Budget beheren

2 Augustus 2017

Studenten: zo beheer je je financiën

Als student moet je voor het eerst je persoonlijke financiën zelf beheren. Het is een belangrijke stap in het zelfstandig worden. Hier zijn onze tips om je te helpen de juiste keuzes te maken.

Je budget leren beheren

Om je budget goed te beheren gedurende het hele school- of academiejaar moet je rekening houden met de verschillende financiële aspecten van je studentenleven: je studiegeld, geld om uit te gaan, schoolmateriaal, dagelijkse kosten voor eten en drinken, huur en andere zaken. Je moet een budget opstellen om het hele jaar rond te komen. Hoe je dit doet, leer je best al vanaf het begin. Zo zet je al je eerste stappen naar het echte werkleven.

Om je hierbij te helpen, zijn er verschillende klassieke tools beschikbaar. Denk maar aan Excel. Maar er bestaan ook completere en gesofisticeerde mobiele apps: Moneylover, Spendee, Handwallet, enzovoort. Met deze apps kan je je inkomsten en uitgaven op een eenvoudige manier plannen en beheren.

Welke bankrekening kiezen?

Om je dagelijkse transacties te kunnen uitvoeren, zoals geld ontvangen en rekeningen betalen, heb je natuurlijk een bankrekening nodig. Er bestaan specifieke rekeningen voor jongeren, maar zijn ze ook wel altijd het meest interessant?

Bij een jongerenrekening bepaalt de leeftijd van de kaarthouder of ze gratis is of niet. Vanaf het moment dat de voorwaarden niet meer vervuld worden, worden de rekeningen meestal betalend.

Een interessant alternatief is de gratis online rekening. De voorwaarden van deze digitale rekening hebben niets te maken met je statuut of leeftijd. Dit maakt dat je de rekening op dezelfde manier kunt blijven gebruiken na je studies en zelfs de rest van je leven. Het is dus zeker de moeite waard om deze rekening te overwegen, aangezien je met deze rekening eventuele latere kosten vermijdt.

Goed om te weten

Een zichtrekening die je kan behouden na je studies of nadat je een bepaalde leeftijd bereikt, zorgt voor een zekere continuïteit in je bankzaken wanneer je aan het ‘werkleven’ begint.

Welke betaalkaart kiezen: debet of krediet?

Een kaart voor elk profiel en elke situatie!

De debetkaart is gelinkt aan een zichtrekening en elke transactie wordt onmiddellijk van deze rekening gedebiteerd. Deze kaart wordt aangeraden voor eenvoudige verrichtingen zoals betalingen, geldopnames of overschrijvingen voor studenten die in België of binnen de eurozone studeren. Als je een gratis online rekening hebt, zijn de kaart en de transacties (in euro) meestal ook gratis. Om transacties uit te voeren in vreemde valuta moet je nagaan of je rekening en de hieraan gekoppelde debetkaart dit toelaten. Dit is immers niet altijd het geval.

De kredietkaart (Visa of MasterCard) is gekoppeld aan een kredietlijn. Je koopt nu, maar je transactie wordt pas later gedebiteerd,, meestal zonder extra intresten (aflossingsvrije periode). Als je je betalingen wilt spreiden over meer dan een maand tijd, zal je intresten moeten betalen op het saldo dat je nog niet hebt terugbetaald op het einde van de maand.

Een kredietkaart laat je niet enkel toe om online aankopen te doen, ze wordt ook wereldwijd aanvaard en is ze vooral geschikt voor studenten die buiten de eurozone studeren (bijvoorbeeld in het kader van een uitwisselingsprogramma zoals Erasmus). Met zo’n kaart kun je vaak ook van andere voordelen genieten die vooral handig zijn bij frequente verplaatsingen in het buitenland en voor online aankopen: reisverzekering, bijstand, aankoopverzekering, fraudeverzekering, enzovoort.

Zolang je geen inkomen hebt, zal je normaal gezien een borg nodig hebben om een kredietkaart te krijgen, aangezien de kredietkaart online aankopen toelaat en de bank er zeker van moet zijn dat de uitgaven terugbetaald zullen worden.

En daarna?

Wat zal er gebeuren met je rekeningen en kaarten na je studies of nadat je een bepaalde leeftijd bereikt? Indien je gekozen hebt voor een jongerenrekening, kun je deze waarschijnlijk blijven gebruiken en dus genieten van een gratis formule. Daarvoor moet je wel enkele administratieve formaliteiten invullen.

Als je ervoor hebt gekozen om een gratis online rekening te openen, zal er niets veranderen en kan je deze gratis verder gebruiken. Je komt in een nieuwe levensfase terecht, waarom niet genieten van wat stabiliteit in je bankzaken?

Beheer je budget met de ING Smart Banking App

Op kot, tijdens de les en zelfs op de bus: met de ING Smart Banking App check je al je rekeningen waar en wanneer je maar wil. Zo blijft er meer tijd over om te genieten van je studententijd!

Nu nog praktischer!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be