Budget beheren

7 december 2018

Je financiën beheren als student: welke opties heb je?

Studeren of beginnen te werken, betekent een grotere zelfstandigheid. Ook op financieel vlak. Maar hoe vind je de weg tussen al die rekeningen, kaarten en betaalmogelijkheden?

Eerst en vooral: de zichtrekening

Een zichtrekening is eigenlijk een portemonnee met cash bij je bank. Bij een zichtrekening krijg je een bankkaart. Daarmee kan je aan een bankautomaat geld opnemen en in winkels (en soms ook online) betalen. Vaak kan je tot je 25e een jongerenrekening hebben, maar je kan al een gewone zichtrekening openen vanaf je 18e.

Welke voordelen heeft een zichtrekening? 
 • Je geld zit veilig bij de bank, je maakt het misschien minder snel op aan een impulsieve aankoop.
 • Veel zichtrekeningen zijn gratis.
 • Je kunt online en mobiel bankieren. 


Waarvoor moet je opletten? 

Let op de kosten. Kijk goed na wat je betaalt voor:

 • de opening en het beheer van de rekening: soms vragen banken geld om je rekening te openen en te beheren. 
 • de bankkaart: de 1e kaart is meestal gratis, maar als je die kwijtspeelt moet je vaak betalen voor een nieuwe. 
 • geldopnames aan een bankautomaat in België of het buitenland: meestal is dat gratis, maar niet altijd.
 • verrichtingen in een bankkantoor: de meeste zaken kan je met je smartphone regelen. Maar misschien moet je eens een cheque laten wisselen? Dat is bv. niet gratis. 

Tip!

 Het is ook slim om een spaarrekening te hebben ook al brengt ze nu niet veel op. Geld dat je elke maand spaart, geef je niet uit aan een aankoop waar je achteraf spijt van hebt. Het helpt als je jezelf een doel vooropstelt: een mooie reis of een nieuwe smartphone bv.? Succes! 

Een bankkaart of kredietkaart?

Een bankkaart krijg je bij je zichtrekening. Je betaalt ermee in winkels of online en neemt er geld mee uit de muur. Ze is eigenlijk de toegang tot je geld bij de bank. 

Een kredietkaart is zoals het woord zegt: een kaart waarmee je betalingen op krediet doet. Met andere woorden: je uitgaven gaan niet meteen van je rekening, maar wel de maand(en) nadat je de aankopen deed. Je kredietkaart is ook altijd gelinkt aan een zichtrekening waarvan de bank je uitgaven afhoudt. 

Welke voordelen heeft een kredietkaart? 
 • Kredietkaarten worden wereldwijd aanvaard, dus heel handig als je op reis gaat of als je een tijdje in het buitenland gaat studeren
 • Sommige webshops of apps aanvaarden alleen kredietkaarten.
 • Soms zijn er verzekeringen aan gekoppeld, zoals een reisverzekering, bijstand, aankoopverzekering of een fraudeverzekering. Check dit voor je een kaart kiest.  
Waarvoor moet je opletten? 
 • Uitgaven met je kredietkaart moet je ook kunnen terugbetalen. Als er niet genoeg op je rekening staat, rekent de bank interesten aan. 
 • Cash opnemen met een kredietkaart kost geld: banken rekenen daar altijd transactiekosten voor aan. 

Opgelet!

Normaal krijg je alleen een kredietkaart als je een regelmatig inkomen hebt. Daarom stellen de meeste banken een prepaidkaart kaart voor. ING heeft een gewone kredietkaart met speciale voorwaarden. Ga eens langs in je ING-kantoor om er meer over te weten.

Betalen met een app? Natuurlijk!

Betalen kan altijd met je kaart of cash. Maar vandaag betaal je natuurlijk ook met je smartphone en een app.Elke bank heeft ook een eigen app voor mobiel bankieren. Ideaal om snel je saldo te checken, overschrijvingen te doen enz. En het mooie is dat je die app gebruikt wanneer het jou uitkomt! Wil je na de les gaan shoppen? Als je de aula verlaat, kan je direct kijken of er genoeg geld op je rekening staat voor die sneakers die je op ’t oog hebt. 


 • De Bancontactfunctie van de ING Banking-app: je betaalt door een QR-code te scannen en je krijgt geld door een code aan te maken en die te laten scannen. Makkelijker kan haast niet. Je kan de app onder vrienden gebruiken, maar ook veel webshops bieden deze betaalmethode aan.  
 • Payconiq: je betaalt direct een van je contactpersonen in je smartphone. De enige voorwaarde is dat die ook Payconiq gebruikt. Er zijn trouwens heel wat handelaars die Payconiq aanvaarden. Je vindt ze via een zoekfunctie in de app zelf.  

Wil je zeker zijn dat je op een veilige manier je bankapp gebruikt?

Bekijk onze 10 tips voor veilig bankieren met je smartphone of tablet. 

Contactloos … Hoe gaat dat?

Heb je ook al gezien dat iemand zijn bankkaart of gsm tegen een betaalterminal hield om te betalen? Dat is contactloos betalen. Het maakt gebruik van de NFC-technologie, wat ‘near-field communication’ betekent. Dankzij NFC kunnen toestellen en systemen met elkaar communiceren zonder contact te maken. 

Is het veilig? Ja, je moet je kaart of toestel heel dicht bij de betaalterminal houden. Bovendien kan je nooit meer dan 20 of 25 euro contactloos betalen (dat verschilt van bank tot bank). Voor hogere bedragen moet je nog altijd je pincode ingeven. 

Voorwaarde: je smartphone moet uitgerust zijn met de technologie of je kaart moet een chip hebben die NFC ondersteunt. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om deze optie niet te gebruiken. Meld dat dan even aan je bank of stel het in via de app of je online bankdienst. 

Meer weten?