt, als voor spaardoelen op lange termijn.
 6. Hou ook na het plannen van je budget je rekeningen in de gaten. De ING Banking-app is daarbij een prima hulpmiddel. Daarin zie je ook de uitgavenstaat van je kredietkaart, inclusief het bedrag en de datum van de volgende afboeking. Op deze manier controleer je of je niet meer uitgeeft dan je in het gezinsbudget voorzien had. Zeker in deze tijden van prijsstijgingen is dat een goed idee.


Een voorbeeld:

Rik en Mieke verdienen samen € 3.600 netto per maand. Ze hebben twee kinderen van 10 en 14 jaar oud.

De vaste kosten van het gezin zijn € 1.650 per maand:

 • € 1.100 voor de woning- en autolening,
 • € 300 voor gas, elektriciteit, water, tv, internet en telefoon,
 • € 250 voor verzekeringen (brandverzekering, familiale verzekering, omnium autoverzekering, …), mutualiteitsbijdragen, taksen, …

Hierdoor is het basisbudget € 1.950 per maand. Hiermee moeten ze maandelijks ook nog eens tanken (gemiddeld € 200), boodschappen doen (gemiddeld € 600), eventuele doktersafspraken betalen, lidgeld betalen, enzovoort.

Na aftrek van de variabele kosten hebben Rik en Mieke volgende spaardoelen:

 • Als spaardoel op korte termijn zet het koppel elke maand € 300 opzij. De ene helft dient voor aankopen tijdens de soldenperiode, terwijl de andere helft zal gebruikt worden voor de jaarlijkse familiereis en om een buffer op te bouwen voor reparaties aan het huis.
 • Als spaardoel op lange termijn zet het koppel elke maand € 350 opzij. De ene helft dient voor de studies van de kinderen, terwijl de andere helft als pensioensparen wordt ingezet.

Wat Rik en Mieke nadien overhouden zetten ze opzij als extra reserve.

Hou rekening met veranderingen

De afgelopen periode bewees het eens te meer: je gezinsbudget kan ondanks alles toch veranderen. Studeren je kinderen af of gaan ze alleenwonen? Verandert je maandelijkse inkomen? Ga je bewust minder werken of zelfs op pensioen? Of gebeurt er iets onverwacht? Denk hier nu al aan wanneer je je gezinsbudget opstelt.

Beheer veilig en makkelijk je bankzaken, met de ING Banking-app

Bewaar het overzicht op je inkomsten en uitgaven. Met de ING Banking-app check je al je bankrekeningen, waar en wanneer je wil. Bovendien kan je pushberichten instellen, die je verwittigen bij een grote transactie of wanneer je een te laag bedrag op je bankrekening hebt staan.