Budget beheren

20 september 2018

Betalen … Cash, bankkaarten, kredietkaarten of een app?

Studeren of beginnen te werken, betekent ook een grotere zelfstandigheid. Ook op financieel vlak. Maar hoe vind je de weg tussen al die rekeningen, kaarten en betaalmogelijkheden?

Eerst en vooral: de zichtrekening

Een zichtrekening is eigenlijk een portemonnee met cash bij je bank. Bij een zichtrekening krijg je een bankkaart. Daarmee kan je aan een bankautomaat geld opnemen en in winkels (en soms ook online) betalen. Vaak kan je tot je 25e een jongerenrekening hebben, maar je kan al een ‘volwassen’ zichtrekening openen vanaf je 18e.

Welke voordelen heeft een zichtrekening? 
 • Je geld zit veilig bij de bank, je maakt het misschien minder sneller op aan een impulsieve aankoop.
 • Vele zichtrekeningen zijn gratis.
 • Je kunt online en mobiel bankieren. 
Waarvoor moet je opletten? 
 • De kosten! Kijk goed na wat je betaalt voor
 • de opening en het beheer van de rekening: soms vragen banken geld om je rekening te openen en te beheren. 
 • de bankkaart: de 1e kaart is meestal gratis, maar als je die kwijtspeelt moet je vaak betalen voor een nieuwe. 
 • geldopnames aan een bankautomaat in België of het buitenland: meestal is dat gratis, maar niet altijd.
 • andere verrichtingen in een bankkantoor: de meeste zaken zal je met je smartphone regelen. Maar misschien moet je eens een cheque laten wisselen? Dat zal bv. niet gratis zijn. 
Tip!

Het is ook slim om een spaarrekening te hebben ook al brengt een spaarrekening nu niet veel op. Geld dat je elke maand spaart, geef je niet uit aan een aankoop waar je achteraf spijt van hebt. Het helpt als je jezelf een doel vooropstelt: een mooie reis? Succes! 

Een bankkaart of kredietkaart?

Een bankkaart krijg je bij je zichtrekening. Je betaalt ermee in winkels of online, en neemt er geld mee uit de muur. Ze is eigenlijk de toegang tot je geld bij de bank. 

Een kredietkaart is zoals het woord zegt: een kaart waarmee je betalingen op krediet doet. Met andere woorden: je uitgaven gaan niet meteen van je rekening, maar wel de maand(en) nadat je de aankopen deed. Je kredietkaart is ook altijd gelinkt aan een zichtrekening waar de bank het geld van je uitgaven van zal afhouden. 

Welke voordelen heeft een kredietkaart? 
 • Kredietkaarten zijn wereldwijd aanvaard, dus heel handig als je op reis gaat of als je een tijdje in het buitenland gaat studeren
 • Sommige webshops of applicaties aanvaarden alleen kredietkaarten.
 • Er zijn verzekeringen aan gekoppeld, zoals een reisverzekering, bijstand, aankoopverzekering, fraudeverzekering enz. Check dit voor je een kaart kiest.  
Waarvoor moet je opletten? 
 • Uitgaven met je kredietkaart moet je ook kunnen terugbetalen. Als er niet genoeg op je rekening staat, rekent de bank interesten aan. 
 • Cash opnemen met een kredietkaart kost geld: banken rekenen daar altijd transactiekosten voor aan. 


Opgelet!

Normaal krijg je alleen een kredietkaart als je een regelmatig inkomen hebt. Daarom stellen de meeste banken een prepaidkaart kaart voor. ING heeft een gewone kredietkaart met speciale voorwaarden. Ga eens langs in je ING-kantoor om er meer over te weten.


Betalen met een app? Natuurlijk!

Betalen kan altijd met je kaart of cash. Maar vandaag betaal je natuurlijk ook met je smartphone en een app. De meestgebruikte zijn de Bancontact-app en Payconiq.

 • Bancontact-app: je betaalt door een QR-code te scannen en je krijgt geld door een code aan te maken en die te laten scannen. Makkelijker kan haast niet. Je kan de app onder vrienden gebruiken, maar ook veel webshops bieden deze betaalmethode aan.  
 • Payconiq: je betaalt direct een van je contactpersonen in je smartphone. De enige voorwaarde is dat je contactpersoon ook Payconiq gebruikt. Er zijn trouwens heel wat handelaars die Payconiq-betalingen aanvaarden. Je vindt ze via een zoekfunctie in de app zelf. 

Elke bank heeft ook een eigen app. Ideaal om snel je saldo te checken, overschrijvingen te doen enz. En het mooie is dat je die app gebruikt wanneer het jou uitkomt! Wil je na de les gaan shoppen? Als je de aula verlaat, kan je direct kijken of er genoeg geld op je rekening staat voor die sneakers die je op ’t oog hebt. 

Andere handige apps zijn Pom waarmee je een factuur kan scannen en meteen betalen, en Splitwise of Tricount om rekeningen handig te splitsen zodat iedereen in de groep meteen ziet wat zijn of haar deel van het totaal is. 

Wil je zeker zijn dat je op een veilige manier je bankapplicatie gebruikt? Bekijk onze 10 tips voor veilig bankieren met je smartphone of tablet. 

Contactloos … Hoe gaat dat?

Heb je ook al gezien dat iemand zijn bankkaart of gsm tegen een betaalterminal hield om te betalen? Dat is contactloos betalen. Het maakt gebruik van de technologie NFC, wat near-field communication betekent. Dankzij NFC kunnen toestellen en systemen met elkaar communiceren zonder contact te maken. 

Is het veilig? Ja. Je moet je kaart of toestel erg dicht bij de betaalterminal houden. Bovendien kan je nooit meer dan 20 of 25 euro contactloos betalen (dat verschilt van bank tot bank). Voor hogere bedragen moet je nog altijd je pincode intikken. 

Voorwaarde: je smartphone moet uitgerust zijn met de technologie, of je kaart moet een chip hebben die NFC ondersteunt. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om deze optie niet te gebruiken. Meld dat dan even aan je bank, of stel het in via de app of je online bankdienst. 

Meer weten?

Geïnteresseerd in een rekening van ING? Je kan meteen online onze gratis zichtrekening ING Lion Account openen. Als je nog geen ING-klant bent, moet je wel je eID kunnen inlezen of kopiëren en mailen. 

Heb je een ING-rekening en wil je onze app gebruiken? Kijk snel wat je er allemaal mee kan en downloaden die handel!