Sta er even bij stil hoe vaak je geld uitgeeft…. Inderdaad: zowat dagelijks. Dat maakt het niet altijd makkelijk om het overzicht te bewaren. Om je een duwtje in de rug te geven, zetten we enkele tips op een rij die kunnen helpen om je inkomsten en uitgaven beter in kaart te brengen.
De sleutel om het overzicht op je rekeningen te bewaren? Structuur. Je uitgaven bestaan uit vaste en variabele kosten. Om financieel gezond te blijven, mag de som van de vaste en variabele kosten niet hoger zijn dan je totale inkomsten.
Vaste maandelijkse kosten
- Tenzij je nog thuis woont, neemt huisvesting een belangrijke hap uit je budget. Dit is de huur die je betaalt of de lening die je maandelijks aflost. Daar komen ook je vaste kosten voor water, gas en/of elektriciteit nog eens bij.
- Ook belastingen zijn een terugkerende kost. Probeer in te schatten hoeveel je maandelijks aan stads-, gemeente- en provinciebelastingen spendeert. Dikwijls zijn dit jaarlijks te betalen bedragen.
- Breng je abonnementen in kaart: voor gsm, internet en voor openbaar vervoer bijvoorbeeld. Maar ook een krantenabonnement is een vaste kost.
- Je autoverzekering, brandverzekering,… Maak een overzicht van alle verzekeringen die je jaarlijks betaalt.
Misschien wil je op termijn een eigen wagen of een huis kopen? Dan zal je ook daarvoor wat moeten sparen. Bepaal op voorhand welk bedrag je maandelijks aan de kant kan houden. Sparen kan makkelijk automatisch via een doorlopende opdracht.
Tip:
Het is niet onverstandig om nu al geld opzij te zetten voor je pensioen. Dat proces automatiseer je via pensioensparen. Je kunt maandelijks aan pensioensparen doen, of één keer per jaar het volledige bedrag storten.
Variabele maandelijkse kosten
Voorzie een minimumbudget voor levensnoodzakelijke uitgaven (voeding, hygiëne, kleding, …). Wat overblijft kan je spenderen aan extra’s. Denk aan vakantie, een etentje, uitstapjes,...
Natuurlijk is het slim om steeds een marge in te bouwen voor onvoorziene omstandigheden, zoals een doktersbezoek, noodzakelijke herstellingswerken in huis, ...
Hoe stuur ik bij?
Nu je beter inzicht hebt in je uitgaven is het makkelijker om bij te sturen. Dreig je aan het eind van de maand onder nul te gaan? Dan kan je sleutelen aan je variabele uitgaven om de balans terug in evenwicht te brengen.
Het overzicht houden
Ook je bank app geeft je een overzichtelijke weergave van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Met de ING Smart Banking App check je al je rekeningen waar en wanneer je maar wil. Zo kan je gemakkelijk onmiddellijk bijsturen wanneer nodig.