Budget beheren

4 juni 2018

Cash betalen? Of toch liever met uw kaart?

De vakantie komt stilaan in zicht. Hoog tijd dus om al eens na te denken over wat er allemaal in uw koffer moet. Een zonnebril, aangepaste kledij, uw paspoort en uiteraard ... centen! Maar welk betaalmiddel kiest u? Cashgeld of een kaart?

We halen elk jaar nog meer dan 3500 euro af aan een geldautomaat, dat is meer dan het Europese gemiddelde. Het is nochtans een pak voordeliger om uw aankopen (zowel groot als klein) met een debet- of kredietkaart te betalen. Dit is het geval in België, maar ook in het buitenland.

Veiliger

Bent u bestolen? Dan ziet u uw contant geld nooit meer terug! Uw bankkaart, daarentegen, kunt u onmiddellijk laten blokkeren. Vanaf dan bent u niet meer aansprakelijk voor de bedragen die onrechtmatig van uw rekening worden gehaald. Ook uw pincode zorgt voor extra bescherming. In België kunt u meteen een nieuwe, tijdelijke kaart aanvragen. Die wordt u dan thuis toegestuurd. Lange tijd van huis? Dan sturen we uitzonderlijk uw nieuwe kaart naar het buitenland.

Handiger

Gaat u op vakantie buiten de eurozone? Dan hoeft niet meteen veel rompslomp met zich mee te brengen. Weken op voorhand uw geld bestellen, in het kantoor uw beurt afwachten om uw vreemde valuta af te halen, reizen met een overvolle portefeuille om uw volledige vakantie te overbruggen: dat is verleden tijd! Uw debet- of kredietkaart maakt u het leven makkelijker. Dankzij uw kaarten verdwijnt het risico dat u tijdens uw verblijf zonder geld valt, en verkleint u de kans dat u met een pak vreemd geld terug thuiskomt.

Tip:

U kunt uw wekelijkse limieten verhogen om niet voor verrassingen te staan tijdens uw vakantie.

Goedkoper

Uw bankkaart gebruiken is niet alleen veiliger en handiger, maar ook vaak goedkoper dan contant geld. Voor gebruik buiten de eurozone gelden verschillende tarieven, maar de transactiekosten voor elektronische betalingen zijn doorgaans lager dan die voor afhalen. Vraag alle specifieke informatie voor uw kaart en uw bestemming bij uw bank.

Beter beschermd

De kers op de taart voor fervente reizigers: sommige kredietkaarten bieden ook een verzekering. Moet u uw vakantie om gezondheidsredenen op de valreep annuleren? Is de luchtvaartmaatschappij uw bagage verloren? Hebt u een ongeval op uw vakantiebestemming? Denk eraan: uw VISA of MasterCard Gold dekt dit alles, zonder toeslag! 

Vandaag betalen we gemiddeld nog meer dan 60% van onze aankopen met contant geld. Nochtans biedt een bankkaart heel wat voordelen. Een kaart is niet alleen veiliger, sneller en goedkoper, maar deze biedt u, indien nodig, ook meer bescherming. Alleen maar goede redenen dus om uw oude gewoontes overboord te gooien!

Meer weten?